Srijeda, 3. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

TOMISLAV ROGIĆ

Legendarni vratar Zadra o Hrvatskoj na Euru: 'Ovi remiji su gori od Turske 2008. godine...'

Autor: Alen Plahinek

25.06.2024. 18:58
Legendarni vratar Zadra o Hrvatskoj na Euru: 'Ovi remiji su gori od Turske 2008. godine...'

Foto: MILAN SABIC/PIXSELL



Cijela Hrvatska držala je dah, sve je upućivalo da će sljedećih nekoliko dana državom teći »med i mlijeko«, a onda je Calafiori navukao petoricu hrvatskih igrača na sebe, proslijedio loptu Zaccagniju… Taj, i ne previše poznati 29-godišnji krilni igrač talijanske reprezentacije i Lazija, tako se prometnuo u junaka svoje zemlje, a Lijepoj Našoj priredio šok od kojeg će se još dugo svi oporavljati. O njegovom umijeću u Hrvatskoj ne zna se puno, a najviše o njemu zna legendarni vratar Zadra i današnji trener vratara Lazija Tomislav Rogić.


– Kad je Mattia ušao rekao sam da je to jedini igrač koji nam može zabiti. I tako je nažalost bilo. Znam jako dobro njegove kvalitete, miran je i ima vrlo dobru realizaciju. Znali smo ga tako i u Laziju ubacivati u drugom poluvremenu i često je rješavao utakmice. Tko god me prije utakmice pitao, bio sam uvjeren da dobivamo Italiju, međutim dogodila nam se ta neopreznost, uvukli smo se u sredinu, ostavili bok nečuvan i čovjek je lijepo zabio – započeo je Rogić dodajući kako je lako biti general poslije bitke.


– Previsoko smo se digli nakon prekršaja Budimira. Calafiori je pretrčao, osvojio puno prostora. Da smo ga uspjeli faulirati ili nešto bilo što, sada bi sve bilo super i ne bismo govorili s knedlom u grlu. Meni je ovo teže od Turske 2008. godine. Dvije utakmice zaredom su nam bile takve. Izgubimo sve u posljednjim trenucima.


Oprezno otvaranje




Već i vrapci na grani jako dobro znaju kako nam je protiv Italije igrala pobjeda za siguran odlazak u osminu finala Europskog prvenstva. Ipak, kako je i izbornik kasnije potvrdio, u prvom je poluvremenu sve bilo podređeno činjenici da se ne primi pogodak.


– Obje strane su vrlo oprezno i odgovorno otvorile susret. Dosta se propitivalo što i kako, svi igrači na terenu su bili odgovorni s obzirom na svoje zadatke i bilo je jasno da svi znaju što rade. Teško je probiti talijanski blok. Branili su se s devet igrača, ako smo krenuli u neku makar i polukontru, oni su imali barem devet igrača iza, dakle napadali smo recimo šest na devet i to su radili jako dobro. Izlazili su nam u srednje visoki blok. Mi smo kontrolirali posjed i pokazali kako se treba igrati protiv takvih formacija. Na kraju u ovakvim utakmicama sve se svodi na jednu grešku, a kamoli ako ih se više dogodi – kazao je svoje viđenje situacije Rogić te pohvalio Vatrene.


– Odigrali smo dobru utakmicu, Talijani su nam prijetili ozbiljnije dva puta u prvom dijelu i u pravilu to je to, sve ostale šanse smo »čistili« kako je trebalo. Što se mene tiče, igrači nisu ostavili 100, nego 300 posto sebe na tom terenu. Uvijek se na kraju svi »hvatamo« zamjena. Da smo pobijedili, nitko ne bi ništa komentirao za zamjene, sada se govori da nisu pogođene. Kad vidite nakon takvog raspleta da Luka Modrić koji je praktički osvojio sve što se može, koga nema tko ne cijeni, grize dres i plače, to vam govori koliko je sve ovo teško i bitno.


Jedini tko nije nikako dorastao zadatku u utorak bio je glavni sudac utakmice Nizozemac Dany Makkelie.


– Osam minuta produžetka je sramotno. Ma i cijela utakmica je baš bila jako loša s njegove strane. Ali… šest izmjena, svaka je po 30 sekundi, to su tri minute, gledanje VAR-a, to su dvije minute, znači pet. To je realnih, jasno mi je i da se stavi šest minuta nadoknade, pa čak i sedam da stavi, hajde želi malo nategnuti za nekoga, ali da se baš jako ne vidi, ali osam minuta je jasno pomaganje jednoj momčadi. Imali smo i šest žutih kartona. Tri do četiri bih i ja pokazao, no to su sve bili prekršaji iz nervoze što nekoliko sekundi prije toga nije suđen prekršaj na našem igraču. Baš čista nervoza. Čovjeka odguruju s dvije ruke s leđa, ništa se ne sudi i onda iz tog »očaja« netko nekoga ukliže da smiri igru – objasnio je legendarni vratar.


