Nedjelja, 1. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

derbi hnl-a

Rijeka nakon debakla u Ljubljani dočekuje Dinamo

Autor: Zlatko Horvat

01.09.2024. 10:43
Rijeka nakon debakla u Ljubljani dočekuje Dinamo

Foto: PIXSELL



Za nogometaše Rijeke gostovanje Dinama, vodećeg sastava SuperSport HNL-a i sudionika nove Lige prvaka, nije moglo doći u gorem trenutku, poslije debakla u Ljubljani i ispadanja iz Europe od Olimpije (0:5). Katastrofalna partija, začinjena neredima navijača i polusatnim prekidom, ostavila je dubok ožiljak u momčadi. Dinamo je prilika za iskupljenje, čak i skok na vrh ljestvice, ali i za – novi potop. Trener Radomir Đalović stoga je u dva dana najviše vremena morao potrošiti na razgovor s igračima.


– Iza nas su dvije neprospavane noći poslije onakve utakmice protiv Olimpije… Još jednom bih se ispričao svim navijačima, posebno onima koji su nas došli bodriti u Ljubljanu u onolikom broju. Nadam se i vjerujem da je ono bio splet nekih okolnosti koje nismo mogli ni zamisliti.


Ništa nije ukazivalo na tako nešto. Prethodne utakmice bile su kako je trebalo. No, u Ljubljani je u prvoj minuti sve otišlo u krivom smjeru. Pokušali smo kroz razgovor s igračima uvidjeti neke stvari.




Moramo što prije probati zaboraviti tu utakmicu, što neće biti lako, te protiv najbolje ekipe u ligi i momčadi koja igra Ligu prvaka pokazati da je to bio loš dan u svakom pogledu i odigrati jednu kvalitetnu, pravu mušku utakmicu – kaže Radomir Đalović, trener Bijelih.


Đalović je bio Jakirovićev pomoćnik u stožeru koji se, s izuzetkom trenera Rijeke, preselio lani u Maksimir.


– Rezultati govore sve o Dinamu. Osvojili su naslov, ušli u Ligu prvaka. Jakirovića znam, radili smo zajedno. Napravio je sjajan rezultat s Dinamom, za klub i cijeli hrvatski nogomet. Oni su osvjetali obraz svima nama, cijelom HNL-u. Imaju odličnu momčad, 30 igrača, ali kada krene utakmica bit će i nas i njih 11.


Dat ćemo sve od sebe. Želim samo da moji igrači idu 300 kilometara na sat, a poslije utakmice ćemo vidjeti što smo napravili. Ovo je utakmica karaktera, moji igrači moraju pokazati da je ono u četvrtak bila potpuna blokada.


Viroza


Bilo bi zanimljivo čuti Đalovićev govor na prvom treningu poslije Ljubljane, kada su svi igrači bili oko njega pognutih glava.


– To nije za javnost, ali sigurno nije bilo ugodno. Zajedno smo pogledali snimku, samo sam im ukazao na neke stvari koje me bole. U redu, primiš gol, ali momci iz Olimpije su nakon našeg kornera sami završili u našem šesnaestercu i zabili gol. Možeš pogriješiti, pogreške su sastavni dio nogometa, ali u najvažnijoj utakmici za njih, za klub i sve nas, odigrati tako…


Nakon Osijeka, gdje smo odigrali odlično, bili stabilni svih 90 minuta. Nije mi jasno, ali nije ni igračima. Mogu reći, ali sram me je, da je njih šest imalo virozu. Fruk dva dana nije ništa jeo, ali je igrao. To nije izlika, ni moja ni njihova.


Neki golovi koje su Riječani dobili u Ljubljani bili su na razini županijskog ligaša.


– Sve su to bile individualne pogreške. Dobro smo i prošli. Kod 2:0 smo se stabilizirali, imali smo neke šanse, a onda im darujemo loptu i oni krenu 3-0 u kontru. Nije se lako zaustaviti kada sve krene nizbrdo. Ne znam jesu li mislili da će biti lako jer smo ih upozoravali cijelo vrijeme. Vjerujem da je to bio splet nekih okolnosti i da smo bili kažnjeni za svaku sitnicu, a napravili smo ih puno.


Naočigled je bio vidljiv nedostatak trkačkoga dijela. Ljubljančani su u odnosu na Bijele bili – supermeni.


– Moram reći da smo imali najgori GPS otkad sam tu kao trener i pomoćni trener. Najmanje pretrčanih kilometara na toj utakmici… Ne znam je li to bila neka blokada ili ih je slomila viroza unutar momčadi. Pitao sam ih kako su i svi su rekli da mogu. A onda dođe utakmica…


Da sam mogao, promijenio bih cijelu momčad. Radeljić je jedva stajao na nogama koliko je bio iscrpljen, a u Osijeku je odigrao fenomenalno i zabio. No, to nije alibi, tu utakmicu moraš odigrati s jednom nogom. Mislim da je sada situacija OK, skupili smo se, nadam se da ćemo uspjeti sve prebroditi i pokazati karakter protiv momčadi koja igra Ligu prvaka.


Novi debakl? Da me je strah, ne bih bio ovdje. Želim samo da nam se ne dogode stvari kao u Ljubljani po pitanju trke, odnosa prema utakmici. Prve stvari koje postavljam pred momčad su angažman, trka, energija, to ne smije nikad biti upitno. A pogreške se događaju, to je normalno, pogotovo kod mladih igrača.


Potraga za napadačem


Đalović u momčadi sad ima samo jednog napadača, koji je u pet utakmica skupio 57 minuta igre.


– Andrić je dobro trenirao ovaj tjedan. Polako smo ga uvodili jer nismo htjeli puno riskirati. No, ne sumnjam da će klub dovesti napadača. Mi ne bismo pustili Ivanovića da smo ga mogli zadržati. Imao je klauzulu, a on je želio otići. Ne želimo dovesti nekoga samo da ga dovedemo.


Imamo još vremena i uvjeren sam da će predsjednik i sportski direktor dovesti kvalitetnog napadača koji nam je u ovome trenutku potreban.


Bijeli su treći put ostali u predvorju Konferencijske lige, zapeli su na posljednjoj stepenici.


– Sigurno je da nam nešto nedostaje. No, praktički je deset igrača igralo i protiv Lillea, kada smo bili nadomak prolaza. A onda tih deset igrača zakaže protiv Olimpije u svakom pogledu. Možda postoji neka blokada. Sigurno je da nismo zaslužili prolaz, moramo više raditi, više trenirati, biti posvećeniji i gladniji.


To je rješenje. Možda nam treba i psiholog. Mi smo u nekim važnim utakmicama u prvenstvu i Kupu bili bolji, ali nismo pobijedili. Imali smo tada u svlačionici iskusnije igrače poput Pjace, Dilavera, Mitrovića i kapetana Labrovića, koji su davali stabilnost kada je išlo loše i bili lideri u svlačionici i na terenu.


Sada tražimo takvog igrača i imamo ga. Mislim da i sami igrači moraju prepoznati situacije i iz njih izaći jači i bolji u nekim teškim razdobljima utakmice.