Četvrtak, 27. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

EURO 2024.

Kylian Mbappe nije prvi nogometaš koji će s maskom nastupit na velikim natjecanjima

Autor: Hina

22.06.2024. 12:31
Kylian Mbappe nije prvi nogometaš koji će s maskom nastupit na velikim natjecanjima

Foto: Kylian Mbappe/Foto REUTERS

Maske su izrađene od materijala kao što je polikarbonat, iznimno su čvrste te prilagođena konturama lica sportaša i lokalizaciji ozljede



BERLIN  Nakon što je u prvom susretu protiv Austrije slomio nos, francuski napadač Kylan Mbbape će ostatak turnira odraditi s posebnom maskom na licu.


Protiv Nizozemske nije nastupio, donesena je odluka da se odmori, međutim iz francuskog tabora su poručili kako će novi napadač Real Madrida biti u konkurenciji za preostale utakmice “Tricolora”.


“Sve ide dobro, nakon šoka koji smo doživjeli. Sve se razvija u pravom smjeru. Kylian će nositi masku,” kazao je francuski izbornik Didier Deschamps.




Maske su izrađene od materijala kao što je polikarbonat, iznimno su čvrste te prilagođena konturama lica sportaša i lokalizaciji ozljede. Neke su 3D printane kako bi točno odgovarale skeniranju obrisa lica svakog igrača.


Sjajni francuski napadač je na treninzima dobio masku s motivom Francuske, međutim neće je moći nositi na utakmicama zbog propisa UEFA-e. Pravila kažu “medicinska oprema koja se nosi na terenu za igru ​​mora biti jednobojna i bez identifikacije tima i proizvođača.”


Zbog toga se Mbappe u Leipzigu pojavio s crnom maskom, ali nije zaigrao. Kako bi razbio napetost oko pitanja njegova zdravlja, Mbappe je na društvenim mrežama tražio ideje za ime svoje maske. Prijedloga je bilo mnoštvo, od Teenage Mutant Ninja kornjača, do “Mbappe Donatelo”…


Mbappe nije prvi nogometaš s “maskom”. Na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Katru i “zlatni dečko” hrvatskog nogometa Joško Gvardiol je odradio World Cup s maskom na licu. Gvardiol je odigrao fantastičan turnir impresioniravši nogometnu javnost. Društvene mreže bile su preplavljene njegovim nadimcima “Batman”, “Zorro osvetnik, “Hrvatski Zorro”…


Hrvatski reprezentativac se neposredno prije SP-a sudario glavama sa suigračem iz RB Leipziga, Willijem Orbanom. Joško je izvukao deblji kraj, slomio je nos i ozlijedio oko, ali je srećom mogao nastupiti za “Vatrene” u Katru.


Mnogi još pamte masku Napolijeva napadača Victor Osimhen koji je zadobio ozljedu očne šupljine tijekom utakmice Serie A protiv Intera. I engleski kapetan Harry Kane slomio je nos igrajući za Tottenham protiv Crystal Palacea u FA kupu 2016. godine nakon čega je morao nositi masku.


Diego Costa dio je dugog popisa igrača koji su morali nositi zaštitne maske za lice dok su igrali za Chelsea – uključujući Pedra, Pierre-Emericka Aubameyanga, Petra Cecha, Cesara Azpilicuetu, Garyja Cahilla i Nemanju Matića.


Španjolski veznjak Cesc Fabregas, također je morao nositi masku nakon što je slomio nos protiv Stokea. Na listi igrača koji su nosili maske su i Robert Lewandowski, Michael Ballack, John Terry, Paul Gascoigne….


Možda i najpoznatiji “nogometaš s maskom” je češki vratar Petr Čech koji je 2007. u dresu Chelsea zaradio frakturu lubanje nakon starta Stephena Hunta. Nesretni Čeh je četiri godine kasnije slomio nos i u ligaškom ogledu protiv Blackburna. Čech je nosio masku do kraja karijere.


Spomenimo i našeg Vedrana Ćorluku koji nije nosio masku, već vaterpolsku kapicu koja je kasnije postala hit među hrvatskim navijačima.


Ćorluka, koji je danas član Dalićevog stožera, je stradao na Europskom prvenstvu 2016. u susretu s Turskom. U četiri je navrata napuštao teren krvava lica i vraćao se zamotan. Na idućoj utakmici protiv Češke, “Čarli” je nastupio s vaterpolskom kapicom.


Ideja je bila fizioterapeuta Nderima Redžaja “Deje”. Ćorluka je u jednom razgovoru za medije kazao kako je mislio da se doktori šale, no ubrzo je kapica postala njegov zaštiti znak na EURO-u u Francuskoj, a danas se na tribinama mogu vidjeti brojni hrvatski navijači s vaterpolskim kapicama.


Kasnije je jedna od Ćorlukinih kapica završila u Uefinom muzeju.