Četvrtak, 12. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

treća nl jug

Zadar iz jednog udarca do boda protiv Uskoka

Autor: Šime Ćurko

11.09.2024. 20:27
Zadar iz jednog udarca do boda protiv Uskoka

Foto: Luka Jeličić



Skromno izdanje Zadrana, u dvoboju koji je imao status derbija. Gosti su u Zadar stigli s dvije pobjede u prvih 180 minuta u sezoni, a prema onome što su pokazali čini se da njihove ambicije o osvajanju prvog mjesta “drže vodu”. Od igrača Zorana Erlića očekivalo se puno više, a na kraju mogu biti i sretni što su izbjegli poraz sa suparnikom koji je bio bliži pobjedi.


U prvih 45 minuta vratar Uskoka Ivan Ninčević nijednom nije trebao intervenirati, a ni u nastavku dvoboja se nije preznojio. Podatak je to koji najbolje oslikava ono što su domaćini odigrali. S druge strane, Uskok je bio konkretniji, njihove akcije bile su brže i stavljale su obranu domaćih na ozbiljna iskušenja.


U nekoliko situacija vratar Jakov Pinčić je bio pravovremen, ali u 35. minuti nije bilo pomoći. Luka Botić je uzeo loptu na sredini terena, prošao najprije Belmina Sikiru, pa Richarda Djeveljekaja i s vrha 16-erca po sredini pogodio desnu stranu Zadrovog gola. Sve što se do tada događalo na terenu upućivalo je na takav rasplet.





Zadar je ostao na usamljenom napadaču Selmiru Mahmutoviću, kojem nije imao tko “podvaliti” loptu. Pokušavao je to kapetan Domagoj Muić, trudio se i Bruno Grgić, ali daleko od nečega što bi se mogli nazvati ozbiljni(ji)m.


Uskok je u 53. minuti promašio zicer za 2:0. Rastrojenost zadarske obrane iskoristio je Josip Marinović, koji je Zvonimira Teklića gurnuo u situaciju “jedan na jedan”. Istrčao je Pinčić prema Tekliću, a kapetan gostiju je prebacio cijeli gol i propustio možda već tada riješiti utakmicu.


Jer kako je Zadar izgledao na terenu samo se čekao potez gostiju nakon kojeg za domaćine više ne bi bilo povratka. Vrijeme je prolazilo, a konkretnijih akcija na polovici gostiju nije bilo. Ipak, u 74. minuti Zadar je poslije ubačaja Sikire pritisnuo s lijeve strane.



Nakon kratkog glavometa lopta se odbila do Kristijana Jurića, koji je iz prve s desetak metara poluvisokim udarcem pogodio desnu stranu gola Klišana. Bio je to praktično prvi, a do kraja utakmice i jedini pravi udarac prema golu gostiju. U preostalom vremenu očekivao se veći pritisak Zadrana, ali ništa od toga.


Jedine (polu) prilike bile su akcija Luke Viduke, te je dobar prolaz Nikole Jurišića po desnoj strani, ali su gosti stigli intervenirati ispred Mahmutovića. Malo, premalo od Zadrana, koji su u tri kola već izgubili četiri boda.


– Neizvjesna i tvrda utakmica. Uskok se potvrdio kao odlična momčad, što smo znali i prije dvoboja. U prvom poluvremenu smo brzo izgubili konce igre, Uskok je to iskoristio i poveo, a nakon toga su bili blizu i drugom golu.


Malo smo se konsolidirali ulaskom igrača s klupe, izjednačili smo i tražili drugi gol. Nismo uspjeli pobijediti, ali kako je išla utakmica možemo biti zadovoljni što smo izbjegli poraz – rekao je Zoran Erlić, trener Zadra.