ponedjeljak, 1. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Presica na Rujevici

Mateo Kovačić nakon velikog jubileja: "Trebamo se ugledati na Luku i slijedit njegov put"

Autor: Portal Novi list

04.06.2024. 12:36
Mateo Kovačić nakon velikog jubileja:

Foto: Mateo Kovačić/Foto V. KARUZA

Atmosfera je fenomenalna, zadnjih godina jedva čekamo doći u reprezentaciju, družiti se i biti skupa - rekao je Kovačić



RIJEKA Na večeri poslije utakmice na Rujevici priređena je svečanost u čast Matea Kovačića, koji je u prijateljskom dvoboju protiv Sjeverne Makedonije upisao stoti nastup za Vatrene. Mateo je sa suigračima proslavio veliki jubilej, a za tu je prigodu njemu u čast napravljena i specijala torta. Dan kasnije izašao je ispred novinara na Rujevici. Kovačić je za Vatrene debitirao 2013. godine.


– Naravno da sam sanjao da ću jednog dana doći na velike razine i odigrati puno utakmica za Hrvatsku. Kad pogledam unatrag, puno se toga lijepog izdogađalo. Zahvalan sam svima koji su bili dio mojih 100 nastupa i ponosan sam. Nadam se da će ih biti još puno.


Na koji ste trenutak najponosniji?




– Ne bih izdvajao jedan trenutak, nego pristup. Uvijek je bila čast igrati za Hrvatsku, puno sam naučio kroz druženje sa starijim momcima. Luka, Vida, Perišić, Mandžo, da ne nabrajam sad sve… Pokazali su mi put i što znači igrati za Hrvatsku. Sretan sam što sam dio svlačionice s takvim veličinama.


Modrić stiže danas?


– Nije mala stvar osvojiti šest Ligi prvaka. Čestitam mu, to je neponovljiva karijera. Sretni smo što ga imamo.


Kakav je osjećaj uoči ovog EURO-a?


– Ne predosjećam inače ništa. Atmosfera je fenomenalna, zadnjih godina jedva čekamo doći u reprezentaciju, družiti se i biti skupa. To je život u druženju i nogometu, znamo da smo dobri i spremni za velike stvari. Ovaj put imamo jaču skupinu, ali vjerujemo u sebe i da ćemo biti pravi. Zašto opet ne bismo iznenadili sve.


Koliko ste novoga naučili od Pepa Guardiole?


– Stvarno naučiš puno, pogotovo u detaljima koje ti on objasni. On priprema utakmice na nekoj drugoj razini, stvarno mi je čast da sam imao priliku doći u City i surađivati s takvim trenerom. Prva godina uvijek je najteža zbog privikavanja, no osjećam se ugodno i mislim da je to na kraju najbitnije.


Suigrač ste s Rodrijem, koji će se sa Španjolcima prvi suprotstaviti našoj reprezentaciji?


– On je po meni najbolji defenzivni igrač na svijetu, bez konkurencije. Rodri je motor Cityja, osjeti se kad ga nema u ekipi. Bit će sigurno velika snaga Španjolske, neće nam biti lako. No, mi se fokusiramo na sebe i na to kakvi ćemo mi biti. Bitno je da smo sto posto spremni i onda se ne moramo nikoga bojati.


Sinoć je Broja zabio za Albaniju. Prošle sezone zabio je jedan gol, a taj ste mu vi namjestili. Kakav je to igrač?


– Igrao je sa mnom godinu dana u Chelseaju, odličan je igrač. Fizički je jak, prije ozljede koljena bio je odlična špica, dobro se kreće i dobar je na lopti. Albanija je odradila dobre kvalifikacije, tu su zasluženo i neće nam biti jednostavno. Stvarno u današnje vrijeme nema slabih utakmica. Vidjeli smo jučer da, ako nisi na sto posto, možeš ući u probleme. Na Euru je najvažnija prva utakmica.


Što reći o Talijanima?


– Trenutni su prvaci, tako da neće biti lako. Imaju odličnog izbornika Spallettija, pričao sam s Brozovićem i Perišićem, dosta ga hvale.


