Petak, 26. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

otvorenje europske sezone

Vrući i dupkom ispunjeni Poljud čeka hladne Farane

Autor: Alen Plahinek

25.07.2024. 08:44
Vrući i dupkom ispunjeni Poljud čeka hladne Farane

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL



Iščekivanju stigao je kraj. Točno tri mjeseca nakon što su odigrali svoju posljednju ligašku utakmicu, nogometaši Hajduka, ali i Osijeka te Rijeke ponovo izlaze na travnjak. U gradu pod Marjanom intenzivna su tri mjeseca u kojima je stigao novi trener, Gennaro Gattuso, ali i dva pojačanja, Abdoulie Sanyang i Ivan Rakitić. Prije natjecanja u domaćoj ligi slijede kvalifikacije za Konferencijsku ligu.


Prvi na redu je HB Torshavn s Farskih otoka. Farani su već prekjučer stigli u Split, a susret počinje danas od 21 sat. Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da skupina europskog natjecanja na Poljud nije stigla od sezone 2010./2011. godine. Gattuso i društvo u svakom slučaju imaju ozbiljnu namjeru to promijeniti.


U večerašnjem susretu Hajduk je veliki favorit.




– Sve utakmice su teške, mi smo se dobro pripremili, ali naš protivnik igra dobar nogomet, imaju 16 utakmica u prvenstvu, trener im radi odličan posao. Vidjeli ste i na našim pripremama da nema lagane utakmice. Ja od svoje momčadi očekujem da nema straha.


Poštujemo svakog protivnika. Teški su uvjeti, visoka temperatura, ali nećemo se vaditi na to, idemo pobijediti. Radimo na pripremi ove utakmice, 10-12 sati dnevno sam posvećen nogometu. Zahvaljujem klubu na novim tehnologijama koje mi pomažu.


Naš protivnik igra dosta agresivan napadački nogomet. Ako mislite da će oni igrati samo na kontranapade, varate se. Imamo i mi svoje prednosti, jedna od njih je 20 stupnjeva više. Ako se povuku imamo plan i za to. Spremni smo za utakmicu – najavio je trener Gattuso kojem će ovo biti službeni debi na »biloj« klupi.


Bez Rakitića


Prije malo više od mjesec dana legendarni zadnji vezni Milana preuzeo je kormilo Hajduka. Odigrane su četiri službene pripremne utakmice te nekoliko njih neslužbenih. Upoznao je tako Gattuso momčad kojoj nedostaje jedan sitan, ali vrlo važan detalj…


– Prvo izražavam pohvale cijeloj momčadi. Visok intenzitet treninga je iza nas, dobro su to izdržali. Što može bolje? Mentalitet. Moderni nogomet ima pet promjena, stoga ne postoje glavni igrači. Onaj tko ne igra od prve minute ne smije ući smušen, treba ući ljut, spreman da se dokaže.


Mi smo obitelj, trebamo ići u istom smjeru. Ono što čini razlike između momčadi je glad i želja, nogomet nije igra u kojoj se može »upaliti svjetlo«.


Naglašavam opet mentalitet momčadi, zahvaljujem i klubu opet na uvjetima, imamo pet televizija, po svlačionicama i tušu, koje pokazuju snimke protivnika – kazao je Gattuso koji glede današnje utakmice zna samo jedno, a to je da Rakitić neće igrati.


– Bit će Rakitić na utakmici, ali ne u sastavu. Od idućeg tjedna će se priključiti momčadi u treninzima. Ne znam još početni sastav.


Puno se priča o 19-godišnjem Rokasu Pukštasu koji je prošle sezone bio jedan od ključnih Hajdukovih igrača.


– Stavili smo Pukštasa na poziciju lažne devetke, protiv Fenerbahčea na desetku. Dobro se snalazi na obje pozicije. Napada dubinu, ja uvijek napadam dubinu s tri-četiri igrača.


Pukštas se prilagodio momčadi, igra poziciju koju mu damo, to je najbitnije, biti spreman za momčad. Hajduk je veliki klub, nismo amateri, a samo amateri mogu podcijeniti protivnika.


Kao i za većinu svojih utakmica, Hajduk će na Poljudu uživati u podršci punog stadiona. Upravo na »grotlo« od 30-ak tisuća ljudi, Farani nisu naviknuti, ali neće samo oni biti nervozni.


– Naravno da sam napet, ne spavam tri dana, ali ja sam takav. Ja i kad gubim na karte protiv sina, iznerviram se, možete misliti kako će mi biti danas. Želim da nas publika slijedi. Hajduk je već moj klub, svi idu u istom smjeru i zato je moja odgovornost velika.


Napeto je, miriše da je velika utakmica pred nama. Nikada neću obećavati trofeje, ali krvlju sada odmah mogu potpisati da ćemo dati sve od sebe, svaki igrač mora maksimalno poštivati obilježja kluba za koji igra – zaključio je Gattuso.


Stiglo obećanje


Na konferenciji za medije bio je i stoper Zvonimir Šarlija koji tvrdi kako Farane ne treba podcijeniti.


– Mi smo šampioni u podcjenjivanju, imali smo sastanak s analitičarima, maksimalno smo ozbiljni, to je stvarno jedna kvalitetna momčad. Veliki smo favoriti, ne treba od toga bježati, ali mi nećemo s takvim stavom ući u utakmicu, idemo dati sve od sebe, kao da igramo protiv top momčadi.


Sigurno je bolje sve riješiti u prvoj utakmici, želimo sačuvati čistu mrežu i pobijediti. To nama obrambenim igračima daje dodatno samopouzdanje – sumirao je Šarlija dodajući što očekuje od sezone.


– Nadam se da dolaze mirnija razdoblja za klub, jako sam zadovoljan s momčadi, bile su jake pripreme. Ni mi još nemamo jasnu sliku, prva je utakmica, znamo na čemu smo radili na pripremama. Obećajemo Hajduk na maksimumu, uvijek ćemo dati sve od sebe.


Dolaskom novog trenera stigao je i novi način rada.


– Svaki trener donosi svoje nove ideje, uža obrana će uzimati više rizika, to će dovoditi do više rizika, nema sumnje, ali moramo se više uvježbati – zaključio je Šarlija.