Sportska sreća


Nakon teškog poraza na otvaranju Eura protiv Španjolske (0:3), svi su gledali ka susretu protiv Albanije. Trebalo je to biti u stilu »lako ćemo«, no ispala je noćna mora.


– Protiv Španjolaca smo odigrali ispod naše razine. Drugo poluvrijeme još kako tako, ali prvo je bilo baš loše. Ne znam što se tu dogodilo da je bilo tako. Možda da smo zabili onaj kazneni udarac, pa bi sada imali drugačiju gol-razliku. Na kraju, sve se gleda, svaki gol je bitan. Protiv Albanije ponovno, prvo poluvrijeme baš loše, drugo je bilo bolje. Općenito, mislim da smo tu već bolje izgledali, ali i dalje nije to »to«. Uništili smo Albance kroz drugo poluvrijeme, posebice onih 20-25 minuta kad smo i golove zabili. Visio je u zraku i treći, međutim išli smo primiriti utakmicu. Nažalost, tako glava funkcionira u takvim trenucima. Zna Igor Tudor u takvim situacijama, kada zabijete dva gola u kratkom roku i okrenete momentum na svoju stranu, da onda trebati i dalje gurati i gaziti protivnika. Nema stajanja u tom trenutku. I onda se dogodi gol u zadnjim trenucima, a dogodi se da ide u kazneni prostor jedna povratna lopta, koju naš igrač nehotično udara i odbija se točno na nogu Albancu. U utorak isto, sve funkcionira kako treba cijelo vrijeme i dogodi se propust u zadnjim trenucima – sumira Rogić te dodaje kako još uvijek vjeruje u prolaz.


– Naravno da vjerujem, ja sam optimist. Govori se kako nemamo sportske sreće, imamo. Koliko raspucavanja na penale smo prošli, sjetimo se utakmice protiv Belgije u Kataru kada je Lukaku ispromašivao sve i svašta. Modrić je nakon susreta s Italijom sve rekao, nogomet nekad da, nekad ne i to je to. Moramo se nažalost pomiriti da je tako.


Ugodna iznenađenja


Puno se govorilo o sastavu Hrvatske. Naravno, mi smo zemlja s toliko nogometnih »stručnjaka i znalaca« da ih imamo na »bacanje«, ali opet svima su za oko zapeli Marcelo Brozović i Luka Modrić.


– Brozović nije na razini na kojoj je bio. Ne igra u Europi i to je to. Ne možete trenirati i igrati u komfor zoni sedam – osam mjeseci i onda sutra odlučiti da idete maksimalno kao što ste to mogli kad ste na maksimumu radili cijelo vrijeme. Kad je bio u Interu, puno sam ga promatrao i bio je čudesan. Željeli su ga najjači svjetski klubovi, mogao je pokriti cijeli teren bez problema. Sada, on više to ne može. Drugačiji su ti treninzi i tijelo se navikne na manji intenzitet. Što se Modrića pak tiče, na kraju dana čovjek ima 38,39 godina. Prije je mogao od našeg do protivničkog kaznenog prostora po utakmici proći tisuću puta, danas prođe pet ili deset puta. Nije bez veze da u Real Madridu ne igra cijele utakmice, godine su tu, htjeli mi to prihvatiti ili ne. Naravno, drugačije je kad je on tu. On čita igru vrhunski, zna što treba, donosi mirnoću i stabilnost. Nadam se da se neće od reprezentacije još oprostiti, da će probati još Svjetsko prvenstvo 2026. Na kraju, mislim da ovaj dvojac nije toliko jako pao, koliko se to doživljava u javnosti. Je l’ pad vidljiv? Da, jest, ali nije toliko strašan – ističe Rogić koji je vidio i nekoliko ugodnih iznenađenja u reprezentaciji.


– Prije svih Andrej Kramarić. Mislim da nam je to bio najbolji igrač na turnir. Ugodno je iznenadio, imao je prolaze i protiv Albanije i protiv Italije na individualnu kvalitetu, lažnjak mu je odličan. Isto tako Ante Budimir mi je zapeo za oko, a Mario Pašalić mi je samo potvrdio ono što mislim o njemu. Sjajan igrač koji može igrati jako puno pozicija. Vrhunskim se pokazao u Atalanti, a sada je na Euru to dokazao i jako mi je drago zbog njega. Puno se kritiziralo o Josipu Šutalu, no meni je pogotovo u zadnjoj utakmici, bio odličan. Tako da ima tu potencijala. Ima tu i još mlađih, stoga vjerujem da imamo svijetlu budućnost pred sobom – zaključio je Rogić.