“Hajduk s posebnim zadovoljstvom može potvrditi kako će Ivan Rakitić sljedeće sezone nositi bijeli dres. Jedan od najvećih igrača u povijesti hrvatskog nogometa nešto prije ponoći potpisao je ugovor s Hajdukom do kraja sljedeće sezone uz opciju dodatnog produljenja za još jednu sezonu,” objavio je Hajduk na svojim stranicama “zapalivši” Dalmaciju.


Splićani su objavili i prigodni video u kojem se lansira raketa.




“Ten, nine, ignition sequence start, six, five, four… Houston, mi nemamo problem. Mi imamo rješenje,” piše na kraju snimke.


“Raketa” stiže u Split u nedjelju a svečano predstavljanje bit će na konferenciji za medije čiji je početak zakazan u 19:30 sati u Bijelom salonu.


Rakitić je sasvim sigurno jedno od najzvučnijih pojačanja u povijesti HNL-a.


U karijeri je osvojio gotovo sve što se osvojiti može. Jedan od ključnih igrača u osvajanju srebra s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Osvajač Lige prvaka s Barcelonom, osvajač UEFA Superkupa, dvostruki osvajač Europske lige sa Sevillom, četiri osvojene La Lige, četiri Kupa Kralja, dva španjolska Superkupa, osvojeno Svjetsko klupsko prvenstvo, Kup Švicarske, Kup Njemačke…


Zanimljivo, premda je u hrvatskom dresu sakupio 106 nastupa i postigao 15 golova, Rakitić nikada nije igrao u Hrvatskoj. Igrao je u Švicarskoj, Njemačkoj, Španjolskoj i Saudijskoj Arabiji.


Rakitić je rođen 10. ožujka 1988. godine u švicarskom Rheinfeldenu, a prve nogometne korake napravio je u Mohlinu. Sa 16 je potpisao za FC Basel, a u švicarskom prvenstvu je debitirao u travnju 2006. u susretu s Xamaxom, kada je u 61. minuti ušao kao zamjena za hrvatskog nogometaša Mladena Petrića.


U ljeto 2007. iz Basela prelazi u njemački Schalke, a krajem siječnja 2011. prešao je u Sevillu. U prvom mandatu u Andaluziji se zadržao tri godine, a potom je od 2014. do 2020. igrao za Barcelonu. U Sevillu se vratio u rujnu 2020. potpisavši četverogodišnji ugovor. U siječnju ove godine potpisao je za saudijski klub Al-Shabab u čijem dresu se zadržao do srpnja.


U karijeri je odigrao više od 800 klupskih utakmica, te osvojio 16 trofeja pri čemu Ligu prvaka, dvije Europske lige, četiri španjolska prvenstva….


Iako je nastupao za mlađe švicarske uzraste, Rakitić se odlučio nastupati za hrvatsku seniorsku vrstu. Za reprezentaciju je debitirao na maksimirskom travnjaku 8. rujna 2007. godine u pobjedi protiv Estonije s 2-0 u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj. Već u idućem nastupu, četiri dana kasnije, protiv Andore je postigao svoj prvi gol.


U dresu “Vatrenih” je nastupio 106 puta postigavši 15 golova. Nastupio je na tri EURO-a (2008, 2012, 2016), te dva SP-a (2014, 2018), a vrhunac karijere je rusko srebro.