Srijeda, 16. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Liga nacija

Poljski izbornik poslao je posebno upozorenje svojim igračima utakmice s Vatrenima

Autor: Davor Petrović

15.10.2024. 09:00
Poljski izbornik poslao je posebno upozorenje svojim igračima utakmice s Vatrenima

Foto: Michal Probierz/Foto REUTERS

Hrvatska proigravanja iz zadnje linije moramo svesti na najmanju moguću mjeru jer oni tu znaju jako dobro provući loptu - rekao je Michal Probierz



VARŠAVA  Uoči večerašnjeg dvoboja s Hrvatskom, poljski ljubitelji nogometa uglavnom se bave formacijom s trojicom stopera, kojom Michal Probierz pokušava doći do pozitivnih rezultata u Ligi nacija. Slične stvari prate i stvaralaštvo Zlatka Dalića uz jednu razliku. Naime, Poljska ima više od 38 milijuna stanovnika, što sugerira da je tamo broj izbornika osjetno veći nego u Hrvatskoj.


– Znam da se vodi puno rasprava o tome. Mnogi se pitaju zbog čega ne igramo s četvoricom u zadnjoj liniji. Mi pokušavamo koristiti igrače na pozicijama koje igraju u klubovima. Osim toga, čak i da želimo promijeniti formaciju, smatram da to nije moguće jer nemamo pravih krilnih igrača. Mi na te pozicije možemo staviti središnje vezne igrače ili bekove, ali konačni učinak bio bi sličan – objasnio je Probierz na zadnjoj konferenciji za medije uoči sučeljavanja s Hrvatskom.


Poljske ljubitelje nogometa prilično žulja prosječnost u koju je upala njihova reprezentacija koja je na svjetskim prvenstvima 1974. i 1982. godine osvajala treće mjesto. Tijekom zadnja četiri desetljeća bilo je generacija koje su obećavale, ali niti jedna nije postigla rezultat vrijedan pamćenja. Samim time je jasno da Poljaci na početku svakog novog natjecateljskog ciklusa imaju velika očekivanja.




Današnju utakmicu, pak, doživljavaju kao posljednju priliku u Ligi nacija koja je usko povezana sa ždrijebom kvalifikacijskih skupina za Svjetsko prvenstvo 2024. godine. Ako večeras dožive poraz, njihovi izgledi za plasman u četvrtfinale bit će svedeni na puku teoriju.


– Hrvatska proigravanja iz zadnje linije moramo svesti na najmanju moguću mjeru jer oni tu znaju jako dobro provući loptu. Tu posebno ciljam na Joška Gvardiola. Veliki adut Hrvata je i svestranost Luke Modrića. Zbog toga moramo biti maksimalno konsolidirani kao momčad u fazi obrane i ne smijemo dozvoliti da nam pucaju linije. Recimo, u subotu smo protiv Portugala primili gol iz situacije koja se ne smije dogoditi na ovoj razini nogometa – istaknuo je Probierz, potvrdivši da će gol njegove momčadi čuvati Marcin Bulka iz Nice.


U dvoboju s Portugalcima tu ulogu je imao Bolognin Lukasz Skorupski. Prema Probierzovim riječima, ta rošada nije napravljena zbog loše izvedbe.


– Nekada smo imali situaciju da nam je jedan golman na osamdeset nastupa za reprezentaciju, a drugi na jedanaest. Sada to želimo izbjeći – kazao je Probierz, napomenuvši da još uvijek nije pronašao igrače koji će uskočiti u momčad umjesto Sebastiana Walukiewicza i Jakuba Piotrowskog.


Njih dvojica su otpala za ovu utakmicu zbog zdravstvenih problema.


– Razmišljali smo o slanju naknadnih poziva, ali to nismo mogli napraviti zbog organizacijskih problema jer igrač kojeg smo imali na umu igra za reprezentaciju naših mlađih kategorija. Konačnu odluku o prvoj postavi donijet ćemo uoči utakmice – zaključio je Probierz