ponedjeljak, 2. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Okupljanje u S. Brodu

Hrvatska futsalska reprezentacija počela pripreme za SP

Autor: Portal Novi list

02.09.2024. 14:00
Hrvatska futsalska reprezentacija počela pripreme za SP

Foto: Tihomir Novak i Marinko Mavrović/Foto PIXSELL

Lijepo je opet biti dio reprezentacije, u razdoblju mog reprezentativnog odsustva trenirao sam, igrao u klubu i vjerovao da ću se naći među putnicima za Svjetsko prvenstvo u Uzbekistanu - rekao je Tihomir Novak



ZAGREB Hrvatska futsalska reprezentacija okuplja se danas u Slavonskom Brodu na početku završnih priprema za nastup na skorašnjem Svjetskom prvenstvu u Uzbekistanu.


Konferenciju za medije tom su prigodom održali izbornik Marinko Mavrović i jedan od senatora i povratnik u reprezentaciju, Tihomir Novak.


“Čekaju nas završne pripreme za Svjetsko prvenstvo, prije toga smo deset dana trenirali u Prelogu, a prethodno su igrači 1. kolovoza dobili program za individualni dio priprema. U subotu igramo prijateljsku utakmicu protiv Kosova što će biti zadnja provjera pred nastup u Uzbekistanu, gdje ćemo, uvjeren sam, stići spremni. Planirali smo odigrati dvije prijateljske utakmice s Francuzima, ali su nam otkazali u posljednji trenutak, a dvije prijateljske utakmice s Iranom u Teheranu otkazane su zbog sigurnosnih razloga. Te su nam činjenice poremetile planove, ali vjerujem da ćemo ipak spremni dočekati nastup u Uzbekistanu”, rekao je Marinko Mavrović.




“Lijepo je opet biti dio reprezentacije, u razdoblju mog reprezentativnog odsustva trenirao sam, igrao u klubu i vjerovao da ću se naći među putnicima za Svjetsko prvenstvo u Uzbekistanu, bez obzira na to što nisam bio dio momčadi koja je kroz kvalifikacije izborila ovaj vrijedan rezultat”, istaknuo je Tihomir Novak.


“Tihomir je svojim igrama za Futsal Dinama apsolutno zaslužio poziv, jako mi je drago da je opet s nama, to jako puno znači i igračima. Vjerujem da će nam njegovo iskustvo biti od velike pomoći”, nadovezao se izbornik Mavrović.


Hrvatska će prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu odigrati 14. rujna u Bukhari protiv Tajlanda, uslijedit će dvoboj s Brazilom 17. rujna, također u Bukhari, a treća utakmica u skupini, protiv Kube, na rasporedu je 20. rujna u Tashkentu. Plasman u osminu finala osigurat će dvije najbolje momčadi iz svake skupine te četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.


“U skupini smo s prvim favoritom prvenstva, Brazilom, riječ o najboljoj reprezentaciji na svijetu. Tajland je deveta reprezentacija svijeta i za sve ljude koji ne prate futsal velika nepoznanica, ali riječ je o reprezentaciji koja je nastupila na sedam zadnjih svjetskih prvenstava, a na zadnja tri čak i prošla skupinu. Dakle, čeka nas jak i brz protivnik u čijem stožeru posljednjih godina rade najbolji brazilski, španjolski i argentinski treneri. To će biti najvažnija utakmica u skupini. Ne ide nam u prilog činjenica da je u Tajlandu prvenstvo u punom jeku, baš kao i u Brazilu, a naši klubovi tek sad počinju pripreme za novu sezonu. Međutim, vjerujem da će pripreme koje smo odradili biti dovoljne da se u Uzbekistanu pokažemo u pravom svjetlu”, poručuje Mavrović.


“Samim time što nas 24 godine nije bilo na svjetskim prvenstvima ne možemo se razbacivati velikim najavama, ali isto tako se nećemo predavati unaprijed i u svakoj utakmici ćemo ići na pobjedu, čak i protiv Brazila koji je favorit cijelog natjecanja. Vodit ćemo se takvom filozofijom i vidjeti dokle ćemo stići. Vjerujem u našu momčad i vjerujem da možemo proći skupinu, a onda će u nokaut fazi odlučivati sitnice. Vjerujem da možemo otići daleko”, najavljuje Tihomir Novak i zrači optimizmom:


“Vjerujem da je naša momčad idealan spoj mladosti i iskustva, ali to moramo potvrditi na terenu. Rezultat je jedino mjerilo, ovo prvenstvo će pokazati koliko je naša momčad jaka. Moramo težiti k tome da odigramo najbolje što možemo, da budemo na svom maksimumu, a onda ćemo vidjeti dokle će nas to odvesti”.


Na Mavrovićevom popisu za Svjetsko prvenstvo u Uzbekistanu našli su se sljedeći igrači:


Filip Bašković (Novo Vrijeme), Zoran Primić (Square), Ante Piplica (Futsal Dinamo), Kristian Čekol (Futsal Dinamo), Duje Kustura (Olmissum), Kristijan Postružin (Bubamara Cazin), Luka Perić (Bubamara Cazin), Marko Kuraja (RFS Futsal), Josip Jurlina (Olmissum), Niko Vukmir (Stanoinvest Futsal Pula), Dario Marinović (Torcida), David Mataja (Stanoinvest Futsal Pula), Mateo Mužar (Futsal Dinamo), Tihomir Novak (Futsal Dinamo), Franco Jelovčić (Torcida), Antonio Sekulić (Anderlecht).


Pretpozivi su upućeni Vinku Rozgi (Olmissum), Manolu Biliću (Stanoinvest Futsal Pula), Maru Đurašu (Square) i Nikoli Gudasiću (Futsal Dinamo).