Srijeda, 3. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Posljednja provjera

Vatreni večeras u Lisabonu igraju generalku za EURO, želja je usmjeriti priču prema Španjolskoj

Autor: Davor Petrović

08.06.2024. 07:42
Vatreni večeras u Lisabonu igraju generalku za EURO, želja je usmjeriti priču prema Španjolskoj

Foto: Vatreni na posljednjem treningu uoči utakmice u Lisabonu/Foto PIXSELL

Bit će teško igrati protiv njih, i to će biti odlična provjera da vidimo gdje smo i što moramo popraviti - kaže izbornik Zlatko Dalić  



LISABON  Večerašnje gostovanje kod Portugala u Lisabonu predstavlja zadnju provjeru hrvatske reprezentacije uoči odlaska na EURO, što će reći da se radi o utakmici koja će u određenoj mjeri definirati ozračje za prvih nekoliko dana u Njemačkoj. Naravno, ishod tog dvoboja s europskim prvakom iz 2016. godine neće biti presudan u tom smislu jer ipak se radi o prijateljskom odmjeravanju snaga koje će sasvim sigurno biti lišeno onog pravog natjecateljskog naboja.


Na kraju krajeva, u ovoj fazi priprema svi već itekako puno razmišljaju o kontinentlnoj smotri i ni slučajno ne žele doživjeti neugodno iznenađenje u obliku ozljede. S druge strane, jasno je da pozitivan ishod dvoboja s renomiranim suparnikom donosi ogromnu injekciju sampouzdanja. Tu, zapravo, do izražaja dolazi onaj dio o utjecaju na raspoloženje koji ne mora biti presudan.


– Pred nama je veliki test protiv reprezentacije koja je jedan od glavnih favorita za osvajanje naslova europskog prvaka. U Lisabonu ćemo pružiti priliku šesnaestorici igrača i vidjet ćemo naše ideje na terenu. Nakon te utakmice ćemo popraviti ono što moramo – poručio je Zlatko Dalić iz Lisabona.




Izbor suparnika za posljednju provjeru prije Njemačke sasvim je logičan, kada se baci pogled na skupinu u kojoj se hrvatska reprezentacija nalazi. Povrh tog, tu je i raspored odigravanja tih utakmica.


– Mi smo u najtežoj skupini, a Španjolska nam je prvi suparnik. Htio sam da uoči odlaska na EURO imamo jednu prijateljsku utakmicu protiv reprezentacije slične kvalitete. Zbog toga igramo protiv Portugala – dodao je Dalić.


Dodatni izazov za ovu prijateljsku utakmicu dodaje činjenica da Hrvatska u svojoj povijesti nikada nije pobijedila večerašnjeg suparnika. Prvi susret donio je EURO 1996. godine, kada su dres Portugala nosili Vitor Baia, Fernando Couto, Joao Pinto, Rui Costa, Paolo Sosa i Lus Figo. Tu je uknjižen poraz, a na isti način je završeno još pet međusobnih utakmica. Prije šest godina Hrvatska je uknjižili prvi i, za sada, zadnji i jedini pozitivan rezultat, u obliku neriješenog rezultata.


Minutaža


– Portugal ima sjajnu reprezentaciju i sjajnog izbornika koji je i moj prijatelj. Prije zadnjeg Europskog prvenstva Roberto Martinez je bio izbornik Belgije s kojom smo tada igrali zadnju pripremnu utakmicu. Daj Bože da se sretnemo, recimo, u finalu, prije susreta u Ligi nacija, koja nas očekuje na jesen – istaknuo je izbornik Hrvatske.


Martinez je svoju trenersku klasu potvrdio na klupi Belgije, a s Portugalom je protutnjao kroz kvalifikacije za EURO, ostvarivši maksimalan bodovni učinak, u skupini sa Slovačkom, Luksemburgom, Bosnom i Hercegovinom, Islandom i Lihtenštajnom. Ti rezultati djeluju još impresivnije kada se pogleda gol-razlika koja iznosi 36:2.


