Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Naše gore list

Sedmorica veličanstvenih uz dvojicu pridruženih članova

Autor: Alen Plahinek

15.06.2024. 11:53
Sedmorica veličanstvenih uz dvojicu pridruženih članova

Foto: Goran Stanzl/Pixsell



Što je muškarac bez brkova ili ako se gleda hrvatska nogometna reprezentacija, osobito u novije vrijeme, što je hrvatska nogometna reprezentacija bez Zadrana? Nešto nezamislivo. Vatreni se bez »Zadarske dice« u posljednjih sedam-osam godina praktički ne postoje. Prvi od svih bio je najpoznatiji napadački repić u svijetu nogometa – Dado Pršo.


Gol Francuzima


Da je riječ o vrhunskoj napadačkoj igli, Pršo je pokazao u debiju u hrvatskom dresu 29. ožujka 2003. godine. Stigao je tada Pršo među Vatrene s pet ligaških golova u dresu Monaca na leđima i u prvoj utakmici odmah zabio. Bilo je to Belgiji u kvalifikacijama za Euro 2004. godine, jedino europsko prvenstvo na koje će Pršo i otići. Završili smo drugi tada u svojoj kvalifikacijskoj skupini, s bodom manje od Bugarske, otišli u dodatne kvalifikacije protiv Slovenije, a tamo Pršo-show. Remi 1:1 i pobjeda 1:0 uz oba postignuta pogotka Prše. Njegov gol u 61. minuti na stadionu Bežigrad u Ljubljani odveo nas je na Europsko prvenstvo drugi put u povijesti, prvo nakon dugih osam godina.
Otišli smo u Portugal u skupinu na megdan prvo Švicarcima, Francuzima i Englezima. Skupinu prošli nismo, ali pokazali jesmo da je Hrvatska jedna sila u nastajanju. Moćnoj Francuskoj, za koju se smatralo da je i moćnija od famozne generacije 1998. poprilično smo iznenadili s 2:2. Pršo je, naravno, zabio i tada. Za ogromnih 2:1 volejem ljevicom s 12 metara »probušio« je velikog Fabiena Bartheza.



Peti Euro




Nakon Prše na scenu je polagano stupao jedan drugi Zadranin o čijim čarolijama na terenu stvarno ne treba trošiti riječi. Naravno, radi se o Luki Modriću koji će danas protiv Španjolske i službeno započeti igranje na svojem petom europskom prvenstvu. Jedini koji je ispred Luke na vječnoj ljestvici je Cristiano Ronaldo, kojem će ovo biti čak šesto europsko prvenstvo.


Lukina priča vezana uz europska prvenstva krenula je u rujnu 2006. godine gostovanjem kod Rusije u Moskvi. Odigrao je tada još uvijek poprilično mladi Modrić svih 90 minuta u prvoj utakmici kvalifikacija za Euro 2008. godine u Austriji i Švicarskoj. Prvi pogodak stigao je odmah u drugoj utakmici kvalifikacija, kada je na Maksimir došla slabašna Andora. Ispraćena je sa 7:0, a Luka je zabio posljednji pogodak. Dominrali smo kvalifikacijama tada i puni samopouzdanja otišli na Euro koji smo otvorili protiv domaćina Austrijanaca na prepunom Prateru. Pobijedili smo 1:0, a strijelac je bio Modrić iz kaznenog udarca u četvrtoj minuti utakmice. Srušili smo tada još i Njemačku i Poljsku, a onda je u četvrtfinalu stigla Turska…


Četiri godine Modrić više nije bio jedini Zadranin. Njemu su se pridružili Jurica Buljat, kojem je to bilo jedino veliko reprezentativno natjecanje, Danijel Subašić koji je stigao u Poljsku kao zamjena za Stipu Pletikosu te Šime Vrsaljko. Niti jedan od spomenute trojice nije upisao niti jednu minutu na tom natjecanju.


Zadarska dica


Ispratili smo tada prvo Irsku s 3:1, zatim remizirali s prilično moćnom Italijom (1:1) i na kraju izgubili od vrlo moćne Španjolske (0:1). Bio je Modrić već tada jedan od važnijih ljudi iako je još reprezentacijom »vladala« stara garda, na čelu s legendarnim kapetanom Darijom Srnom. Ipak, samo malo nakon tog natjecanja Modrić potpisuje za Real Madrid i polako se pretvara u apsolutnu legendu.


Četiri godine kasnije put nas je vratio na mjesto sreće – Francusku. Osam godina prošlo je otkako smo posljednji put izborili drugu fazu nekog velikog natjecanja. Promjena generacije na tom Euru bila je u punom jeku, no zadarski »dječaci« stasali su u jedne od glavnih figura Vatrenih. Modrić je postao vrhunska »desetka«, Subašić prvi vratar, dok je Vrsaljko na lijevom beku mijenjao Tina Jedvaja.



