Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

očekivan rasplet

Vrhunac krize u nogometnom klubu! Zadar službeno postao beskućnik

Autor: Šime Ćurko

25.09.2024. 15:43
Vrhunac krize u nogometnom klubu! Zadar službeno postao beskućnik

Foto: Luka Jeličić



Nogometaši Zadra u 6. kolu Treće NL ugostit će Hrvatski vitez u – Biogradu! Tako je kriza u klubu sa Stanova dosegnula vrhunac, a rasplet po kojem se u Zadru u ovakvim uvjetima više ne mogu igrati čak ni utakmice četvrtog ranga zapravo je očekivan.


Kako bi dobio na vremenu Zadar je u prvom kolu zamijenio domaćinstvo protiv Primorca, onda je u 3. i 4. kolu na Stanovima bio domaćin Uskoku i Zmaju iz Makarske, i to u situaciji kada su gosti koristili neadekvatne svlačionice na pomoćnom igralištu, a Zadrani su na raspolaganje dobili svlačionice na Bagatu.


Naime, svlačionice koje su u klupskoj zgradi na Stanovima klub ne može koristiti budući da nije postignut dogovor s tvrtkom Vox Fenix media j.d.o.o., koja je u vlasništvu Rena Sinovčića, i na kojoj je upisana klupska zgrada.




U Nogometnom središtu Splitu p(r)ogledali su Zadranima kroz prste za dvije utakmice, dajući im još malo vremena. Rješenje je bilo ili povratak u kupsku zgradu, ili montaža novih, primjerenijih svlačionica uz zapadnu tribinu. Ništa se od toga nije realiziralo i Zadar je službeno postao beskućnik.


Godinama bez ulaganja


Klub koji će u studenome obilježiti petu godišnjicu osnutka i koji je zamišljen kao formalni (ne i pravni) sljednik NK-a Zadar domaće utakmice mora igrati u 30 km udaljenom Biogradu. Druga opcija je nešto bliže Posedarje, i od terena u Zadarskoj županiji to je sve.


Cijena je to činjenice da se godinama ništa nije ulagalo u Stanove, još od 2008. kada su postavljeni reflektori.


Sve što se u međuvremenu radilo bilo je kratkoročno šminkanje, a ozbiljniji projekti, poput natkrivanja istočne tribine, da ne govorimo o gradnji zapadne tribine, nikada nisu dosegnuli ozbiljniju razinu, i danas ih praktično nitko ne spominje.


Onda su se pojavili imovinsko-pravni problemi, koji su ubrzali agoniju kolektiva koji ni blizu nije ispunio očekivanja zbog kojeg je osnovan. Ne treba zaboraviti da je NK Zadar u sezoni 2018./19. bio konkurentan član drugog ranga, a danas je novi klub dva ranga niže.


Besmislen projekt


Govoriti o višem rangu, ili o tome da “Zadar zaslužuje prvoligaša”, u situaciji kada klub nema osnovne uvjete, a to je odgovarajući domaći teren, najblaže rečeno je neozbiljno.


To što je Zadar nakon pet kola prvi na ljestvici može biti znak dobrog rada trenera Zorana Erlića i igrača, ali dugoročno to neće značiti ništa jer kuća se gradi od temelja, pa tako i klub. A temelj su vlastiti teren, i prateći sadržaji oko njega.


Zadar to danas nema (a nema ni naznaka da će u bližoj budućnosti imati), a to znači da je projekt stvaranja HNK-a Zadar izgubio smisao. Barem u obliku u kojem klub trenutačno djeluje…


Utakmica Zadar – Hrvatski vitez na rasporedu je u ponedjeljak, 30. rujna u 16 sati na biogradskom igralištu Kazimir i Silvestar.