Doduše, kraj ožujka ove godine pokazao je da se i Portugalu može zalomiti loš dan. Naime, Slovenija je pod stručnim vodstvom Matjaža Keka na svom terenu, u Ljubljani, Martinezu priuštila neočekivani poraz, s time da je prvi gol postigao Adam Gnezda Čerin, a pobjedu je potvrdio Timi Max Elšnik.


Dalić i njegovi izabranici na okupu su skoro dva tjedna i dobro su se pripremili za ovu utakmicu koja predstavlja svojevrsnu generalnu probu za dvoboj sa Španjolskom u Berlinu. Doduše, nije na odmet ponoviti da se dio igrača priključio nešto kasnije, zbog klupskih obaveza.


– Imali smo sedam-osam dobrih treninga, iako smo se okupljali u hodu i nastojali smo odmoriti igrače nakon naporne sezone. Vodili smo računa o tome da ne pretjerujemo s radom. Protiv Portugala ćemo rasporediti minutažu, a prave pripreme počinju kada stignemo u Njemačku. Sve do sada je bilo uvod. Imat ćemo pet-šest dana da se temeljito pripremimo za Španjolsku – istaknuo je Dalić.


Brozović i Ronaldo


Među zadnjima se priključio kapetan Luka Modrić koji je prije samo tjedan dana u dresu Reala igrao finale Lige prvaka.


– Imamo najtežu skupinu i odmah na početku igramo s najtežim suparnikom. U Ligi nacija smo izgubili finale od Španjolaca na jedanaesterce i ta utakmica nam daje nadu da možemo biti dobri protiv njih u Njemačkoj. Luka Modrić ih dobro poznaje i nadam se da nećemo izgubiti jer je bitno da startaš bez poraza – objasnio je izbornik.


U slučaju da hrvatska reprezentacija ostvari svoj prvi cilj i plasira se u osminu finala, ždrijeb otvara mogući dvoboj s Portugalom.


– Imali smo dva sjajna svjetska prvenstva, gdje smo osvojili medalje. Na Europskom prvenstvu, na žalost, nismo puno napravili. Hrvatska nikada nakon skupine nije prošla prvu utakmicu nokaut faze natjecanja. Imamo kvalitetu i dobre igrače, a iza nas su sjajni rezultati. Bit će dobro ako tako nastavimo. Portugal je dobar test za nas i iz te utakmice ćemo izvući dobre stvari, kao i priču koja će nas dobro usmjeriti prema Španjolcima – kazao je Dalić na kraju svog izlaganja.


Uz njega je svoja razmišljanja uoči današnjeg sučeljavanja u Lisabonu iznio i Marcelo Brozović koji se reprezentaciji priključio prije nekoliko dana.


– Iako je puno utakmica iza svih nas, dobro se osjećam. Bio sam slobodan dva dana, a sada sam odradio kraće treninge – kazao je Brozović koji u Saudijskoj Arabiji dijeli svlačionicu s Cristianom Ronaldom.


Prema dostupnim informacijama, najpoznatiji portugalski nogometaš svih vremena danas neće nastupiti jer mu je Martinez dao poštedu.


– Meni je draže igrati s njim nego protiv njega. Uvijek možete računati da će Cristiano zabiti gol jer on je jedan od najvećih igrača na svijetu. Znam da je sada imao kratki odmor, ali, poznavajući ga, siguran sam da je naporno radio i kako bi dočekao EURO u vrhuskoj spremi. Portugal je među pet najboljih reprezentacija na svijetu i ima po dva vrhunska igrača na svakoj poziciji. Bit će teško igrati protiv njih, i to će biti odlična provjera da vidimo gdje smo i što moramo popraviti sljedeći tjedan prije nego što dođe EURO – dodao je jedan od senatora hrvatske reprezentacije koja za Njemačku sprema dozu »svježe krvi«.


U prvom redu, tu su Luka Sučić i Martin Baturina.


– Bili su dobri protiv Makedonaca. Oni su mlade nade i odlično rade. Neka tako i nastave. Naravno, trebaju još puno raditi kako bi postali lideri, ali ako ovako nastave bit će zvijezde reprezentacije – zaključio je Brozović.