ponedjeljak, 26. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

IVAN PRTAJIN

Vranjanin danas debitira u najelitnijem razredu njemačkog nogometa

Autor: Alen Plahinek

24.08.2024. 13:50
Vranjanin danas debitira u najelitnijem razredu njemačkog nogometa

Foto: Union Berlin/INSTAGRAM



Posljednja u nizu najvažnijih nogometnih liga svijeta počela je sinoćnjim susretom u Mönchengladbachu između domaće Borussije i branitelja naslova Bayera Leverkusena. Naravno, riječ je o njemačkoj Bundesligi koja je ove sezone dobila hrvatsko pojačanje, preciznije rečeno zadarsko, a još preciznije vransko. Sredinom lipnja Ivan Prtajin potpisao je za Union iz Berlina na tri godine vjernosti. Fenomenalan je bio Prtajin u 2. Bundesligi u dresu Wehena prošle sezone zabio je 14 ligaških pogodaka, što je privuklo pažnju mnogih klubova.


– Bila je ludnica u lipnju, puno klubova je bilo u igri, puno razgovora, još sam se i ženio u to vrijeme. Bilo je teško u to vrijeme sve iskoordinirati, međutim što se nogometa tiče, cijeli život se trenira za velike klubove i velike transfere. Poštuju me i cijene u Njemačkoj, stoga sam gledao samo njemačke klubove.


Kako sam rekao, bilo je prilično puno ponuda i na kraju sam mogao birati i odabrati što mislim da je najbolje za mene. Odluka je pala na Union jer smatram da mi je trebao ovaj iskorak u jači, elitni rang, a s druge strane Union je bogat klub s velikom tradicijom, velikom bazom navijača, ali i ambicijama.




Mislim da je ovo jako dobar korak za moju sadašnjost i budućnost. Na kraju, ovo je klub koji je prošle sezone igrao Ligu prvaka. Prilagodio sam se iako je bila prilična životna promjena pa je trebalo neko vrijeme da bude sve u normali, ali sada je sve dobro – kaže Prtajin kojeg smo ulovili prilikom odlaska na posljednji trening pred put u Mainz, gdje danas od 15:30 otvaraju sezonu.


Detalji presudni


– Nema nervoze, više je iščekivanje i želja da to sve krene. Pripreme su bile duge, teške, odigrali smo pet pripremnih utakmica, odigrali smo već i prvo kolo Kupa. Ovdje je jedino bitan rezultat i skupljanje bodova.


Dvije sezone Prtajin je proveo u Wiesbadenu. U prvoj je Wehen na krilima njegovih 15 pogodaka osvojila naslov u 3. Ligi i kvalificirala se za »Cvajtu«. Prošle sezone Wehen se dugo držao u sredini tablice, međutim pred kraj sezone je popustio i na kraju ispao od Regensburga u relegacijskim utakmicama.


– Druga liga je fizički i psihički zahtjevna. I Treća isto, ali ipak ne toliko. Tako da s te strane fizički intenzitet na pripremama s Unionom, bio je prilično sličan kao i na pripremama s Wehenom. Glavna razlika leži u kvaliteti igrača, tehnici i taktičkom pristupu.


Puno je više detalja u Prvoj ligi i upravo zbog njih je to jači rang. Moraju se detalji razvijati do onog najsitnijeg i kasnije ne smije biti popuštanja. Čim se dogodi neko popuštanje jasno se vidi. Ja radim na svojem maksimumu i vjerujem da radim kako treba – objašnjava napadač rodom iz Vrane.


Puno naklapanja


Velika je konkurencija u napadačkom redu momčadi iz glavnog grada Njemačke. Chris Bedia otišao je na posudbu u Hull City. S posudbe iz Borussije Mönchengladbach se vratio Pefok, tu je još Benedict Hollerbach, ali i Kevin Volland koji se vraća od operacije koljena.


– Stigao sam ovdje kao igrač koji će nastojati biti u užoj konkurenciji, a ne velebno pojačanje jer ipak stižem iz Druge lige. Napadački smo prilično kvalitetni, konkurencija je jaka, međutim vidim se ovdje i osjećam da pripadam ovdje.


Volland koliko vidim po treninzima se tek vraća, tako da ne znam koliko će biti konkurentan, barem u početku. Vratio se Jordan koji bi trebao biti prva »špica«, ali vjerujem da će biti mjesta i za nas ostale – ističe Prtajin kojeg čude brojna naklapanja o njegovoj posudbi.


– Svako jutro se probudim, otvorim mobitel i vidim da idem u pet novih klubova. Šokiraju me ti tekstovi jer sam bio uvjeren da su mediji u Njemačkoj puno posloženiji.


Ja o tome ništa ne znam, pričao sam s ljudima u klubu, moj agent je pričao i oni su rekli da su zadovoljni mojim angažmanom. Mislim da ću ostati u Unionu, no ne mogu ništa točno reći jer prijelazni rok još nije gotov. Zašto se toliko piše i tko forsira moj odlazak na posudbu, ne znam – zaključio je 28-godišnji napadač.