Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

NOGOMETAŠICA

Virska Slavonka Kristina Nevrkla: 'Nogomet sam počela igrati sa svojom braćom...'

Autor: Portal ZL

20.05.2024. 09:31
Virska Slavonka Kristina Nevrkla: 'Nogomet sam počela igrati sa svojom braćom...'

Foto: Kažimir Škrbić/Virski list



Ako do kraja grupne faze kvalifikacija za ženski nogometni EURO 2025. odradi četiri preostale utakmice te dvije u dodatnim kvalifikacijama, ovisno o plasmanu Hrvatske, Slavonka Kristina Nevrkla zaokružit će broj svojih nastupa za reprezentaciju Hrvatske na veličanstvenih i okruglih 100. Trideset i trogodišnja standardna reprezentativka Nevrkla dosad je odradila 94 službene utakmice za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, a posljednju je odigrala početkom travnja kada je Hrvatska pobijedila Ukrajinu 1:0. Sljedeća utakmica ženskih Vatrenih na rasporedu je posljednjeg dana u svibnju protiv Kosova, pa je mali predah uoči novog reprezentativnog okupljanja Nevrkla odradila na otoku Viru. U idili obiteljske kuće na Putu Nacelja, Kristina i  njezina mama Snježana Nevrkla, djelatnica komunalnog poduzeća Čisti otok, uživaju u hladovini povišene terase i pogledu koji se pruža prema prostranom zelenilu virskih particela sa suprotne strane.


– Tu bi se mogao napraviti pravi nogometni teren za budući virski ženski nogometni klub – govorimo Kristini ispitujući virski nogometni puls djevojke koja je paralelno s osječkim i zagrebačkim mladenačkim danima, rasla i odrastala na otoku.


– Možda jednog dana kada završim karijeru – odgovara s osmijehom. Nevrkla je u nogometu napravila i osvojila sve, odnosno gotovo sve. Sa ŽNK Osijek za koji igra od 2011. ima čak 9 osvojenih naslova prvaka Hrvatske i 6 osvojenih natjecanja u Hrvatskom kupu. Kako do kraja prvenstvene sezone Osijek ima nedostižnu bodovnu prednost ispred drugoplasiranog splitskog Hajduka, Kristina će sigurno osvojiti svoj deseti naslov i ukupno 25. za Osijek, dok će do borbe za novi trofej u Hrvatskom kupu prvo morati odraditi polufinalne utakmice. S tolikom količinom trofeja i reprezentativnih nastupa – od Nevrkle više nastupa za Hrvatsku ima samo dugogodišnja kapetanica i bivša reprezentativka Ivana Landeka – pitanje je postoji li za Kristinu još uvijek nogometni san? Odgovor svakako postoji.


Foto: Kažimir Škrbić/Virski list


“Uvijek treba imati sreće…”




– Željela bih se s Osijekom plasirati u UEFA žensku Ligu prvaka i igrati protiv Barcelone, Chelsea, Arsenala, Lyona, PSG-a i drugih velikih klubova – kaže Kristina podsjećajući kako su Osječanke lani zapele u kvalifikacijskom polufinalnom srazu s ukrajinskom Vorskla Poltavom (0:3).  Ta je utakmica odigrana u Sarajevu u rujnu prošle godine, zaustavila ambicije i nadu Osječanki kako će se pridružiti eliti europskog ženskog nogometa. Nadomak te elite bile su 2014. kada je Osijek pobjedom 1:0 izbacio subotički Spartak i izborio prvo mjesto u kvalifikacijskoj skupini, kao i tri godine ranije kada su osječke Plave također igrale šesnaestinu finala i bile na korak do plasmana u grupnu fazu natjecanja ženske Lige prvaka. Islandski Breidablik bio je ukupno bolji nakon dvije utakmice (1:1 i 3:0). No prilika će biti još, svakako već ove godine kada Osječanke proslave naslov nacionalnih prvakinja.


– Uvijek treba imati sreće u kvalifikacijama, sve će ovisiti o ekipi koju ćemo izvući – dodaje Nevrkla koja u Osijeku i reprezentaciji Hrvatske igra na poziciji stopera, ponekad i kao branič, a njezinu poziciju, igru i stav na travnjaku najlakše je usporediti s muškim reprezentativnim kolegom Domagojem Vidom. Reprezentativnu karijeru gradi već 16 godina, a počela je u selekciji U-19 odigravši četiri utakmice.


– Kasno sam krenula trenirati, iako sam se nogometom zarazila puno prije. S braćom Hrvojem i Tomislavom počela sam igrati nogomet, a bilo je to u vrijeme kada nisam ni znala da postoje ženski nogometni klubovi. Na jednom turniru primijetio me čovjek iz zagrebačkog Dinama, pa sam kao petnaestogodišnjakinja otišla u Zagreb – prisjeća se. U Dinamu je Nevrkla igrala pet godina stalno gledajući u leđa prvakinjama iz Osijeka, a kada su se Osječanke željele defenzivno pojačati radi kvalifikacija za Ligu prvaka, preselila se na igralište u  osječkim Mačkamama. Na tom je igralištu Nevrkla odradila 12 sezona, a od ove sezone Osijek je domaćin na legendarnom Gradskom vrtu. Jednom je igrala i na Opus Areni pred 4.000 gledatelja, a bilo je to u doigravanju Lige nacija protiv fantastičnih Norvežanki u veljači ove godine. Poraz je za ženske Vatrene bio neminovnost (0:3), no dojam spektakla bio je ipak iznad svega.


“Kristina je na otoku od rođenja”


– To je bio najveći broj gledatelja u Hrvatskoj na utakmici ženskog nogometa. Norvežanke su nogometni vrh, dok smo mi po prilici treći europski razred, oko 55. – 65. mjesta FIFA-ine ljestvice – ističe Kristina koja za Osijek igra u amaterskom statusu. To znači kako klupske i reprezentativne premije osiguravaju tek preživljavanje, ali ne i riješeno pitanje egzistencije. Iako je bilo poziva s internacionalne klupske scene, Nevrkla ipak nije htjela napustiti Osijek.


– U vrijeme kada su ti pozivi dolazili, nisu to bili neki novci zbog kojih bih poželjela otići, a Osijek je ipak vrh hrvatskog ženskog nogometa – objašnjava Kristina čija je obitelj kupila zemljište na otoku još 1979., dok je pet godina kasnije izgrađena kuća u kojoj sada živi gospođa Snježana, Kristinina mama.


– Kada je kuća napravljena iz naše smo ulice mogli vidjeti more, jer ispred nas nije bilo ništa. Pored nas je bilo nekoliko manjih kuća, a sada je to pravo naselje. Mi smo naš apartman napravili 2010. i otad je kuća kakva je sada, a slavimo punih 40 godina otkad dolazimo u Vir. Kristina je na otoku od rođenja, a ja u Viru živim već godinu dana, odnosno otkako sam počela raditi u Čistom otoku. Izgleda da ću tu i ostati  – govori mama Snježana koja je rodom iz naselja Poljane u sastavu grada Lipika, poznatog po Lipičkim toplicama, mineralnoj vodi, ergeli svjetski poznate pasmine konja lipicanaca te, naravno, po nogometnoj reprezentativki Kristini Nevrkla.