Subota, 5. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

EURO 2024.

Francuska izbacila Portugal nakon penala: Joao Felix tragičar

Autor: Robert Hrkać

06.07.2024. 08:28
Francuska izbacila Portugal nakon penala: Joao Felix tragičar

Foto: REUTERS/Lisi Niesner TPX IMAGES OF THE DAY



Francuski pobjednički mentalitet je opet prevladao. To je zaključak tvrde, a na momente i dosadne četvrtfinalne utakmice između Tricolora i Portugala koja je završila bez golova u 120 minuta.


U 90 minuta ‘normal timea’ nismo vidjeli previše uzbuđenja, a prvo poluvrijeme bilo je u potpunosti za zaborav. Nastavak je donio nešto otvoreniju igru, a prvo su zaprijetili Portugalci preko Bruna Fernandesa i Vitinhe, no njihove udarce iz kaznenog prostora zaustavio je Mike Maignan. Francuzi su odgovorili preko Kola Muanija i Camavinge, ali kronična nepreciznost je lajtmotiv Galskih pijetlova na njemačkom turniru. Kolo Muanijev šut je uz pomoć Diasa otišao pored vratnice, a Camavingina lopta također nije pogodila okvir Costinog gola. Živost u francuske redove unio je Ousmane Dembele, koji se nije libio ići jedan na jedan s portugalskim braničima, ali su njegovi udarci u više navrata odlazili pored gola.


U posljednjoj minuti drugog produžetka Portugal je mogao osigurati mjesto u polufinalu, ali mlaki udarac Nuna Mendesa završio je u rukama Maignana. Zatim se pristupilo izvođenju kaznenih udaraca, a ‘hladniji’ su bili Francuzi, koji su pospremili svih pet penala (Dembele, Fofana, Kounde, Barcola i Theo Hernandez). Za Portugalce su zabili Ronaldo, Bernardo Silva i Nuno Mendes, a jedino je Joao Felix bio neprecizan s bijele točke. Tako će Francuska za finale igrati protiv Španjolske, koja je pobijedila domaćina Njemačku 2 : 1.




FUN FACT – Francuska je do polufinala došla na način da još iz igre nisu postigli pogodak. Autogolovi Wobera i Vertonghena te penal Mbappea protiv Poljske jedini su francuski golovi na ovom Euru.