ponedjeljak, 1. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

EURO 2024.

Gareth Southgate danima je već na nišanu nemilosrdnih otočkih medija

Autor: Portal Novi list

29.06.2024. 09:24
Gareth Southgate danima je već na nišanu nemilosrdnih otočkih medija

Foto: Gareth Southgate/Foto REUTERS

Eksperiment s Trent Alexander-Arnoldom u sredini terena pokazao se kao promašaj, a kemije između Fodena, Bellinghama, Sake i Kanea jednostavno nema



GELSENKIRCHEN  Rijetko se kojeg izbornika na ovom Europskom prvenstvu »torpedira« kao Garetha Southgatea, koji je već danima na nišanu nemilosrdnih engleskih medija. Osvajanje prvog mjesta u skupini C gdje su se još nalazili Danska, Srbija i Slovenija nije zadovoljilo engleske apetite, ponajviše zbog načina na koji su Englezi dolazili do bodova. Engleska igra bila je reaktivna, bezbojna i jalova, a mnogi za to krive izbornika, koji je već najavio odlazak s klupe ako ne osvoji EURO. Prvi ispit Southgate ima sutra, kada se u Gelsenkirchenu Gordi Albion sastaje sa Slovacima.


Eksperiment s Trent Alexander-Arnoldom u sredini terena pokazao se kao promašaj, a kemije između Fodena, Bellinghama, Sake i Kanea jednostavno nema. Obrana pak zasada nije curila, ali ruku na srce Walker, Stones, Guehi i Trippier nisu bili baš naročito testirani. Ipak, nokaut-faza je sasvim druga priča.


Engleska je i na prošlom EURO-u bez prevelike lepršavosti osvojila vrh skupine E s Češkom, Hrvatskom i Škotskom (gol-razlika je bila 2:0), a onda su redom nanizali Njemačku, Ukrajinu i Dansku na putu do finala protiv Italije, koji su na koncu izgubili.




Slovaci su već učinili jedno čudo, kada su Schranzovim ranim pogotkom srušili moćnu Belgiju. Izbornik Calzona je napravio lijepi miks mladosti i iskustva. Ove dvije reprezentacije već su se jedanput susrele na europskim prvenstvima. U Francuskoj 2016. završilo je bez golova, a tada su i jedni i drugi izborili nokaut-fazu. No, nisu predaleko dogurali. Englesku je šokantno eliminirao Island, dok su Slovaci glatko poraženi protiv Njemačke. Tadašnje englesko ispadanje izazvalo je golemi potres na Otoku, a izbornik Roy Hodgson je automatski podnio ostavku. Isti će scenarij zadesiti i Southgatea ukoliko ne izbaci Slovačku.


– Nitko nije očekivao našu pobjedu nad Nizozemskom, a mi smo je ostvarili. To nam govori da možemo dobiti i Engleze, ali samo momčadskom igrom – kaže slovački kapetan Milan Škriniar. (R. H.)