Nedjelja, 7. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

EURO 2024.

Izabrali smo najboljih 11 osmine finala Europskog prvenstva: Neki ne prestaju briljirati

Autor: Robert Hrkać

04.07.2024. 14:26
Izabrali smo najboljih 11 osmine finala Europskog prvenstva: Neki ne prestaju briljirati

Foto: REUTERS/Leonhard Simon



Njemačka, Španjolska, Francuska, Portugal, Turska, Nizozemska, Engleska i Švicarska izborili su četvrtfinale Europskog prvenstva 2024. Netko je imao lakši posao, netko teži, a evo koji su pojedinci najviše oduševili u osmini finala njemačkog turnira.


DIOGO COSTA


Mladi portugalski vratar spriječio je prvoklasnu senzaciju u Frankfurtu. Prvo je fantastičnom obranom Benjaminu Šešku odveo susret u raspucavanje kaznenih udaraca, gdje je obranio sva tri slovenska udarca s bijele točke. Costa je pročitao udarce Iličića, Balkoveca i Verbiča, postavši tako prvi vratar koji je obranio tri penala na europskim prvenstvima.




JULES KOUNDE 


Branič Barcelone izabran je za igrača utakmice u francuskoj pobjedi protiv Portugala. Bio je neprelazan u obrani, a često se i pridodavao prema naprijed, zasjenivši tako kolegu Thea Hernandeza. Malo nekarakteristično za njega.


MERIH DEMIRAL


Prije tri godine bio je jedan od najgorih stopera na Euru, a protiv Austrije je odigrao utakmicu života. Postao je austrijski ‘Lilian Thuram’, dvaput pogodivši mrežu Pentza, a obranom je komandirao besprijekorno.


WILLIAM SALIBA


Saliba je u potpunosti zatvorio Lukakua, a zamalo je i zabio u drugom poluvremenu. Dugo je Saliba bio van Deschampsovih kombinacija za prvi sastav, a sada je u potpunosti dokazao svoju vrijednost.


NUNO MENDES


Lijevi bek Portugala je uz Dioga Costu bio najsvjetlija portugalska točka u teškoj pobjedi protiv Slovenije. Odlično je kombinirao s Leaom, a svojim trkovima je često unosio nered u slovensku obranu.


N’GOLO KANTE


Kante kao da nikada nije otišao u Saudijsku Arabiju! Ponovno ga je bilo po cijelom terenu, a podatak koji govori više od ičega je taj da francuska nogometna reprezentacija nikada nije izgubila na velikom natjecanju kada je bivši veznjak Leicestera i Chelseaja bio na terenu. Već je sada ozbiljan kandidat za igrača prvenstva.


FABIAN RUIZ


Ruiz je konačno učvrstio svoje mjesto u španjolskoj sredini terena. De La Fuente mu je pronašao idealnu ulogu, a veznjak PSG-a to koristi na najbolji mogući način. Krasno je utrčao iz drugog plana te zakucao Yamalov ubačaj za 2 : 1 protiv Gruzije, otvorivši tako put Španjolskoj do uvjerljive pobjede.


CODY GAKPO


Gakpo je nizozemski Ivan Perišić. Odnosno stručnjak za velika natjecanja. Protiv Rumunjske je došao do svog trećeg gola na Europskom prvenstvu, što mu je šesti ukupno na najvećim turnirima. Osim pogotkom, istaknuo se briljantnom asistencijom za Donyella Malena.


JUDE BELLINGHAM


Engleski mediji već su ‘smijenili’ Southgatea u sudačkoj nadoknadi utakmice protiv Slovačke, a onda se ukazao nevjerojatni Jude, koji je efektnim pogotkom škaricama spasio svog izbornika od otkaza, ali i svoju reprezentaciju od ispadanja. Bellingham ne igra bogzna kakav turnir, ali se ‘pojavljuje’ u najtežim trenucima, što dovoljno govori o kakvoj se klasi radi.


RUBEN VARGAS


U jednosmjernoj utakmici Švicarske i Italije, Ruben Vargas je bio taj o kojem se najviše pričalo. Prvo je u 37. minuti asistirao Freuleru za otvarajući pogodak Švicarske, a onda je u prvoj minuti drugog poluvremena prekrasno naciljao gornji kut Donnarumme za konačnih 2 : 0.


HARRY KANE


Nema ga pa nema, a onda bljesne i donese svojoj momčadi četvrtfinale. Kane, kao i Bellingham, ne briljira. Ali najbolji strijelac u povijesti engleske reprezentacije ne posustaje s pogocima. Slična je bila priča i na prošlom Euru kada nije zabio u grupnoj fazi, a onda je počeo rešetati mreže u nokaut fazi. Klasa.