Subota, 5. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

EURO

Portugal teškom mukom slomio Češku, pobjedu donijele Martinezove zamjene

Autor: Robert Hrkać

19.06.2024. 09:41
Portugal teškom mukom slomio Češku, pobjedu donijele Martinezove zamjene

Foto: REUTERS/Annegret Hilse TPX IMAGES OF THE DAY



Portugal je u posljednjoj utakmici prvog kola Europskog prvenstva teškom mukom slomio Češku u Leipzigu. U siromašnom prvom poluvremenu momčad Roberta Martineza najviše je prijetila preko Cristiana Ronalda, ali su njegovi udarci završavali u rukama češke jedinice Staneka.


Dominacija Portugalaca nastavila se u drugom dijelu, ali konkretne šanse nisu stizale. Česi su se branili u dva bloka, a jedan od njihovih rijetkih izleta prema vratima Coste rezultirao je pogotkom. I to kakvim! U 62. minuti, bek West Hama Vladimir Coufal odložio je loptu veznjaku Slavie Lukasu Provodu, koji s ruba kaznenog prostora probija Costu za 1:0. Portugalce je gol Provoda šokirao, ali sedam minuta kasnije konačno dolaze do pogotka, i to preko Čeha Harača. Stanek je Mendesov udarac odbio u potkoljenicu Hranača, a lopta se potom zakotrljala u češkoj mreži. Činilo se kako će doći do podijele bodove, a onda su u 92. minuti Martinezove zamjene Neto i Francisco Conceicao spriječili iznenađenje. Neto je poslao loptu s lijeve strane prema kaznenom prostoru, Hranač je loše reagirao, a Conceicao zakucao loptu iza Staneka za konačnih 2:1.


Ovo je prvi gol mladog krilnog napadača Porta za reprezentaciju, a zanimljivo je i da je njegov otac Sergio također zabijao na europskim prvenstvima. Podsjetimo, Sergio Conceicao je na Europskom prvenstvu 2000. u Belgiji i Nizozemskoj hat-trickom potopio Njemačku u portugalskoj pobjedi 3:0.