Srijeda, 3. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Test uoči EURO-a

Vatreni na rasprodanoj Rujevici ugošćuju S. Makedoniju, Perišić kreće od prve minute

Autor: Denis Frančisković

03.06.2024. 08:23
Vatreni na rasprodanoj Rujevici ugošćuju S. Makedoniju, Perišić kreće od prve minute

Foto: Zlatko Dalić/Foto V. KARUZA

Kroz tu utakmicu više nekako gledamo prema Albaniji. I napadačkoj igri. Priliku će dobiti 16 igrača, a više napadači - rekao je izbornik Zlatko Dalić



RIJEKA Sedmi dan priprema Vatrenih na Rujevici protekao je pomalo idilično. Zapravo bio je to presjek dobrih vibracija koje bi trebale kulminirati večeras na rasprodanoj Rujevici u sudaru sa Sjevernom Makedonijom, prvim od dva testa (Portugal) uoči odlaska na EURO. Taj miks dobre vibre odnosio se na najnoviji uspjeh Luke Modrića s Real Madridom, na dobar rad na treninzima, susret s nezbrinutom djecom iz Domova, ali i na najavu susreta s Makedoncima koje se kao i svakog protivnika respektira.


Luka Modrić priključit će se reprezentaciji u utorak, danas (19 sati) se na Rujevici očekuju Marcelo Brozović i Mario Pašalić.


– Čestitke Luki na šestoj osvojenoj Ligi prvaka, dočekat ćemo ga špalirom i darivati tortom, napravit ćemo to kako treba i dolikuje jednom takvom igraču. A sada neka uživa u Real Madridu – kaže izbornik Zlatko Dalić. – Nema bolje stvari nego da nas veliki Luka s jednom takvom inspiracijom povede na EURO. Najbolji je hrvatski nogometaš svih vremena, hvala mu na svemu što čini za nas, reprezentaciju i naše navijače. Ramos, Casillas… su Realova djeca, ali klub ih je otpisao i nisu tamo završili karijere. Luka je dobio tu čast. Ovo je ujedno trinaesta Liga prvaka zaredom u kojoj je nastupio jedan hrvatski igrač, a pritom je osvojeno njih čak deset – dodao je Dalić.


Vlašić i kohezija




Izbornik je očekivano zadovoljan s riječkim danima. Ozračje je jako dobro, a i radna atmosfera. Sve ide prema planovima.


– Samo neka igrači nastave u takvom ritmu i s tom energijom. Makedonija? Kroz tu utakmicu više nekako gledamo prema Albaniji. I napadačkoj igri. Priliku će dobiti šesnaest igrača, a više napadači. Perišić će započeti utakmicu, odigrat će sat vremena da još više dobije na osjećaju za igru. U dobrom je stanju, jako dobro trenira – tvrdi Dalić.


Očekivano, puno je toga usmjereno na aktualni trenutak Nikole Vlašića. O njegovom pravom stanju i formi znat će se više za četiri dana, ali nema sumnje on će biti putnik za Njemačku.


– Zadnji dan odluke je 7. lipnja. Vidim da se puno sve to komentira, ali moram naglasiti da hoću na okupu imati momčad s kojom sam prošao kvalifikacije. Želim da je Vlašić s nama, treba nam ta kohezija, bio spreman ili ne. Nadam se ipak da će nam puno pomoći. A i nitko drugi se nije toliko nametnuo da bih ga pozvao prije Nikole – pojasnio je izbornik.


Zanimljivo, izbornik Dalić je među onima koji su pogodili ishod finalne utakmice između Real Madrida i Borussije Dortmund na Wembleyju.


– Četvorica smo pogodila. Pletikosa, Stanišić, Mario Pašalić telefonom i ja. Nešto smo i zaradili, ali potrošit ćemo, ha, ha… – kaže Dalić.


Modrić inspiracija


Utakmicu sa Sjevernom Makedonijom najavio je i Andrej Kramarić, član Hoffenheima, ljubitelj riječkih navijača, peti najbolji strijelac Vatrenih. Očekivano, prvo ga je dočekalo pitanje o Modriću…


– Dvadeset i šest trofeja, šest Liga prvaka… Više od inspiracije. Ono što Luka radi iz dana u dan je neopisivo. Sve nas je jako puno naučio i još uvijek uči. Vidimo svi da živi nogomet, uživa u njemu i voli ga. To ga drži – kaže Kramarić. – Ozračje? Sve je super. Svaki trening je na visokoj razini. Živi smo, zdravi i veseli. Neka tako ostane. Svaka pa i ova utakmica s Makedoncima je novo dokazivanje.


Kramarić će 19. lipnja proslaviti 33. rođendan. Hrvatska baš taj dan igra s Albanijom.


– Svi znamo da je ovo najteža skupina na EURO-u. Cilj je jasan, treba prvo proći skupinu pa ostati čvrsto na zemlji. Kasnije je sve moguće. Najvažnije je da sve odradimo pošteno kao i svih ovih godina. Sezona? Zadovoljan sam, bila je specifična. Psihički i fizički sam spreman, nema iza mene nikakvih posljedica. Motiviran sam i željan novih izazova kao da je početak sezone.


Makedonija bi večeras trebala »glumiti« na neki način Albaniju. Po stilu igre, rosteru igrača…


– Ideja o načinu igre je na treneru, iz naše perspektive želimo pružiti maksimum i pobjediti. I ova utakmica je dokazivanje. Najvažnije je ipak da ostanemo zdravi i spremni za ono što nas čeka.


Kramarić odlično poznaje ozračje na stadionima diljem Njemačke. U zemlji domaćina uostalom igra već osam i pol godina.


– Svi očekujemo fantastičnu atmosferu i radujemo se tome. Znamo da će za nas biti to domaćinsko ozračje, ali naravno moramo to znati iskoristiti i za što bolje rezultate – zaključuje Kramarić.