Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

37 C°

Drugo polufinale

Nizozemci protiv Engleza priželjkuju ponavljanje povijesti

Autor: Davor Petrović

10.07.2024. 12:42
Nizozemci protiv Engleza priželjkuju ponavljanje povijesti

Foto: Gareth Southgate/Foto REUTERS



DORTMUND  Večeras će EURO dobiti i drugog finalista, i to iz onog »zapostavljenog« dijela ždrijeba koji mnogi nisu držali na oku zbog nešto slabije konkurencije. Na mitskom stadionu Westfalen u Dortmundu Engleska će protiv Nizozemske tražiti svoje drugi uzastopni finale koje, po mišljenju mnogih nogometnih stručnjaka nije ni zaslužila.


Četvrtfinalna pobjeda s »bijele točke« nad Švicarskom donijela je Englezima euforično raspoloženje i svojevrsno olakšanje jer sve njihove utakmice do sada su bile ispod svake kritike. Jednostavno, momčad pod stručnim vodstvom Garetha Southgatea djeluje mlako i neprestano se šverca na kilima Fortune. To, doduše, ne bi bio toliki problem kada Gordi Albion ne bi imao veliku igračku kvalitetu.


– Ovo su najveća natjecanja koja dolaze s velikim pritiskom očekivanja, a mi u reprezentaciji imamo dosta mladih igrača. Naša momčad je od samog početka bila suočena s ogromnim pritiskom, ali
pokazala je da se može nositi s time. Mi nismo bili u mogućnosti da zabijemo gomilu golova, ali suparnici su nam bile momčadi koje igraju s tri stopera i vrlo dobro su organizirane u obrani – objašnjava Southgate koji na raspolaganju za večerašnju utakmicu ima sve igrače.




To, pak, znači da se Luke Shaw konačno oporavio od ozljede koja ga je mučila skoro četiri mjeseca.


– Osjećam se dobro i mislim da sam fit i spreman za igru. Naravno, sve ovisi o izbornikovoj odluci – kaže strijelac prvog gola u finalu zadnje kontinentalne smotre koju je osvojila Italija nakon izvođenja jedanaesteraca.


Southgate je do sada na lijevom boku svog defenztivnog reda koristio Kierana Trippiera čije izvedbe nisu pobrale pretjerano dobre kritike. Opet, prekaljeni desni bek koji silom prilika mora igrati na desnoj strani ne bi se smio žaliti na tretman jer engleska javnost je odlučila da je ovaj EURO dobra prilika za gaženje izbornika i najboljeg strijelca u povijesti Gordog Albiona.


Naime, navijači nemilosrdno prozivaju Harryja Kanea, tvrde da je nemoguće lijen igrač te da zbog njega vrlo dobro znaju kako je bilo Portugalcima koji su morali trpiti Cristiana Ronalda. Pritom ih čak ne tješe ni statistički podaci vezani uz večerašnju utakmicu. Naime, nije tajna da se Englezi
vole baviti svime i svačime, pa su tako za ovu priliku izračunali da je Kane, dok je igrao u Tottenhamu, imao vrlo dobre brojke protiv Liverpoola, odnosno Virgila van Dijka. Preciznije, zaključili su da mu je zabijao gol u šest od deset opasnih situacija. S jedne strane, nije teško shvatiti engleske navijače jer njihova reprezentacija je u Njemačkoj pobijedila samo Srbiju u osnovnih devedeset minuta utakmice, dok se protiv Danske i Slovenije u skupini patila, baš kao i protiv Slovačke i Švicarske u osmini finala, odnosno četvrtfinalu. Jednostavno, ljudi igraju toliko slabo da ono »gordi« u nadimku Gordi Albion gubi svaki smisao.


Za gol više S druge strane, nizozemski navijači mogu biti itekako zadovoljni napadačkim učinkom svoje reprezentacije. Cody Gakpo i društvo postigli su devet golova na  ovoj kontinentalnoj smotri, s time da ih je pet stiglo u nokaut fazi natjecanja. Doduše, i primili su ih pet, što je daleko najlošiji obrambeni učinak od svih reprezentacija koje su se probile do polufinala. No, za razliku od mnogih koji su stigli na ovaj EURO, Oranje djeluje kao momčad koja uvijek igra na gol više. To potvrđuje i podatak da su imali zaostatak na tri od četiri utakmice koje su zaključili s barem jednom loptom u mreži suparnika.


Sada se, pak, nalaze na pragu ponavljanja jednog od najvećih uspjeha u svojoj povijesti. Nizozemska je tri puta igrala u finalu svjetskog prvenstva, ali nikada nije otišla do kraja, ali zato je 1988. godine osvojila EURO koji je i tada održan u Njemačkoj. U to najveće dostignuće nizozemskog nogometa na velikim natjecanjima značajan doprinos je priložio sadašnji izbornik. Štoviše, Ronald Koeman je te 1988. godine bio strijelac jednog gola u polufinalnoj pobjedi nad domaćinom.


– Moramo se boriti i dati sve od sebe za pobjedu nad Engleskom. Vjerujem da je pred nama sjajna utakmica između dvije povijesno jake nogometne nacije. Engleska ima dobre igrače, ali imamo ih i mi – zaključuje Koeman