ponedjeljak, 24. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Danas na EURO-u

U Gelsenkirchenu se igra susret "visokog rizika", Matjaž Kek u Stuttgartu čeka Dance

Autor: Nino Benčina

16.06.2024. 08:35
U Gelsenkirchenu se igra susret

Foto: Trent Alexander-Arnold/Foto REUTERS

Nedjeljni program otvaraju Poljaci i Nizozemci



GELSENKIRCHEN  Dvije utakmice prvog kola C skupine zatvaraju prvi vikend na Europskom prvenstvu. U onom prvom, koji starta u nedjelju u 18 sati, gledat ćemo na dijelu naše zapadne susjede u okršaju s Dancima. Sloveniju mnogi vide kao autsajdera u ovom kvartetu. Ništa čudno, ovo im je tek drugi ulaz na kontinentalnu smotru, na kojoj još nisu okusili slast pobjede. No, za sve postoji prvi put, možda u Stuttgartu nakon šest neuspješnih pokušaja u međusobnim ogledima napokon svladaju i Dance.


– Jasno da je skupina teška, ali na ovakvom natjecanju nema lakih utakmica. Nismo došli bez ambicija, već sa željom da iskažemo progres, zašto ne i da prođemo skupinu. Idemo utakmicu po utakmicu. Igramo protiv reprezentacije protiv koje smo tek jednom remizirali u šest dvoboja, a i to je dobar motiv za momčad da proba srušiti neke neugodne tradicije – smatra Matjaž Kek, koji je reprezentaciju vodio na svjetskoj, a sada, evo, i na euro smotri, koju su Danci osvojili prije 32 godine.


Utakmica koja u 21 sat počinje u Gelsenkirchenu očekuje se s velikim nestrpljenjem. Nažalost, osim onoga što se očekuje da pokažu na travnjaku, uoči dvoboja više se govori o mogućim neredima navijača Srbije i Engleske. Postoji bojazan da bi huligani mogli pokvariti događaj, ali to je već problem njemačke policije.




– Otvaramo protiv reprezentacije koja u svojim redovima ima igrače visoke klase. No, mi smo svjesni da nas ovdje svi svrstavaju u favorite, tako ćemo se i postaviti na ovoj i svakoj sljedećoj utakmici – naglašava izbornik Gareth Southgate, koji je tjedan dana ranije na generalki pred EP doživio na Wembleyju poraz od Islanda.


Nedjeljni program od 15 sati u Hamburgu otvaraju Poljska i Nizozemska. Prvi dvoboj skupine D ima svog favorita. Oranje već dva desetljeća nije bilo ozbiljan konkurent u borbi za najviši plasman, izabranici Ronalda Koemana vjeruju da bi se to moglo promijeniti. Poljska bi ipak mogla biti tvrđi zalogaj iako je upitan nastup najboljeg igrača i strijelca Roberta Lewandowskog.