Srijeda, 3. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Dobar test

FOTO Vatreni na krilima sjajnog Lovre Majera prizemljili Makedonce na Rujevici

Autor: Denis Frančisković

03.06.2024. 22:00
FOTO Vatreni na krilima sjajnog Lovre Majera prizemljili Makedonce na Rujevici

Foto: Marco Pašalić i Josip Juranović/Foto V. KARUZA

Hrvatski igrači su u brzini niže, ali opet s ozbiljnošću na svoj prepoznatljiv način odgovorili zahtjevima utakmice i na rutinu, kvalitetu više i iskustvo prizemljili Makedonce koji su u refulima bili sasvim solidan suparnik



RIJEKA Hrvatska je ispraćena ovacijama i pljeskom na EURO. I tako nagrađena za rutinsku pobjedu u pretposljednjoj probi pred prvu utakmicu sa Španjolskom u Berlinu, a uoči generalke u Portugalu. Izbornik Zlatko Dalić dao je šansu sedamanaestorici igrača u dobrom testu u kojem je Sjeverna Makedonija trebala glumiti Albaniju, “nagaznu minu” skupine u Njemačkoj. Vatreni su u brzini niže, ali opet s ozbiljnošću na svoj prepoznatljiv način odgovorili zahtjevima utakmice i na rutinu, kvalitetu više i iskustvo prizemljili Makedonce koji su u refulima bili sasvim solidan suparnik. Mogli i su i do kojeg pogotka da je Trajkovski bio prisebniji, no na vratima je bio jako sigurni Livaković. Ipak, igrač riječke lipanjske večeri bio je Lovro Majer s dva pogotka, nekoliko jako dobrih i opasnih ubačaja, mnoštvo trke i ideje. Ovako razigran i nogometa željan Majer bit će veliki dobitak za Dalića i Vatrene.


Petković je još jednom sjajno asistirao i prelomio utakmicu, a Marco Pašalić zabio na svom stadionu što svakako donio na samopouzdanju, a izborniku otvara više manevarskog prostora i nove ideje. No, Hrvatska je igrala u poprilično šarenom sastavu, bez svojih glavnih i prvih violina (Modrić, Gvardiol, Brozović), ali Dalić očito zasad nema velikih briga, izuzme li se nekoliko neočekivano lakih tranzicija gostiju pred šesnaestarec Vatrenih. Očito pravi test vrijednosti bit će Portugal, jedan od pritajenih favorita EURO-a.


Gol iz slobodnjaka


Prvo poluvrijeme proteklo je u znaku sjajnih poteza Majera, hrvatske dominacije kroz posjed i povremenih opasnih protuudara Makedonije pri čemu je svoju znanu kvalitetu prezentirao vratar Livaković. Hrvatska je ušla malo rezerviranije u susret, ali i brzo došla u rezultatski plus. U 10. minuti Majer je sjajno naciljao mrežu s 25 metara iz slobodnog udarca, lopta je kraj živog zida i ukopanog vratara Dimitrevskog završila u mreži – 1:0.




Nakon toga 25 minuta igre je praktički bilo u znaku Vatrenih. U vezi su ton igri davali Kovačić i Baturina, a Majerovi ubačaji bili su izuzetno opasni po gol Makedonaca. U 16. minuti Wolfsburgov igrač vrhunski je ubacio na vrh peterca, vratar bio primoran boksati loptu, nakon koje su Makedonci razvili kontru koju je u završnici osujetio Livaković uklizavanjem na vrhu šesnaesterca.


U 25. minuti Kovačić se odlučio na solo akciju i stvorio si dosta prostora, no s 18 metara pucao je visoko preko gola. Potencijalno opasan bio je i Perišićev ubačaj s boka u 32. minuti. Nakon toga gosti su imali dvije velike prigode u razmaku od devet minuta kada je bilo dosta šupljikavosti u zadnjoj trećini hrvatske vrste. I u oba puta u glavnoj ulozi bio je Trajkovski, napadač Hajduka. U 35. minuti sa 17 metara silovito je tukao kraj vratiju nakon kontre u kojoj je stvoren višak i koja je puno više obaćevala po njegov sastav. U 44. Trajkovski je iz slobodnog udarca s 18 metara opet silovito pucao, a Livaković majstorski obranio tešku loptu.


Pred kraj poluvremena Hrvatska je ipak otišla na plus dva, Petković je petom asistirao Majeru, on se ušetao u šesnaesterac i ostao sam pred vratarom rutinski pospremivši loptu u kut – 2:0.


Nota revijalnosti


Početkom nastavka Dalić se odlučio za samo jednu zamjenu, Kovačića je ostavio na klupi, a u igru ubacio Sučića. To je donijelo i promjenu u sustavu igre, s 4-2-3-1 na napadačku opciju 4-3-3.


Vrlo brzo zaredale su brojne izmjene i kao po običaju utakmica se u takvim situacijama na neki način malo i “razvodnila”, dobila notu revijalnosti, pri čemu su hrvatski igrači sigurno i staloženo kontrolirali događaje na travnjaku. Obje momčadi kao da su spustile “papučicu gasa”, igrao se s više kobinatorike, ali dobar dio drugog poluvremena bez pravog sadržaja. Poluprigode su dolazile na kapaljku…


No, u 80. minuti publiku je razbudila akcija u kojoj je nakon ubačaja s lijeve strane ? Budimir pucao glavom iskosa, vratar odbio loptu, a u nastavku akcije došla do Marca Pašalića koji ju je zakucao u mrežu za potvrdu visoke pobjede – 3:0.


Budimir je u zadnjoj minuti nakon dojmljive akcije zabio i četvrti pogodak koji je poništen zbog zaleđa.


 


Hrvatska – S. Makedonija 3:0

Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Gledatelja: 8.030. Sudac: Matej Jug (Slovenija) – 7. Strijelci: 1:0 Majer (10′), 2:0 Majer (45′), 3:0 Marco Pašalić (80′).


HRVATSKA: Livaković 7, Juranović 6, Vida 6,5, Erlić 6,5 (od 67′ Pongračić 6), Sosa 6, Baturina 6,5 (od 67′ Marco Pašalić 6,5), Kovačić 6,5 (od 46′ Sučić 6), Majer 7,5, Kramarić 6 (od 55′ Ivanušec 6,5), Perišić 6 (od 59′ Pjaca 6,5), Petković 7 (od 59′ Budimir 6).


SJ. MAKEDONIJA: Dimitrevski 5, Zajkov 5, Velkovski 5,5 (od 73′ Dimoski -), Musliu 5,5, Ashkovski 5 (od 57′ Mitrovski 5), Atanasov 5,5 (od 57′ Kostadinov -), Alimi 5, Elmas 5,5, Alioski 5,5, Milovski 5,5 (od 65′ Ristovski -), Trajkovski 5,5 (od 65′ Churlinov 5).