ponedjeljak, 22. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

dolazak u split

Rakitić spektakularno dočekan na Poljudu pa poručio navijačima: 'Ovo je odluka srca, emocija i ljubavi'

Autor: Alen Plahinek

21.07.2024. 20:27
Rakitić spektakularno dočekan na Poljudu pa poručio navijačima: 'Ovo je odluka srca, emocija i ljubavi'

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL



“Ivane – vrime je!” – čin drugi. Nakon godina podsjećanja na obećanje te sveopće zainteresiranosti da bi Ivan Perišić uistinu mogao doći na Poljud, u siječnju ove godine sva maštanja navijača Hajduka konačno su se i ostvarila. Došlo je “vrime”. A jučer je, po drugi puta došlo “vrime”. Ponovno je riječ o Ivanu, ali o jednoj još ozbiljnijoj “biljci”. Legendarni Ivan Rakitić i službeno je jučer predvečer u Bijelom salonu predstavljen kao novi član Hajduka.


U četvrtak je najpoznatiji svjetski “insajder” Fabrizio Romano rekao da je to “to” i da Rakitić dolazi na Poljud. A Romano gotovo nikada ne griješi.


Jedina opcija


Službena potvrda kluba iz grada pod Marjanom stigla je jučer u ponoć i jednu minutu, a sam Rakitić u Split je došao sletio je jučer oko 16 sati. Totalna ludnica i ushićenje zavladali su Splitom zbog dolaska, a o tome najbolje govori više tisuća navijača koji su čekali dolazak Rakitića u Bijeli salon na Poljudu.




– Hvala svima, navijačima, mojoj supruzi koja me podržala. Prije tri mjeseca da mi je netko rekao da će se ovo dogoditi, bih se nasmijao. Da mi je netko prije dva, tri mjeseca rekao da ću ovdje sjediti, nasmijao bih mu se.


Sretan sam i ponosan što mogu hrvatskom nogometu vratiti sve što je on meni dao. Otvorila se mogućnost da dođem u HNL, a Hajduk je bio jedina opcija.


Sretan sam što ću uživati ovdje i jedva čekam da se pridružim momčadi, da osjetim ove navijače i da što prije krenemo u Splitu imam najbolje prijatelje, Split je moj dom u Hrvatskoj, zato je ovo posebno. Jedva čekam krenuti s treningom, da se priključim momčadi – započeo je Rakitić.


Priča s Rakitićem i Splitom, odnosno Hajdukom počela je gotovo u vrijeme kako je počinjala i velika karijera.


– Glavni krivac je tu, on me pozvao prije 17 godina kad smo kao dva mlada “lava” krenuli u osvajanje turnira Četiri kafića. Kad sam upoznao vjenčanoga kuma nisam očekivao da će se ovo dogoditi. Došao sam iz poštovanja prema svojem bivšem suigraču i nisam očekivao da će se ovo dogoditi.


Ja sam Hrvat, meni je Hrvatska sve i s godinama sam se počeo vezati za ovu sredinu. Ništa nije bilo planirano ni forsirano. Dođeš na jedno mjesto gdje se osjećaš kao doma i to je najljepše.


Tko bi rekao da ću imati najbolje prijatelje baš u Splitu, ali to je moj dom u Hrvatskoj. Moram se zahvaliti sponzorima što su to omogućili i pozvali me da budem dio Hajduka. Idemo dati sve od sebe – objasnio je Rakitić.


Pridruživanje momčadi


Vrlo radno ljeto za sada je iza Rakitića koji se nakon slabijeg igranja u Saudijskoj Arabiji vraća u formu.


– Ovoliko na odmoru nisam trenirao ni kad sam bio u Barceloni ni u Sevilli. Znao sam da će doći taj dan da ću se priključiti, a koliko ću biti spreman… Nije isto kad sam treniraš i kad treniraš s momčadi. Vidjet ćemo ovih dana. Jako dobro se osjećam i to je najbitnije.


Radio sam zadnjih dana po posebnom programu da budem što bliže momčadi i, iskreno, jedva čekam. Dosta je teretane, dosta je toga, trebaju mi lopta, travnjak i suigrači. Osjećam se kao kad sam sa 16 godina potpisao ugovoru Baselu – kazao je Rakitić dodajući kako je već razgovarao s trenerom Gattusom.


– Čuli smo se. Trener je gazda, on će znati što treba. Ja ću pomoći kako god, ako treba i kao desni bek. Tu sam da pomognem i povučem cijelu momčad, nema nikakvih problema što se toga tiče. Bitno je da se upoznamo, da se osjetimo i onda će sve doći samo od sebe.


Tisuću i jedan izazov prošao je Rakitić u karijeri, a ovoga u HNL-u se ne boji.


– Sad sam bio u Arabiji gdje smo bili 12., a kad sam ja došao smo došli do šestoga mjesta. Želim pomoći. Ja volim nogomet, tu je direktor da se bori za uvjete, a mi ćemo dati sve od sebe da budemo pravi u bilo kakvim uvjetima. Lopta treba znoj, treba borbu i to je najljepše – istaknuo je Rakitić napominjući kako ne zna što očekivati od stadiona i dočeka na njima.


– To ćemo vidjeti. Jako sam sretan i ponosan da sam ovdje. Imao sam želju igrati u Hrvatskoj i ovdje sam dobio tu priliku. Nema ljepšeg osjećaja od igranja u svojoj državi, a ostvariti to u Hajduku je fantastično. Sve reakcije ću razumjeti, pozitivne ili negative, sve je to u redu.


Ja sam ovdje da pomognem Hajduku, Hrvatskoj i gradu Splitu. Za mene je Hrvatska sve. Kako god bude, sve ću primiti s maksimalnim poštovanjem.


Ljubav i strast


S obzirom na to da je na Bliskom Istoku zarađivao basnoslovne novce, Rakitić se u Hajduku morao pomiriti s manjom plaćom. Prema svemu sudeći, trebao bi zarađivati oko 600 tisuća eura godišnje. Ne kaže se bez razloga da “nije u šoldima sve”…


– Kao što sam rekao na početku, kad me moj vjenčani kum nazvao i kad sam mu rekao da je sve gotovo i kad je zaplakao od emocija… S time je sve rečeno. Kad sam došao prije 17 godina ovdje, nisam znao da će se ovo desiti. To je odluka srca, emocija i ljubavi. Osjetio sam da me žele i to je od prvog dana bilo sasvim jasno.


Opcija u Hrvatskoj bio je samo Hajduk. Kad smo sjeli, malo u šali, a malo ozbiljno i kad smo pričali o tome… Kad sam vidio ženi sjaj u očima, a ona je Španjolska i nema veze s Hrvatskom… Kad vidiš tu sreću kod ljudi i da im je puno srce, onda je i meni sve puno bolje – kazao je “Raketa” koji upoznat sa stanjem u HNL-u i Hajduku.


– Da budem iskren, pratio sam, ali nisam insajder da znam sve detalje. Volim imati puno informacija tako da ću sigurno ovih dana biti pred računalom i analizirati. Tako je bilo i u Arabiji. Pratio sam rezultate koje su imali u juniorskoj Ligi prvaka, gledao sam dosta utakmica. Svi se borimo za isto, za pobjede Hajduka i tu nije bitno koliko tko ima godina. Pomoći ću svima. Moje je prije svega da pomognem na terenu, to je najbitnije, a onda sve ostalo. Napravit ću sve da pomognem i klubu i gradu i državi.