Utorak, 2. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Kombinacije

Sva naklapanja o prolasku skupine s dva boda samo su pusta želja, Vatreni moraju dobiti Azzurre

Autor: Davor Petrović

23.06.2024. 08:08
Sva naklapanja o prolasku skupine s dva boda samo su pusta želja, Vatreni moraju dobiti Azzurre

Foto: Vedran Ćorluka, Zlatko Dalić, Mario Mandžukić i Ivica Olić/Foto V. KARUZA

Otkada se pobjeda vrednuje s tri osvojena boda, nije se dogodilo da u ovakvom sustavu natjecanja jedan poraz i dva remija bili dostatni za nastavak turnira



NEURUPPIN  Iako je situacija u startu bjelodano jasno pokazivala da je pobjeda nad Italijom imperativ svih imperativa, od one nesretne srijede s Albanijom u Hamburgu hrvatski eter su preplavile kalkulacije prema kojima bi i još jedan remi našoj reprezentaciji, uz gol-razliku minus 3, bio dovoljan da nakon trećeg kola skupine B ostane u Njemačkoj, ukoliko se poklope drugi rezultati. Pri tome nije naodmet istaknuti da su sve te teze naslonjene na sustav natjecanja u kojem dalje idu četiri najučinkovitija od šest trećeplasiranih u prvoj fazi natjecanja. Bolje rečeno, barem dvije reprezentacije iz tog društva moraju biti manje učinkovite od naše.


Psiholozi bi sasvim sigurno objasnili da je hvatanje za slamke u vrlo teškim situacijama neizostavni dio ljudskog bića, pogotovo kada je u pitanju nešto kao EURO. Uostalom, ne kaže se slučajno da je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu. U hrvatskom slučaju ta slamka je prilično tanka, iako teorija još uvijek otvara prostor za tu mogućnost. Realnost, pak, sasvim jasno govori da sva naklapanja o prolasku skupine s dva boda i gol-razlikom minus 3 nisu ništa drugo nego pusta želja.


Posljednja pomast


Za početak, otkada se pobjeda vrednuje s tri osvojena boda, nikada u povijesti se nije dogodilo da u ovakvom sustavu natjecanja jedan poraz i dva remija bili dostatni za nastavak turnira. Tko zna, možda se stvarno poklopi da ovo bude EURO za takva čuda, ali hrvatska reprezentacija u ovom trenutku baš nije blizu toga nakon dva odigrana kola.




Njemačka i Švicarska su u skupini A već debelo prebacile tu famoznu marginu od dva boda. Škotska i Mađarska su ispod nje, ali danas igraju međusobno u zadnjem kolu, svjesne da im samo pobjeda može pružiti nadu. Naravno, teorija dopušta mogućnost da ta utakmica bude okončana neriješenim rezultatom, jedinim koji odgovara Hrvatskoj. U tom slučaju Škoti bi imali dva boda i gol-razliku minus 4, a Mađari bi ispali s bodom, što znači da bi naša reprezentacija tu profitirala ako odigra remi s Italijom. To bi bila jedna manje učinkovita od potrebnih dviju.


U skupini C na prvi pogled sve izgleda sasvim solidno. Doduše, Engleska ima nedostižna četiri boda, ali zatWo su Danska i Slovenija na dva, s isto toliko remija, a Srbija na jednom. Cijeli koncept, međutim, ugrožava raspored zadnjeg kola. Bez obzira na konačni ishod sučeljavanja Srbije i Danske, jedna od tih dviju reprezentacija će imati više od dva boda. Sloveniji su, pak, mnogi već dali posljednju pomast jer igra s Engleskom.


U redu, mogućnost da trećeplasirani iz ove skupine ima dva boda nije neralna, ali sve se opet vraća na gol-razliku, a Hrvatska je, nije na odmet podsjetiti, na minus 3, u slučaju remija s Talijanima. Slovenci mogu biti lošiji od toga samo ako im Englezi napune mrežu. Pri tome treba istaknuti da je reprezentacija Slovenije pod stručnim vodstvom Matjaža Keka u zadnjih dvadeset utakmica doživjela samo dva poraza, na gostovanjima kod Finske (2:0) i Danske (2:1). Uz to, prvi je bio u lipnju prošle godine, a drugi prije sedam mjeseci.


Čak i ako neuvjerljiva Engleska uspije ispucati sve frustracije na Sloveniji, tu je utakmica Srbije i Danske. Bude li neriješeno, Danci idu na tri boda, dok Srbija hvata čarobnu marginu, s gol-razlikom minus 1. Pobjeda Danske bi, pak, naše istočne susjede ostavila na jednom bodu, što znači da bi tada Hrvatskoj trebalo uragansko izdanje Engleza. Uglavnom, puno toga bi se moralo poklopiti da skupina C iznjedri drugu od dviju potrebnih manje učinkovitih reprezentacija.


Golijada


Skupine D i E ne nude čak ni takve turbokomplicirane kombinacije jer u njima sve trenutno trećeplasirane reprezentacije već sada imaju po jednu pobjedu. Samim time zadnju nadu predstavlja skupina F u kojoj Gruzija i Češka trenutno imaju po bod, a još moraju igrati s Portugalom, odnosno Turskom. Opet, i tu bi sve moglo ići suprotno željama hrvatske reprezentacije ako Česi i(li) Gruzijci ostanu neporaženi. Naravno, zbog gol-razlike.


Prema tome, nikako se ne bi trebalo uzdati u kombinaciju koja kaže da bi remi s Italijom mogao donijeti rasplet u kojem bi dva boda i gol-razliku minus 3 bili dostatni za hrvatski plasman u osminu finala. Pritom ne treba zaboraviti ni da Španjolska mora dobiti Albaniju. Okrutna realnost savršeno jasno govori da za ostvarenje zacrtanog cilja našoj reprezentaciji sutra u Leipzigu igra isključivo pobjeda.