Utorak, 25. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Presica u Neuruppinu

FOTO Zlatko Dalić dan nakon poraza najavio promjene za Albaniju i rješavanje "problema Petković"

Autor: Hina

16.06.2024. 11:15
FOTO Zlatko Dalić dan nakon poraza najavio promjene za Albaniju i rješavanje

Foto: Zlatko Dalić/Foto V. KARUZA

Na meni je taj posao da okrenem momčad - poručio je izbornik Vatrenih



NEURUPPIN  “Nije bila lagana noć, nakon poraza, zasluženog i visokog”, kazao je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić jutro nakon neugodnog, 0-3 poraza od Španjolske na otvaranju EURO-a u Njemačkoj.


“Nije bila lagana noć, nakon poraza, zasluženog i visokog. Posjed je bio na našoj strani, ali to je varljivo. Nimalo ugodno, imali smo lijepe situacije na velikim natjecanjima, sada se treba nositi i s ovakvim situacijama. Danas ćemo analizirati Albaniju, našu igru protiv Španjolske, pokušat ćemo nešto promijenit. Mi moramo dobit tu utakmicu. Napravit ćemo i promjene, ne mogu o detaljima,” kazao je izbornik.


Foto V. KARUZA


“Moramo promijeniti neke stvari, posebno u načinu i pristupu. Morao se okrenuti utakmicama koje su ispred nas, sve je još na nama, ne smijemo sada potonuti”




Dalić je istaknuo kako su “Vatreni” loše otvorili utakmicu.


“Loše smo otvorili utakmicu, bili smo predaleko, spori, nedovoljno agresivni. Zaista loš ulazak. Nakon toga smo uspostavili kontrolu, držali smo kontrolu, a potom primili gol iz situacije koja nije uobičajena za nas. Sva tri gola smo primili na jeftin način. Nije nas Portugal zavarao, ali nam je dao razlog za optimizam. Jučer je izostala agresivnost, stalno smo kasnili.”


 


Otkrio je zašto je iz igre izvadio Luku Modrića i Matea Kovačića.


“Bili smo svjesni da nakon sat vremena ne uspijevamo okrenuti rezultat, shvatili da se moramo okrenuti Albaniji, nekoga odomriti, posebno Luku i Kovačića. Ne zbog loše igre, već kako bi ih odmorio.”



Poručio je kako nema mjesta pesimizmu.


“Imamo iskusne igrače koji su prilazili teške situacije, dana ćemo razgovarati nakon treninga. Nema mjestu pesimizmu, i dalje je u sve u naši rukama, Naravno da moramo biti bolji. Na meni je taj posao da okrenem momčad, moramo se okrenuti prema Albaniji.”



Prokomentirao je i situaciju kod kaznenog udarca kojeg nije realizirao Bruno Petković.


“To je situacija koju moramo riješit. Kramarić i Modrić izvode jedanaesterce, no oni nisu bili u igri. Pravilo je da igrač nad kojim je bio jedanaesterac da ga ne puca. Ako mi s klupe ne stignemo reagirati, zna se hijerarhija. Nije ga trebao pucati, nema ovdje mjesta egu i iskakanju. Pucati su trebali Majer ili Perišić, ali ne onaj na kojem je bio kazneni udarac.”


Dalić je dodao i kako je Petković trebao bolje reagirati prije samog prekršaja.


“Morao je zabiti gol, sve je imao otvoreno. Trebao je pokušati sve da zabije gol, to je moj dojam nakon gledanja snimke.”


 


Dalić se nije želio previše osvrtati na pojedinačan učinak igrača.


“U globalu kada izgubiš sa 0-3 nismo bili dobro. Mi smo se trudili, ali nismo bili kompaktni, cijela kompozicija je bila loša. Bili smo spori, nismo napravili prekršaj pred 50.000 navijača, U velikoj mjeri je to i zasluga Španjolaca koji su bili brzi i okomiti. Ne možemo govoriti pojedinačno, kao ekipa nismo pokazali kvalitetu. Osobno me smeta treći gol, nismo ga smjeli primiti iz prekida u sudačkoj nadoknadi. On nas je dotukao našu ambiciju, našu želju.”



Još jednom se ispričao navijačima.


“Želim se zahvalit i ispričat navijačima, dovesti 100.000 navijača u Berlin to je na ponos. To je bilo sjajno, žao mi je što smo ih razočarali, žao mi je što nisu doživjeli bolju Hrvatsku,. Znam da ih je rezultat razočarao. Nadam se da nas neće ostaviti na cjedilu. Možda nas je cijela ta euforija malo sputalo igrale, ali nema opravdanja. Moraš napraviti faul, biti agresivan, zaraditi žuti karton. Nismo tako neiskusni da nas to poremeti. Nadam se ta je to bi naš loš dan. Glava gore idemo ostvariti naš cilj a to je prolaz grupe.”


 


Prokomentirao je i kakva je situacija s Perišićem.


“On je uložio ogroman trud, energiju i to moramo cijeniti. Samo njegovo prisustvo nam mnogo donosi. Vidjet ćemo može li početi, zato smo ga jučer stavili 35 minuta, nije mu lagano prolaziti ovako teške utakmice. Činjenica je da nije u stanju u kojem je bio prije utakmice.”


Osvrnuo se i na snagu našeg idućeg suparnika, Albanije.


“Poveli su i su, bili su ravnopravan suparnik, a u završnici su mogli izjednačiti. Ne smijemo ih podcijenit, imaju sjajnu energiju. Italija je kontrolira utakmicu, ali nisu ni blizu španjolske reprezentacije. Samo je na nama, kako ćemo se postavit, kako ćemo pristupiti. Ozbiljan su protivnik, ali mi se moramo postaviti kao favoriti,” zaključio je Dalić.