Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

Copa America

Brazil nakon jedanaesteraca ispao s Copa Americe, Kolumbija razbila Panamu

Autor: Hina

07.07.2024. 09:12
Brazil nakon jedanaesteraca ispao s Copa Americe, Kolumbija razbila Panamu

Foto: Foto REUTERS

U prvom polufinalu 9. srpnja u East Rutherfordu igrat će branitelj naslova Argentina i Kanada, a dan kasnije u Charlotte Kolumbija i Urugvaj



MIAMI  Nakon Argentine i Kanade, plasman u polufinale Copa Americe izborile su i nogometne reprezentacije Urugvaja i Kolumbije.


Urugvaj je u četvrtfinalnom ogledu u Paradiseu u Nevadi pred 55.700 gledatelja boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedio Brazil sa 4-2 nakon što je susret završio bez golova, dok je Kolumbija u Glendaleu u Arizoni pred 39.700 gledatelja sa 5-0 porazila Panamu.


Već ranije su plasman u polufinale izborili Argentina i Kanada koje su boljim izvođenjeme jedanaesteraca porazile Ekvador i Venezuelu.




U prvom polufinalu 9. srpnja u East Rutherfordu igrat će branitelj naslova Argentina i Kanada, a dan kasnije u Charlotte Kolumbija i Urugvaj.


Utakmicu između Brazila i Urugvaja na stadionu Allegiant obilježile su napetosti i odlične obrane. Prilika je bilo vrlo malo, a Brazil je od 74. igrao s igračem više, ali to nije uspio iskoristiti.


Najbolju priliku u prvom poluvremenu imali su Darwin Nunez s jedne i Raphinha s druge strane. Urugvajski napadač je u 35. minuti imao odlučnu priliku nakon ubačaja, ali je loše pucao glavom. Samo dvije minute kasnije Raphinha je bio sam ispred golmana, ali je njegov udarac Sergio Rochet sjajno obranio.


U nastavku susreta ključni trenutak se dogodio u 73. minuti kada je Nahitan Nandez prvo dobio žuti karton zbog prekršaja nad Rodrygom, ali je sudac Dario Herrera promijenio odluku nakon video analize pokazavši Nandezu crveni. Brazil do kraja susreta nije iskoristio igrača više i odluka je pala izvođenjem jedanaesteraca.


Ključnim su se pokazali promašaji Edera Militaoa i Douglasa Luiza. Prvom je Rochet sjajno obranio, dok je drugi pogodio okvir gola. Kod Uruvajca nije zabio Jose Gimenez, njegov je udarac Alisson obranio. Za Urugvaj su zabili Valverde, Betancur, Arrascaeta i Ugarte koji je pucao posljednji, dok su na drugoj strani precizni bili Andreas Pereira i Martinelli.


“Sve što se događa, događa se u urugvajskom stilu, jer igrači su ti koji daju sve od sebe momčadi. Bila je to utakmica s vrlo malo prilika za gol, vrlo borbena, vrlo napeta, čak i s vrlo malim promjenama posjeda. Kad smo bili s jednim igračem manje, odlučili smo se posvetiti obrani na svojoj polovici,” kazao je urugvajski izbornik Marcelo Bielsa.


“Bili smo vrlo smireni prilikom izvođenja jedanaesteraca koji zahtijevaju ne samo točnost, već i karakter,” dodao je.


Otkako je legendarni argentinski stručnjak u svibnju prošle godine preuzeo momčad, Urugvaj igra napadački nogomet, no sinoć je taktila bila malo drugačija.


“Više me privlači ofenzivna nego obrambena igra, ali u ovako tijesnoj utakmici stvorili smo jednu priliku više od protivnika i dobro smo se branili”, dodao je Bielsa.


Njegov kolega na suprotnoj strani Dorival Junior je opravdanje za još jedan neuspjeh “Selecaoa” potražio u “izgradnji momčadi”.


“Prolazimo kroz vrlo važnu obnovu ove momčadi. Trenirao sam ovu momčad samo osam utakmica i ovo je proces kroz koji moramo proći,” rekao je Dorival.


Brazil nije uspio impresionirati na turniru, dvaput je remizirao u grupnoj fazi, dok je pobijedio samo Paragvaj prije svog drugog uzastopnog četvrtfinalnog izlaska s velikog turnira nakon Svjetskog prvenstva 2022. kada je također nakon jedanaesteraca ispao od Hrvatske.


“Svjesni smo poteškoća na koje ćemo naići na cijelom putu. Ali ponavljam, imamo puno prostora za nastavak rasta, razvoja, poboljšanja i sada nam je glavni cilj kvalificirati se za Svjetsko prvenstvo,” dodao je Dorival, koji je preuzeo posao  siječnju.


Urugvaj će u polufinalu igrati protiv Kolumbije koja je deklasirala Panamu sa 5-0.


Sjajnu predstavu pružio je James Rodriguez koji je postigao pogodak i upisao dvije asistencije. Strijelci su bili i Jhon Cordoba (8), Luis Diaz (41), Richard Rios (70), te Miguel Borja (90+5-11m).


“Ono najvažnije tek dolazi. Nadamo se da ćemo stići do finala,” rekao je Rodriguez koji je proglašen igračem utakmice.


“Jako sam sretan jer prolazimo kroz dobar trenutak. Danas smo odigrali dobru utakmicu i brzo zabili golove,” dodao je igrač Sao Paula.


Kolumbija je ovim rezultatom produžila niz bez poraza na 27 susreta, a posljednji poraz upisala je u veljači 2022. od Argentine (0-1).