Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

EURO

Izabrali smo najboljih 11 prvog kola Europskog prvenstva

Autor: Robert Hrkać

19.06.2024. 11:38
Izabrali smo najboljih 11 prvog kola Europskog prvenstva

Foto: REUTERS/Piroschka Van De Wouw



Fantastičan nogomet obilježio je golovima bogato prvo kolo Europskog prvenstva u Njemačkoj. Raspoloženi strijelci su kroz uvodnih 12 utakmica zabili 34 pogotka, što nam daje visoki prosjek od 2.83 gola po susretu.


Neke su momčadi razočarale na otvaranju, neke su iznenadile, a pojedinci su se istaknuli izuzetnim nastupima. Za vas smo odabrali najboljih 11 prvog kruga njemačkog turnira:


Vratar: MARTIN DUBRAVKA




Slovački vratar zasjao je u neočekivanoj pobjedi svoje reprezentacije protiv favorizirane Belgije. S pet obrana frustrirao je belgijske napadače, čime je samo potvrdio dobru formu koju je donio iz svog Newcastlea.


DESNI BEK: ANDREI RATIU


Plavokosi (doslovno) rumunjski branič bio je zadužen za čuvanje najopasnijeg ukrajinskog krila, Mudryka, a svoju je ulogu odigrao besprijekorno. Mudryk se nije naigrao protiv Ratiuja, koji je bio jedan od najbolje ocjenjenih rumunjskih igrača u pobjedi protiv momčadi Serhiya Rebrova.


STOPER: MILAN ŠKRINIAR


Branič PSG-a komandirao je slovačkom obranom protiv Belgije, a vrijedi izdvojiti njegova četiri čišćenja i dva bloka.


STOPER: ALESSANDRO BASTONI


Iako nije imao previše posla u obrani protiv Albanije, Bastonijev doprinos u navali bio je ključan u talijanskom preokretu. Branič Intera lijepo je glavom pospremio ubačaj Pellegrinija za 1:1, čime je otvorio put prema pobjedi Azzurra.


LIJEVI BEK: THEO HERNANDEZ


Hernandez je u svom stilu potpuno dominirao lijevom francuskom stranom u slavlju protiv Austrije. U više navrata je dolazio do austrijskog kaznenog prostora, a u obrani je bio neprolazan.


ZADNJI VEZNI: N’GOLO KANTE


Odlazak u Saudijsku Arabiju nije usporio bivšeg veznjaka Chelseaja, koji je potpuno gospodario sredinom terena. Kantea je bilo posvuda, a često se pridodavao i u zadnju trećinu. Kantea u francuskoj reprezentaciji nije bilo od 2022. godine, što čini njegov nastup protiv Austrije još impresivnijim.


VEZNJAK: FABIAN RUIZ


U visokoj pobjedi španjolske reprezentacije protiv naših Vatrenih briljirao je Fabian Ruiz, koji je upisao pogodak i asistenciju. Krasnim je dubinskim pasom pronašao Moratu za 1 : 0, a onda je nakon solo akcije zabio za 2 : 0.


VEZNJAK: MICHEL AEBISCHER


Bolognin Aebischer je protiv Mađarske postao prvi Švicarac koji je zabio i asistirao na jednoj utakmici na Europskom prvenstvu. Što ga je automatsko nominiralo za mjesto u najboljih 11.


DESNO KRILO: DENNIS MAN


Man je bio apsolutno prvo ime prve rumunjske pobjede na velikim natjecanjima još od 2000. Asistirao je za pogotke Stancijua i Dragusa, a bio je involviran i u gol Marina. Osim u napadu, Man je briljirao i u defanzivnim zadacima.


LIJEVO KRILO: JAMAL MUSIALA


Njemačka je imala više junaka u visokoj pobjedi protiv Škotske, no moramo izdvojiti izvanrednog Musialu. Škotski braniči nisu imali rješenja za kretnje mladog ofenzivca Bayerna, koji je stigao i zabiti za 2 : 0 nakon izvrsne minijature.


NAPADAČ: WOUT WEGHORST


Samo dvije minute trebale su nizozemskom napadaču Woutu Weghorstu da zabije pobjednički pogodak protiv Poljske. U igru je ušao u 81. minuti, da bi vrlo brzo pospremio u mrežu prizemni ubačaj Nathana Akea za konačnih 2 : 1.