Srijeda, 16. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Liga nacija

Hrvatska večeras protiv ranjenih Poljaka juri četvrtfinale Lige nacija

Autor: Davor Petrović

15.10.2024. 08:00
Hrvatska večeras protiv ranjenih Poljaka juri četvrtfinale Lige nacija

Foto: Luka Modrić, Zlatko Dalić, Iva Olivari i Vedran Ćorluka/Foto PIXSELL

Došli smo se nadigravati i pokušati pobijediti. Naš stil nije branjenje - kaže Zlatko Dalić



VARŠAVA  Na zadnjoj press konferenciji uoči večerašnjeg gostovanja (20.45 sati) kod Poljske Zlatko Dalić je otkrio da Mateo Kovačić ipak nije naraspolaganju za tu utakmicu koja hrvatskoj reprezentaciji može osigurati plasman u četvrfinale Lige nacija, a samim time i status nositelja u skorašnjem ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Razlog njegovog izostanka je osobne prirode.


– Šteta što je Mateo otpao jer bio je jedan od naših najboljih igrača na dvije utakmice koje smo igrali u rujnu. Osvježit ćemo momčad, nećemo puno mijenjati. Također moramo vidjeti što ćemo s Ivanom Perišićem koji je još uvijek fazi oporavka. Što se veznog reda tiče, naći ćemo najkvalitetnija rješenja, no imamo i izmjene koje su uvijek donosile pomak u igri – istaknuo je Dalić.


Kako to obično biva na gotovo svim gostovanjima hrvatske reprezentacije, izbornik je, na inzistiranje poljskih predstavnika medija morao posvetiti nekoliko rečenica uspjesima kroz proteklih šest godina.




– Radimo velike rezultate i osvojili smo tri svjetske medalje. To je fenomen u svijetu, da jedna mala država napravi takav uspjeh. Igramo dobar nogomet. A uz to imamo taj prkos, inat i ponos. To što Hrvatska radi u zadnjih šest-sedam godina je ravno svjetskom čudu. Puno veće sile ne mogu ovo što mi postižemo – objasnio je Dalić.


Atmosfera i stadion


Ishod večerašnjeg sučeljavanja u Varšavi mogao bi označiti početak još jednog potencijalno obećavajućeg poglavlja u njegovom mandatu.


– Ovo nam je najvažnija utakmica jer imamo prvu meč-lopta da osiguramo prolazak skupine. Poljska je izgubila dva puta uzastopno, ali od velikih reprezentacija, Hrvatske i Portugala. Očekujem da će nas napasti na svom terenu – kazao je izbornik


Pri tome je u prvi plan gurnuo kapetana večerašnjeg suparnika.


– Na prethodne dvije utakmice Poljaci su imali dosta problema i bili su daleko od gola, a to nije dobro za Roberta Lewandowskog, jednog od najboljih napadača na svijetu. On je vrlo opasan kada je blizu gola, i zbog toga ga moramo odmaknuti od te zone. Također moramo imati posjed lopte i biti bolji nego prije tri dana, protiv Škotske u Zagrebu. Neće nam biti lako i zbog atmosfere na ovako velikom stadionu, ali vjerujem da možemo do pobjede – rekao je Dalić, servirajući dojam samouvjerenosti.


Iako je kroz poljsku Ekstraklasu u ovom stoljeću prodefilirao velik broj hrvatskih igrača, od kojih su neki još uvijek tamo, izbornik je istaknuo da niti jednoga od njih nije kontaktirao u potrazi za informacijama vezanim uz skautiranje suparnika.


– Stvarno nismo nikoga koristili. Skautiranje smo odradili uživo, prije mjesec dana smo igrali protiv Poljske u Osijeku, i to je dovoljno. Međutim, ništa od toga neće biti važno ako mi ne budemo pravi. Poljska ima dobru momčad, s kvalitetnim veznim redom, iako to možda rezultati ne govore. No, ovo je elitna skupina Lige. Mi smo izvukli zaključke i prenijeli ih našim dečkima. Vidjet ćemo kako ćemo reagirati na utakmici – istaknuo je Dalić.


Druga priča


Ovo zadnje je definitivno najvažnije, pogotovo nakon tanke subotnje izvedbe u sučeljavanju sa Škotskom u Zagrebu, nakon koje je Dalić bio vrlo nezadovoljan.


– S odmakom vremena je jasno da su ta tri boda najvažnija. Moja reakcija poslije utakmice je bila takva kakva je, želim da Hrvatska igra dobro i pobjeđuje, a taj put smo pobijedili iako nismo igrali onako kako sam očekivao. Ne treba kritizirati, ali treba biti svjestan da moramo bolje. Kada sam prespavao i sve posložio u glavi, shvatio sam da nema razloga za kritiku nego samo za realnu analizu. Protiv Škotske smo htjeli tri boda i dobili smo ih. Mi smo Škotima dopustili da shvate da mogu igrati protiv nas. Mi smo ih pogurali svojim greškama i dali smo im puno prilika – kazao je Dalić, a usput je još jednom pohvalio Poljake.


Ovoga puta se prisjetio zadnjeg međusobnog dvoboja.


– I Poljska nas je namučila u Osijeku, iako tamo nismo dozvolili neke veće prilike. Ova utakmica će biti druga priča. Vjerujem da će Poljska igrati kao Škotska, ali kvalitetnije s njihove strane. Mi ćemo igrati u svom stilu jer ova momčad se ne zna braniti. Po nekim računicama, dovoljan bi nam bio i bod, ali ako igraš na remi, onda izgubiš. Došli smo se nadigravati i pokušati pobijediti. Naš stil nije branjenje. Branili smo protiv Škotske pa smo primili gol, ali je, srećom, bio iz zaleđa – zaključio je Dalić.