ponedjeljak, 1. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Posedarsko slavlje

Hrvatski vitez nakon 27 godina osvojio Županijski kup

Autor: Šime Ćurko

29.05.2024. 20:23
Hrvatski vitez nakon 27 godina osvojio Županijski kup

Foto: Šime Ćurko



Posedarje slavi. Nakon 27 godina Hrvatski vitez pobjednik je Županijskog nogometnog kupa. U današnjem finalu na Stanovima svladali su Škabrnju ’91 s 3:1, potvrdivši status favorita koji su imali uoči dvoboja budući da igraju u rangu iznad svih suparnika. Ipak, put do toliko željenog trofeja, koji im je donio plasman u pretkolo Hrvatskog kupa, nije bilo lagan. Škabrnja, za koju je ovo bila utakmica sezone, pa i generacije, trudila se svim silama, ali je u konačnici presudila kvaliteta, fizička pripremljenost i širi igrački kadar momčadi koja je imala odličnu sezonu u Trećoj NL Jug gdje je osvojila četvrto mjesto.


Foto: Šime Ćurko


Počelo je prilikom Lovre Čirjaka u trećoj minuti, a Škabrnja se “javila” tri minute kasnije preko Antonija Kneževića. Posedarci su, očekivano, bili dominantni, ali je i Škabrnja davala “signale” da bi mogla biti opasna u tranziciji iz bloka prema naprijed.


U 16. minuti dugom loptom izbačen je Nino Jurjević Adžić, koji je na vrhu 16-erca prevario svog čuvara, napravio nekoliko koraka naprijed i s lijeve strane precizno pogodio za 1:0. U 30. minuti Čirjak je povukao akciju Posedaraca po lijevoj strani i gurnuo za Sušića, koji je utrčao u 16-erac Škabrnje, gdje je srušen u trenutku kada se spremao za udarac prema golu. Dovoljno uvjerljivo za jedanaesterac. Loptu je na bijelu točku namjestio Čirjak i “Panenkom” pokušao prevariti vratara Josipa Škaru. No, škabrnjski junak iz polufinala, u kojem je obranio četiri penala Bibinjama, ponovno se potvrdio kao majstor za “čitanje” kaznenih udaraca i bez poteškoća zaustavio potencijalno atraktivan, ali u konačnici neučinkovit Čirjakov pokušaj.




U 49. minuti Škabrnja je izjednačila. Antonio Knežević je ubacio u kazneni prostor gdje je Josip Jurjević “mlako” zatvorio Petra Jurića u lijevom kutu svog šesnaesterca. Iskoristio je to visoki napadač Škabrnje, uzeo loptu i, malo se pomaknuo iz “mrtvog kuta” i precizno poluvisokom loptom pogodio suprotnu malu mrežu posedarskog gola. Krenuli su Posedarci po novo vodstvo. U 54. minuti Zdrilić je iz slobodnog udarca s vrha šesnaesterca pogodio lijevu vratnicu. HV je vratio prednost u 59. minuti. Korner s desne strane izveo je Čirjak, na vrhu peteraca skočio je Jurjević i glavom po sredini gola poslao loptu u mrežu, iskupivši se za pogrešku kod izjednačenja Škabrnje. Malo nakon toga Knežević je nakon odličnog “podvaljivanja” Luke Begonje imao meč loptu, ali je poslao loptu iznad grede.


Sušić je u 73. minuti izborio drugi jedanaesterac, ovaj put utrčao je kazneni prostor gdje mu je podmetnuo nogu Krešimir Škara. Kazneni udarac je izveo Ivan Čurjurić. Škara ovaj put nije obranio, ali je Čurjurić, možda pod dojmom suparničkog vratara, bio neprecizan. Poslao je loptu uz lijevu vratnicu izvan granica igrališta. Drugi neiskorišteni jedanaesterac suparnika dao je Škabrnjanina krila i u 77. minuti sijevnula je njihova kontra. Smokrović je s desne strane gađao bliže rašlje koje je sjajnom paradom obranio vratar Jakov Pinčić. I onda u 82. odluka. Posedarci su sitnim veznom “zaljuljali” Škabrnjance, M. Knežević je imao čistu situaciju za pogodak, ali je njegov pokušaj rukom zaustavio Smokrović. U 82. minuti novi penal za HV, koji je potvrdio da bez treće nema sreće. Luka Begonja namjestio je loptu i snažnim udarcem pogodio desnu stranu Škarinog gola. Dva gola prednosti, uz očitu razliku u kvalitetu, bili su kapital koji je Posedarcima jamčio da su končano dočekali drugi županijski kup u povijesti.


HR. VITEZ 3


ŠKABRNJA ’91 1


ZADAR – Stadion Stanovi. Gledatelja: 500. Strijelci: 1:0 Jurjevi-Adžić (16′), 1:1 P. Jurić (49), 2:1 Jurjević (58′), 3:1 Begonja (82′ – 11 m). Sudac: Matej Čulina (Pridraga). Pomoćnici: T. Čulina, Narančić (obojica Pridraga).


HRVATSKI VITEZ: Pinčić, Zebić, Klanac (od 50′ M. Knežević), Ivandić (od 90′ Kevrić), Sušić, Begonja (od 86′ Morić), Čurjurić, Čirjak, Zdrilić, Jurjević, Jurjević-Adžić (od 90′ Sinovčić). Trener: Ivan Šimurina.


ŠKABRNJA ’91: J. Škara, Crnjak, Butić (od 87′ K. Bilaver), Ivković, P. Jurić, Vuković (od 87′ T. Jurić) Š, Škara, K. Škara, Smokrović, A. Knežević (od 71′ F. Bilaver), Lučić (od 60′ Žilić). Trener: Josip Butić.