Kakvo je vaše mišljenje o Engleskoj?


– Mogu do kraja, imaju 35 ili više igrača koji mogu biti glavni igrači. Oni su top ekipa s dosta iskustva. Bili su na Svjetskom 2018. u polufinalu, pa na Euru u finalu. Pucat će na visoko, baš me zanima kakvi će biti.


Kako ste doživjeli sezonu Joška Gvardiola?


– Svi ste vidjeli da se brzo adaptirao i pokazao o kakvom se igraču radi. Strašno je inteligentan dečko, drago mi je što smo skupa i samo će napredovati. Bit će na vrhu sljedećih 10 godina, City je najbolji klub u koji je mogao doći.


Koji su vam bili najteži trenuci u reprezentaciji?


– Svašta stane u sto nastupa. Sigurno da, kad sam bio u Realu 2016., nisam bio toliko u reprezentaciji pa mi nije bilo lako. To su stvari na kojima se uči i gradi karakter. Ne bih se puno osvrtao na loše stvari. Na SP-u 2018. možda nisam toliko bio u prvom planu, gledao sam glavne akter izbliza i od njih učio. Sada sam u puno boljoj poziciji i naravno da se odmah osjećaš ugodnije.


 Hoćete li stići neke igrače iz kluba 100?


– Neki su mi blizu, ali nikada se nisam opterećivao tim stvarima. Najbitnije je biti zdrav i spreman, vidjet ćemo do kud će nas to dogurati.


Vaša očekivanja od EURO-a?


– Ne volim puno najavljivati, prvi cilj nam je proći skupinu, a onda što bude. Bit će gušt igrati, trebamo uživati u nogometu i bit će nam čast igrati u Njemačkoj.


Kako gledate na mlađe igrače… Baturinu, Sučića…?


– Mislim da u reprezentaciju i pripadaju. Baturinu još nisam vidio izbliza, ali znam o kakvom se igraču radi. Na njima je da gledaju starije, kao što sam ja radio kad sam bio mlađi. Ovdje nema ‘ja‘, nego samo ekipa. Nadam se da će oni jednog dana i to raditi drugima.


Modrić je jednom rekao da ćete ga nadmašiti po broju nastupa, ali igra i dalje?


– Nevjerojatno u kakvom je on fizičkom stanju. Meni bi bilo drago da ga ne stignem, da igra sto duže. Stvarno je dao za Hrvatski nogomet jako puno.


Vida kaže da se ne ulazi badava u klub 100, treba i platiti?


– Spreman sam na sve kad je Vida u pitanju, ha-ha.


Koliko Vam bivši Vatreni znače u stožeru?


– Puno, to su igrači koji su gradili ovaj put. Oni su jedan jako bitan dio uspjeha reprezentacije. Lijepo ih je vidjeti oko sebe i koliko snažno žele pomoći reprezentaciji. Jučer nam je i Lovren došao, to samo govori o zajedništvu reprezentacije.


 Koliko su vam navijači bili važni na ovom putu?


– Oni su najbitniji dio. Stvarno je lijepo kad je pun stadion, kad nas bodre… I moji suigrači u Cityju oduševljeni su našim navijačima, u Njemačkoj će sigurno biti jako lijepo i veselimo se tome.


Koliko će Gvardiolu biti drukčija uloga na lijevom beku u reprezentaciji u odnosu na City?


– Neće mu biti isto, no i ovdje dosta igramo loptom, tražimo igru… Joško će se sigurno adaptirati i brzo snaći što god da mu izbornik Dalić da kao upute.


Kako si doživio Perišića?


– Odlično! Rekao sam: “Ako se netko može vratiti nakon takve ozljede, onda je to Perija”. Nadam se da će rasti iz dana u dan i biti spreman za početak Eura.


Kolika vam je Modrić inspiracija?


– Svima nama je velika inspiracija, to što radi nije baš normalno iako se nama čini da jest. Trebamo se ugledat na Luku i slijedit njegov put, on nam je pokazao da je sve moguće uz pošten rad, ljubav prema nogometu i disciplinu. On je dosegao najveće razine, a na nama je da se ugledamo na njega – rekao je Kovačić.