Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

Milan Radović

Nezaboravni golgeter Rijeke: "EURO je za mene razočaranje, Španjolska je favorit u finalu"

Autor: Igor Duvnjak

14.07.2024. 07:32
Nezaboravni golgeter Rijeke:

Foto: Foto REUTERS/Foto V. KARUZA

Svi govorimo o brzini i inim poštapalicama, međutim, nema tu više ni vica ni akcije koja iz njega nastaje - rekao je Radović



RIJEKA Španjolska i Engleska su u finalu EURO-a, kao dva preostala zrna provlačili su se kroz »sita i rešeta« u Njemačkoj, a samo će jedna danas sjati ponoćnim sjajem. Epilog je to »izložbe nogu na travnjaku« koje je mnoge oduševila, nasuprot joj je kor skeptika među kojima je nezaboravni golgeter Rijeke Milan Radović, najbolji prvoligaški strijelac u bivšoj državi.


– Za mene je ovaj EURO najveće razočaranje jer nema nogometa kakav je nekada bio. Svi govorimo o brzini i inim poštapalicama, međutim, nema tu više ni vica ni akcije koja iz njega nastaje – kaže Milan Radović, »riječki mitraljezac« kako mu je tepao najslavniji radijski sportski komentator Ivo Tomić.


Kao da se s Novim fosilima pita: Tko nam je ukrao dušu? U »pohvalama« pak nije zaboravio ni suce, kritičan je prema uvođenju sudačkog gledanja snimki.




– Uz sve to dojma sam da je u Njemačkoj definitivno najlošije suđenje na svim prvenstvima, od svjetskih do europskih. VAR je uništio nogomet, to je naravno moje osobno mišljenje.


Umor


Razne europske zvijezde, koje nisu blistale na EURO-u na razini na koju su navikle gledatelje, kao itekako olakotnu okolnost mogu spominjati umor. U danima kada su se trebali odmarati, eventualno brčkati u moru, djeluje nehumano dovesti ih na igranje jako zahtjevnih utakmica.


– Ovaj je kalendar priča za sebe. Razumijem koliko je novac bitan, no što je previše, previše je. Dugo je ono ligaško nadmetanje u mnogim zemljama, uz to razni igrači igraju i domaće i međunarodne kupove, dosta je uz domaće lige spomenuti i Ligu prvaka. I onda ispadne da skoro nitko i ne odskače od tih igrača, ubio ih je umor.


Nagledali smo se proteklih dana tolikih utakmica, pozornicama su prodefilirale razne momčadi, neke ne toliko razvikane, otpale su prije finala, ali uz brojne pohvale.


– Razmišljajući o ugodnim iznenađenjima, mogu reći da su me najviše iznenadili Švicarci i Austrijanci, baš onako ugodno.


U takvoj konstelaciji snaga i raznoraznim interpretacijama nogometa, šarm španjolske igre teško može ostaviti ravnodušnim ljubitelje nogometne estetike, razorna je ofenzivna moć raznih njihovih igrača.


– Meni Španjolci trenutno igraju najbolji i najljepši nogomet i iskreno rečeno, volio bih da budu europski prvaci. I to ne samo zbog toga što su nas pobijedili nego što, ruku na srce, igraju najbolje. Osim toga, igraju i najbrže.


Sreća


Naslušali smo se pohvala o španjolskoj igri, a skoro pa isto toliko i kritika o onoj engleskoj, na meti je bio i izbornik Gareth Southgate. Međutim, Bellingham i prijatelji pognuli su glavu i krčili put, sve tako do ovog večerašnjeg finala, Radovića u tim probijanjima nisu nimalo oduševili.


– Ono što se nekada pričalo o Nijemcima, sada to vrijedi za Engleze. S obzirom na to kakav igrački kadar ima, Engleska ne igra ništa. Oni su sretno došlo do ovog finala. Ali, s druge strane, u životu moraš imati i sreće, a kamoli ne i u sportu. Znači, i ova je činjenica jedna strana medalje, kada govorimo o engleskim rezultatima na ovom EURO-u.


Bilo kako bilo, u vaganju izgleda na večerašnjem konačnom obračunu u Njemačkoj, skoro pa jednoglasno Španjolci se doimaju »težima«. Druga je stvar što je svaka utakmica priča za sebe, tek će »vaganje« na travnjaku odgovoriti koliko je realna podloga za ta raznorazna predviđanja.


– Ovo je jedna utakmica, samim time je u finalu sve moguće, ali bez obzira na to dajem velike šanse Španjolcima, a na kraju krajeva i volio bih da pobijede.


Modrić je najavljivao Yamala i Ardu Gülera, Olmo ostavlja trag

Nogometni svijet već dugo priča o Yamalu, Barcinom čudu od djeteta, ne zaboravljajući ni hrabrost trenera Xavija postaviti ga u prvih 11.


– Luka Modrić je odavno govorio i za Yamala i tursko čudo od talenta Ardu Gülera da će biti igrači, da postoje klinci kalibra za Barcu i Real. Xavijev potez s Yamalom kaže da je to to. Uvijek kažem da trener mora imati svoje ja. U našoj Rijeci, koja je osvajala kupove, pokojni Dragutim Spasojević je tako postavio Milana Mintu Ružića i Miloša Hrstića kao klince. Recimo, Dane Stojanović je bio standardni kad sam tek došao, a Minta je upao u ekipu i Dane je postao rezerva.


Naši ljubitelji nogometa su pak zadovoljni sjajnim igrama Olma, a bivši »Dinamovac« španjolske reprezentacije je zaigrao po ozljedi Pedrija.


– Olmo je ipak stalno ulazio u igru, što je najbitnije, kao i to što je svaki put kada bi ulazio, ostavio dobar dojam. To ga je na neki način na koncu i ustalilo u ekipi.