Srijeda, 26. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

treći rang natjecanja

HNK Zadar i službeno dobio licencu za igranje u Drugoj Ligi, slijede kvalifikacije

Autor: K.E.

29.05.2024. 12:50
HNK Zadar i službeno dobio licencu za igranje u Drugoj Ligi, slijede kvalifikacije

Foto: Luka Jeličić



Hrvatski nogometni savez kao davatelj licence završio je 21. po redu Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku 2024./25. godinu za UEFA klupska natjecanja, uključujući UEFA Ligu prvakinja, te natjecanje u HNL, Prvoj NL i Drugoj NL.


U Središnjem postupku licenciranja klubova za natjecateljsku 2024./25. godinu primjenjuje se Pravilnik o licenciranju i financijskoj održivosti klubova (izdanje listopad 2023.), (HNS Glasnik 46/2023. od 1.11.2023.), u daljnjem tekstu „Pravilnik“. Pravilnik također sadrži kriterije za licenciranje (ženskih) nogometnih klubova za natjecanje u UEFA Ligi prvakinja.


HNS


Naime, od natjecateljske 2020./21. godine za sudjelovanje u UEFA Ligi prvakinja (UWCL) klubovi trebaju imati licencu izdanu od nacionalnog saveza. Po prvi put provedeno je licenciranje klubova za Drugu NL, budući da  od natj. 2024./25. god. za sudjelovanje u Drugoj NL klubovi također moraju imati licencu.




Tako je nakon žalbenog postupka komisije licencu za Drugu NL dobio i HNK Zadar. Njih u ponedjeljak čeka ždrijeb kvalifikacija za spomenutu ligu, a plasman u treći rang natjecanja hrvatskog bit će osiguran tek ako Zadar iz tih kvalifikacija izađe kao pobjednik.


Poznato je i tko su potencijalni suparnici Zadru u kvalifikacijama. To su Uljanik iz Pule, Segesta iz Siska i Slavonija iz Požege. Ove četiri momčadi borit će se za dva mjesta u Drugoj NL.


Prošle godine, Zadar je također igrao kvalifikacije za Drugu NL, ali je tad kao pobjednik izašao NK Karlovac 1919.