Srijeda, 26. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

'1O4 DALMATINCA'

HVALEVRIJEDAN PROJEKT Dina Levačić doplivala do crkve sv. Justina

Autor: Portal ZL

17.06.2024. 12:19
HVALEVRIJEDAN PROJEKT Dina Levačić doplivala do crkve sv. Justina

Foto: DINA LEVAČIĆ



Dina Levačić je u sklopu svog sportsko-humanitarnog projekta ‘104 Dalmatinca’ doplivala do crkve sv. Justina i starog groblja koji se nalaze na istoimenom otočiću, udaljeni svega 300 metara od Pakoštana.


“Crkvica je sagrađena u 17. stoljeću na temeljima starije crkve. Povijesni podaci govore da je crkva izgrađena ili obnovljena nakon Lepantske bitke, 1571. godine. Prema pričama, vojnik iz Pakoštana je otišao u bitku te rekao da će sagraditi crkvicu ukoliko se vrati, a svoje obećanje je ispunio. Pobjeda u Lepantskoj bitki, 7. listopada 1571. godine, na dan svetog Juština, bila je nada za oslobođenje od Turaka.


NAJVAŽNIJE: Ovaj put sam imala priliku upoznati “vlasnika” otočića sv. Justina, koji mi je predao poklončiće Tourist Board Pakoštane – Croatia, a ujedno i pomogao u realizaciji oplivavanja pakoških otočića, Hvala Toni Maksan. I dalje možete donirati 15 € za majicu i time pomoći realizaciju projekta 104 Dalmatinca. Ukoliko ste zainteresirani javite se na mail [email protected] kako biste dobili daljnje upute”, stoji u njenoj objavi na Facebooku.