Subota, 12. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

liga nacija

Vatreni na Maksimiru večeras dočekuju Škote

Autor: Davor Petrović

12.10.2024. 10:25
Vatreni na Maksimiru večeras dočekuju Škote

Foto: Marko Prpić/PIXSELL



Uoči večerašnjega dvoboja sa Škotskom na stadionu Maksimir u okviru trećega kola skupine A1 Lige nacija, Zlatko Dalić je potvrdio da u hrvatskoj reprezentaciji neće biti Matea Kovačića koji dane provodi uz trudnu suprugu, čekajući skoru prinovu u obitelji.


– Ključno je da sve bude u redu. Matea očekujem za utakmicu protiv Poljske idućeg utorka. Što se momčadi tiče, dobro smo radili tri dana i mislim da smo spremni za Škote. Ostajemo pri onome što smo igrali protiv Poljske i Portugala jer je to u većem dijelu izgledalo dobro.


Nadam se da ćemo sada biti još bolji i kvalitetniji. Naš cilj su tri boda, ali znamo da nas čeka nas težak, borben i agresivan suparnik. Škoti su poraženi u prva dva kola, ali od Poljske su u Glasgowu izgubili iz jedanaesterca, a i Portugal ih je na svom terenu pobijedio u zadnjim minutama, kazao je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić na konferenciji za novinare uoči utakmice, koju je odradio s kapetanom Lukom Modrićem.




Prema Dalićevom mišljenju, za očekivati je da će hrvatska reprezentacija večeras imati dominantnu ulogu i dosta veći posjed.


– Međutim, moramo paziti da olako ne gubimo loptu, a posebno se moramo čuvati prekida. Puno pažnje trebamo posvetiti izgradnji naših napada i biti strpljivi, kao protiv Poljske u Osijeku. Nećemo dopustiti da nas suparnik iznenadi kontrom ili prekidom. Ovih dana smo na tome dosta radili na treninzima, dodao je Dalić.


Zajedništvo


Modrić je pak istaknuo da Hrvatsku očekuje suparnik sličnih karakternih osobina.


– Njihovo zajedništvo podsjeća me na nas. Igranje za reprezentaciju Škotima je od velike časti i važnosti. Ta borbenost, kao i pripadnost svojoj zemlji, podsjećaju me na nas, kazao je kapetan hrvatske reprezentacije.


Pritom nije na odmet podsjetiti da na stadion Maksimir stiže suparnik koji se može pohvaliti boljim međusobnim omjerom. Naime, od listopada 2000. do lipnja 2021. godine Hrvatska je protiv Škotske ubilježila dva poraza, tri neriješena rezultata i tek jednu pobjedu, koju je donio pretprošli EURO.


– Tu zadnju utakmicu protiv Škotske odigrali smo odlično na njihovom terenu u Glasgowu. Sjećanja na to su super jer smo tom pobjedom izborili plasman u drugi krug natjecanja. No, bila je to teška utakmica, kao što bude svaka protiv Škotske. Njihovi rezultati u zadnje vrijeme nisu najbolji, ali to u ovoj utakmici ne znači ništa.


Naš skor sa Škotima nije pozitivan, što pokazuje da nam je teško igrati s njima. Ta momčad je uvijek fanatična i borbena, s reprezentativcima koji igraju u dobrim klubovima širom Velike Britanije, a to znači da posjeduju kvalitetu i borbenost. Prihvaćamo ulogu favorita, ali ne očekujemo laganu utakmicu.


Vjerujem u nas i nadam se da ćemo pružiti dobru partiju i osvojiti tri boda – istaknuo je Modrić na početku svog izlaganja.


Jasno je da ova utakmica prilika nosi priliku za izjednačavanje međusobnog omjera sa Škotima, ali to je tek sekundarni motiv. Zapravo, nije pretjerano reći da je riječ o segmentu kozmetičke prirode jer je uvijek ljepše za vidjeti omjer koji nije negativan.


Primarni motiv za hrvatsku reprezentaciju predstavlja prilika da kroz Ligu nacija izbori status nositelja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, što će za nešto manje od dvije godine zajednički organizirati Kanada, Meksiko i SAD.


Praznik


Isto tako, bit će to test nove koncepcije s trojicom stopera u zadnjoj liniji. U prva dva kola Lige nacija, protiv Portugala u Lisabonu i Poljske u Osijeku, Hrvatska je izgledala više nego pristojno u takvoj formaciji, ali ovo će ipak biti nešto drugačije.


Naime, nije tajna da su Škoti u stanju trčati do iznemoglosti, startati glavom na kopačku i, ako treba, uklizavati na apsolutno svaku loptu, čak i kada situacija djeluje krajnje beznadežno.


– Nadam se da sada možemo ponoviti igru koju smo prikazali protiv Portugala i Poljske. U tim utakmicama smo potvrdili da se u ovoj novoj formaciji osjećamo ugodno. Bit će važno da to ponovimo protiv Škota, ali potrebno nam je i strpljenje jer smo momčad koja će diktirati tempo i više imati loptu u nogama. Ne smijemo gubiti glavu. Moramo biti strpljivi, pametno se kretati i stvarati prilike, objasnio je Modrić.


Prema njegovim riječima, tajnu hrvatskog nogometnog uspjeha čine ljubav prema domovini i čast igranja za reprezentaciju.


– Naravno, treba imati i kvalitetu. Za nas je reprezentacija kao praznik. Uvijek na okupljanje dolazimo s guštom i velikim motivom da predstavljamo Hrvatsku na najbolji mogući način i razveselimo naše ljude. Za mene je igranje za reprezentaciju nešto posebno i to me drži motiviranim i gura naprijed, istaknuo je kapetan hrvatske vrste.


Svakome je jasno da njegova životna dob predstavlja raritet na vrhunskoj razini nogometa. Međutim, večeras bi Modrić trebao biti tek drugi najstariji igrač na travnjaku maksimirskog stadiona. Naime, škotski vratar Craig Gordona rođen je 31. prosinca 1982. godine


– Poznajem ga još otprije. Gordon je odličan golman, a meni je drago što neću biti najstariji na terenu, zaključio je Modrić.