Nedjelja, 6. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sutra prvo polufinale

Furijinom moćnom stroju blaga prednost, Trikolori zasuti lavinom kritika javnosti

Autor: Davor Petrović

08.07.2024. 08:00
Furijinom moćnom stroju blaga prednost, Trikolori zasuti lavinom kritika javnosti

Foto: Lamine Yamal i Dani Olmo/Foto REUTERS

Španjolska je dojmljivim izvedbama pokazala da se vraća na staze stare slave, Francuska je razočarala čekanjem i igranjem na kontre



BERLIN Nije pretjerano reći da prva bitka za plasman u veliko berlinsko finale sutra u Münchenu donosi dvoboj reprezentacija koje su ostavile potpuno drugačiji dojam. Španjolska je dojmljivim izvedbama pokazala da se vraća na staze stare slave, s time da je pod stručnim vodstvom Luisa de la Fuentea dobila i dodatnu komponentu, u obliku nešto veće okomitosti nego prijašnjih godina, kada se igralo u ritmu »tiki-take«.


Francuska je, pak, razočarala čekanjem i igranjem na kontre, s time da se ni na tom polju nije iskazala, iako Didier Deschamps ima vrlo raskošan igrački potencijal. Kroz prvih pet utakmica turnira Furija je bila najdominantnija reprezentacija s pet uzastopnih pobjeda u kojima je postigla jedanaest golova, a primila samo dva, pokazujući svoju obrambenu čvrstoću i napadačku moć.


Zapravo, najviše problema Španjolskoj je stvorila Hrvatska u prvom kolu, iako konačnih 3:0 sugerira drugačiji raspored snaga na terenu. Tada je hrvatska reprezentacija bila izložena kritikama, ali nastavak kontinentalne smotre jasno je pokazao da je De la Fuente složio moćan nogometni stroj.




Pri tome su se u ključne figure prometnuli Fabian Ruiz i Dani Olmo koji je u četvrtfinalu zamijenio ozlijeđenog Pedrija nakon samo osam minuta igre, a zatim je postigao jedan i namjestio drugi gol. Lamine Yamal i Nico Williams su svojom brzinom i okomitošću donijeli ubojitost s krilnih pozicija, dok je Unai Simon bio sjajan na golu, upisavši deset velikih obrana kroz tih pet utakmica. Sve to je bilo dostatno da ugledni nogometni stručnjaci Španjolskoj daju status blagog favorita u polufinalu.


Unutarnje rezerve


Doduše, za taj dvoboj s Francuzima De la Fuente će morati posegnuti za unutarnjim rezervama jer zbog kartona neće imati na raspolaganju desnu stranu obrane. Robin Le Normand je skupio dva žuta kartona, a Dani Carvajal je isključen u završnici četvrtfinala protiv Njemačke, s time da je tim prekršajem na Jamalu Musiali možda i sačuvao pobjedu u produžetku. Da je netko od hrvatskih reprezentativaca  na isteku sudačke nadoknade utakmice s Italijom tako pokušao zaustaviti Riccarda Calafiorija, ovaj EURO donio bi drugačiji rasplet za Hrvatsku. No, to je već neka druga priča.


Uglavnom, Le Normanda bi na stoperskoj poziciji trebao zamijeniti Nacho koji je protiv Njemačke imao problema s ozljedom. No, kako tvrde španjolski mediji, on bi trebao biti spreman za polufinale.


Na desnog beka  De la Fuente će vjerojatno gurnuti veterana Jasusa Navasa, a Olmo je pokazao da može više nego uspješno zamijeniti Pedrija u srcu vezne linije.


Cilj i sredstvo


Francuska je, pak, definitivno jedno od većih razočaranja turnira, kada se pogleda način igre i raskošna lepeza igračke kvalitete. Opet, ovo je EURO, i tu je rezultat najvažniji, a cilj opravdava sredstvo. Kroz prvih pet utakmica suparnici Francuske su samo tri puta vadili loptu iz mreže, s tim da su joj minimalne pobjede nad Austrijom u skupini i Belgijom u osmini finala donijeli autogolovi Maximiliana Wöbera, odnosno Jana Vertonghena. Onaj treći je postigao Kylian Mbappe iz jedanaesterca protiv Poljske u skupini, što znači da Les Bleus još uvijek čekaju svoj prvi gol iz igre.


Naravno, francuska javnost sve je to zasula lavinom kritika, posebno na račun glavnih igrača. Na primjer, ugledni L’Equipe obrušio se na Mbappea, tvrdeći da usporava igru i izbjegava duele zbog ozljede nosa, a ništa bolje nije prošao ni Antoine Griezmann kojeg se proziva zbog nedovoljnog utjecaja na igru reprezentacije.


Doduše, Francuska je bila dosta učinkovita u protunapadima, ali nije imala dobru realizaciju. Zapravo, jedino su Mike Maignan i obrambeni igrači zaslužili prolaznu ocjenu kod domaćih medija. Svi ostali su žestoko kritizirani, s napomenom da im je polufinale sa Španjolskom prilika da se konačno pokažu u punom sjaju. Opet, teško je očekivati da će Deschamps odustati od svoje taktičke ideje koja ga je, unatoč negodovanju njegovih sunarodnjaka, odvela do završnice kontinentalne smotre. Pri tome mu na ruku ide i činjenica da za dvoboj sa Španjolskom može računati na sve igrače jer nema kartoniranih ni ozlijeđenih.