Subota, 6. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

EURO 2024.

Joško Gvardiol je za UEFA-ine stranice otkrio kako će se Vatreni suprostaviti Španjolcima

Autor: Hina

13.06.2024. 12:55
Joško Gvardiol je za UEFA-ine stranice otkrio kako će se Vatreni suprostaviti Španjolcima

Foto: Joško Gvardiol/Foto PIXSELL

Moramo kontrolirati loptu jer budemo li trčali bezglavo za loptom bit će nam teško ostvariti konačni cilj



MADRID  Branič hrvatske nogometne reprezentacije Joško Gvardiol rekao je u srijedu za internetsku stranicu UEFA-a kako Hrvatska u utakmicama skupine B na EURU protiv Španjolske, Italije i Albanije treba imati loptu u svom posjedu i preuzeti inicijativu.


Hrvatska će nastup na EURU započeti u subotu protiv Španjolske u Berlinu.


– Svjesni smo da smo u teškoj skupini. Protiv Španjolske nam je tradiconalno bilo teško igrati, ali posebna je čast sučeliti joj se jer je to velika nogometna zemlja. Njeni igrači su poznati po držanju lopte u svom posjedu tijekom utakmice, pa će to biti veliki duel – rekao je Gvardiol.




Napomenuo je da će slično biti s Italijom, aktualnim prvakom Europe.


– Imaju neupitnu kvalitetu. Mislim da je recept za svaku utakmicu nastojati kontrolirati igru i preuzeti inicijativu. Moramo kontrolirati loptu jer budemo li trčali bezglavo za loptom bit će nam teško ostvariti konačni cilj”.


Gvardiol je usredotočen samo na prvu utakmicu sa Španjolskom.


– To je prva utakmica na prvenstvu pa je svatko oprezan, što je i normalno. Zbog toga mislim da je ta prva utakmica najteža – objasio je.


On je za Hrvatsku nastupio 30 puta te je ponosan na učinak svoje reprezentacije u posljednjih 20 godina. Rekao je da se nije jednostavno plasirati na velika natjecanja, što je shvatio na kraju kvalifikacija za ovaj EURO kada se Hrvatska našla u teškoćama.


– Vrag je u detaljima koji utječu na konačni rezultat. Zbog toga je ključno biti mentalno i fizički spreman od početka kvalifikacija. Lopta se nikada ne smije izgubiti iz vida niti potcijeniti suparnika bez obzira o kome se radilo – rekao je mladi nogometaš.


Hrvatska je bila u finalu Svjetskog prvenstva 2018., polufinalu Svjetskog prvenstva 2022., te u finalu Lige nacija 2023. Kapetan Luka Modrić povest će ju za dva dana u novi pohod na trofej.


– Iskreno se nadam da mu ovo neće biti posljednje veliko natjecanje jer je u savršenoj fizičkoj formi. Smatram da je Luka općenito promijenio hrvatski nogomet i način na koji nas druge reprezentacije gledaju. Puno je dao ovoj reprezentaciji – dodao je.


Modrić, 38-godišnji veznjak Real Madrida, poručio je ranije ovaj mjesec da se osjeća odlično te da ne razmišlja o završetku igračke karijere.


– Jedini način da odamo počast njemu i njegovoj ostavštini bilo bi doći u finale ovog EURA i osvojiti pehar”, istaknuo je Gvardiol.


Dodao je da je Modrić, sa 175 nastupa i 25 golova, napravio puno i za mlade igrače.


– Sjećam se kako me je podržao i savjetovao kada sam prvi put ušao u ekipu. Mislim da se i on sam sjetio vremena kada je bio jednako mlad i počeo igrati za Hrvatsku, te kako su njemu tada pomagali stariji igrači –  rekao je o svom debiju od prije tri godine.


Gvardiol, nekadašnji stoper zagrebačkog Dinama i njemačkog RB Leipziga, s optimizmom čeka početak EURA.


– Ovo je naša prilika. Nadam se da ćemo zajedno uspjeti – poručio je.