Prva utakmica na Parku Prinčeva i Modrićeva bombetina s 20-ak metara nakon jedne »svijeće« Turaka u 41. minuti utakmice ušla je u hrvatske nogometne anale. Nakon toga otišli smo na megdan Češkoj. Završilo je 2:2, nakon što smo vodili 2:0, što je značilo da nam treća utakmica odlučuje. Sam po sebi bio je to pritisak, a kada su se u jednadžbu dodali ozljeda Modrića zbog koje ne može nastupati u trećem kolu i činjenica da nam u trećem kolu dolazi Španjolska, koja je bila u punom naletu, izgledalo je kao da se nećemo proveseliti.


Subašićev penal


Ipak, Vatreni su imali drugačije planove. Morata je zabio u sedmoj minuti, a zatim su Perišić i Kalinić režirali senzaciju u Bordeauxu. Prvo je Perišić asisitrao za Kalinića u 41., a onda u 87. za ogromnih 2:1 su zamijenili uloge. Ne bi bilo tih 2:1 da svoje prste nisu umiješali Zadrani. Vrsaljko, kojem je to bila prva prava utakmica na prvenstvu, je u 72. skrivio nepostojeći kazneni udarac. Nepostojeći za sve objekitvne gledatelje. Pucao je Sergio Ramos, no prije izvođenja Modrić, Ramosov suigrač iz Reala, »dojavio« je gdje će ovaj pucati. Riječi je u djelo proveo Subašić koji brani kazneni udarac. Kao prva momčad skupine otišli smo dalje, no onda nas je Ricardo Quaresma u 117. minuti udaljio od ponavljanja najvećeg rezultata na Eurima u povijesti – četvrtfinala.


Na posljednji Euro, onaj 2020. godine koji je održan u 11 gradova Europe, Zadrani su stigli ponovo s Modrićem i Vrsaljkom, no sada je među vratnicama stajao jedan drugi Zadranin – Dominik Livaković. Pridruženi zadarski član bio je i Joško Gvardiol. Poraz i remi od Engleske i Češke, značili su da želimo li prolaz u sljedeću fazu moramo pobijediti Škotsku. Uvelike se za to pobrinuo Modrić. Gol za 2:1 vanjskom stranom kopačke u 62. minuti odveo je Hrvatsku u totalnu ekstazu. Samo 15 minuta kasnije, iz kornera je Modrić ubacio na glavu Perišiću za monumentalnih 3:1 i prolazak u osminu finala protiv starih znanaca – Španjolaca. Ovog puta nismo se izvukli, iako smo se gotovo nestvarno vratili u posljednjih deset minuta. U produžecima nedostajalo je sreće za odlazak u četvrtfinale.


Petorica u Njemačkoj


Veliku ulogu već tada su odigrali Zadrani, no sada će ona biti još veća. Od posljednjeg Eura do danas možemo pridodati još dvojicu – Martina Erlića iz Tinja te Lovru Majera koji korijene vuče s Ugljana. Praktički svi na ovo EP dolaze u, u najmanju ruku, dobroj formi. Modrić kao pobjednik La Lige i Lige prvaka te s produljenjem ugovora stiže u savršenoj formi na, po mnogima, svoj posljednji Euro. Imao je tijekom sezone manju minutažu u Real Madridu nego obično, zbog čega je u početku nastajo svojevrsni problem, ali ubrzo se to posložilo. Koliko je zapravo dobar, Modrić je najbolje pokazao u četvrtfinalnim i polufinalnim utakmicama Lige prvaka u kojima je istinski »odškolovao« Manchester City i Bayern München. Upravo u Cityju bio je Joško Gvardiol. Čarobni Zagrepčanin s novigradskim korijenima, prošlog je ljeta postao najskuplji branič u povijesti nogometa i pretvorio se u »monstruma«.



Trebalo je vremena da se prilagodi engleskom načinu igre i zamislima Pepa Guardiole, no kad je sjelo sve na svoje mjesto – dominacija je krenula. Od sredine travnja do kraja sezone zabio je svih svojih pet golova u dresu »Građana«, a ono najvažnije je činjenica kako je iz obrambenog stupa postao vrhunski lijevi bek s napadačkim tendencijama. Stavio je tako izbornika Zlatka Dalića u »slatke muke« glede postavka u reprezentaciji. U obrambenom dijelu ne smije se preskočiti Martina Erlića. Prvi je to Euro Tinjaninu, koji iza sebe ima solidnu sezonu. Iako je njegov Sassuolo ispao u Seriju B, Erlić je radio vrlo kvalitetan posao.


Velika očekivanja su od hrvatske »jedinice«. Livaković je stigao početkom netom završene sezone u turskog velikana Fenerbahčea i odradio genijalnu sezonu. Čak 21 utakmica bez primljenog pogotka u 47 nastupa, u vrlo kompetitivnoj i zahtjevnoj ligi, savršena su Livakovićeva uvertira u ovo natjecanje. Tu je i Lovro Majer koji je također promijenio sredinu. Odrađena je vrlo korektna sezona u Wolfsburgu, bez ikakvih ozljeda. Majer je vrlo uigran na nekoliko pozicija i savršen je reprezentativni »kameleon«. U klubu je veći dio sezone odradio kao vezni i prednji vezni, dok ga je izbornik Dalić u pripremnim utakmicama koristio na desnom krilu.