Subota, 6. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

EURO 2024.

Veliki obračun u Hamburgu: Kylian Mbappe može poslati Cristiana Ronalda u legendu

Autor: Goran Rojnić/Glas Istre

04.07.2024. 06:48
Veliki obračun u Hamburgu: Kylian Mbappe može poslati Cristiana Ronalda u legendu

Foto: Cristiano Ronaldo i Kylian Mbappe/Foto REUTERS

Jedan od svjetskih velikana napustit će Njemačku nakon susreta. Francuska i Portugal do sada su ostali dužni i upravo je u petak prilika da upale motore



HAMBURG Kylian Mbappe ili Cristiano Ronaldo. Dvoboj nemilosrdnih napadača odlučit će najspektakularniji susret četvrtfinala, snažniji čak i od derbija Španjolske i Njemačke. Mbappe, svjetski prvak iz Rusije i srebrni iz Katara te novi član Real Madrida, i Ronaldo, europski prvak iz Francuske, legenda Manchester Uniteda i Real Madrida, okupirat će u petak svjetla pozornice stadiona u Hamburgu od 21 sat. Jedan od svjetskih velikana napustit će Njemačku nakon susreta, hoće li to biti Francuz kao najbolji igrač sadašnjosti, i vjerojatno budućnosti, ili legendarni CR7 kojem je Njemačka posljednja kontinentalna smotra u karijeri. Realno, s obzirom na imena u obje reprezentacije, očekivalo se da će Francuska i Portugal oduševljavati nogometni svijet u Njemačkoj. Međutim, do sada su ostali itekako dužni i upravo je u petak prilika da upale motore. Ne čudi da je UEFA ovaj dvoboj povjerila najboljem sucu današnjice, Englezu Michaelu Oliveru.


Samo rezultat


Francuska je uz puno sreće, autogolom pet minuta prije kraja, došla do pobjede nad Belgijom u osmini finala. No, činjenica je da je dominirala susretom, imala 20 udaraca, ali igra Trikolora ne djeluje bajno. Opet, kada se zna da je Francuska izrazito natjecateljska momčad, koju zanima samo rezultat, onda je jasno da u redovima Galskih pijetlova ima još puno rezerve. Pritom, Didier Deschamps može postati drugi u povijesti, uz Ronalda Koemana, koji je osvojio EURO kao igrač i izbornik. Prvi je Nijemac Berti Vogts.


Francuzi su dosad na EURO-u postigli tri gola, od čega su dva bila autogolovi, uz jedanaesterac Kylliana Mbappea. Stoga, može se zamisliti što će biti ukoliko se otvori »špina« francuskih napadača. S obzirom na lom nosa Mbappea u prvoj utakmici, jasno je da se francuski napadač čuva, a i zaštitna maska predstavlja mu ogroman problem te se konstantno žali da mu je teško s njom igrati.




– Nisam mislio da će biti tako, ali igrati s maskom strašno je – rekao je Mbappe. – Stvarno je teško i neugodno jer vam ograničava vid, a znoj se blokira pa je morate skinuti kako bi on prošao. Tako će mi biti do kraja turnira.


Bivši igrač Reala, Manchestera i Juventusa rekao je da mu je ovo posljednje Europsko prvenstvo u karijeri, a isto vrijedi i za njegovog sunarodnjaka Pepea, najstarijeg igrača u povijesti koji je zaigrao na kontinentalnoj smotri. Obje portugalske legende nakon Njemačke odlaze u prošlost velikih natjecanja (Ronaldo možda bude na SP-u).


Tuga i sreća


– Čak i najjači imaju loše dane. Bio sam loš kad sam momčadi najviše trebao. Tuga na početku i radost na kraju, takav je nogomet. Tužan sam i sretan u isto vrijeme. Ponekad je teško realizirati jedanaesterce. Zabio sam ih više od 200 u karijeri, ali ponekad je nered. Pokazali smo entuzijazam da i dalje trebamo igrati, zabavljati se, veseliti naše navijače i to je to, to je naš život – rekao je Ronaldo nakon prolaska Slovenaca, u utakmici u kojoj je u 115. minuti promašio jedanaesterac nakon čega je briznuo u plač. – Najvažnije je uživati. Momčad je napravila izuzetan posao. Borili smo se do kraja i mislim da smo to zaslužili, jer smo igrali s više autoriteta.


Ronaldo na EURO-u još uvijek nije postigao pogodak, iako je imao čak 20 udaraca prema golu, najviše od svih igrača.


– Ronaldu zahvaljujem što je takav kakav jest, što brine za momčad. Bio sam siguran da mora biti prvi izvođač penala i pokazati nam put do pobjede – rekao je izbornik Portugala Roberto Martinez. – Svi smo bili jako ponosni na našeg kapetana. Svlačionica je bila oduševljena onim što radi. Mislim da nam je svima dao lekciju, da svaki dan treba živjeti kao da je posljednji.


U momčadi Portugala od prve minute se očekuje Diogo Jota umjesto suzdržanog Rafaela Leaoa.