Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

FOTO U subotu se u glavnom gradu Njemačke očekuje sto tisuća Hrvata

14.06.2024. 07:32
FOTO U subotu se u glavnom gradu Njemačke očekuje sto tisuća Hrvata


BERLIN  Iako je do prvog susreta na Olimpijskom stadionu u Berlinu ostao samo još jedan dan, u obje Fan zone u glavnom gradu Njemačke još uvijek su trajali posljednji pripremni radovi.


Na ovom prvenstvu UEFA je odlučila prvi put primijeniti sustav podjele ulaznica po kojima će navijači svih reprezentacija na utakmicama natjecanja po skupinama, bez obzira na kapacitet stadiona, imati na raspolaganju po 10.000 ulaznica, umjesto dosadašnjeg sustava gdje su navijači imali određeni postotak stadiona. Međutim, to sigurno neće spriječiti navijače hrvatske reprezentacije da se dokopaju većeg broja ulaznica nego li im je UEFA namijenila za pojedinu utakmicu. U Berlinu se očekuje i do deset puta više hrvatskih fanova u odnosu na broj raspoloživih ulaznica za njih, pa će oni koji se ne uspiju dokopati vrijednog papirića za tribine, utakmice morati gledati u jednoj od dviju berlinskih Fan zona koje su međusobno udaljene tek petstotinjak metara.


Navijačka milja


Centralna Fan zona u Berlinu nalazi se ispred Brandenburških vrata te može primiti čak do 125.000 navijača. Ta će zona biti jedno od najpopularnijih mjesta za gledanje utakmica u Berlinu. Domaćini su je najavili kao »majku svih navijačkih milja«, a u njoj će se na ogromnom ekranu moći pogledati sve utakmice koje se igraju u Berlinu, sve utakmice njemačke reprezentacije, te svi susreti eliminacijskog kruga od četvrtfinala. U njoj je 24.000 četvornih metara umjetne trave. Travnjak se može 100 posto reciklirati, a proizveden je na način sa smanjenom emisijom CO2, klimatski neutralan i ostat će u Berlinu nakon EP-a kada će se distribuirati nogometnim igralištima, sportskim objektima, vrtićima i drugim lokacijama diljem grada.




Pored centralne, nalazi se i Fan zona Reichstag koja će moći »progutati« do 10.000 navijača. Za razliku od zone kod Brandenburških vrata, u njoj će se prenositi sve utakmice Europskog prvenstva. Program će biti upotpunjen DJ setovima, glazbom uživo, radionicama i s još puno drugih raznih sadržaja. Troškovi te dvije navijačke zone iznose oko 24 milijuna eura, međutim u Berlinu se tijekom EURO-a očekuje oko 2,5 milijuna nogometnih navijača, uključujući 1,9 milijuna stranih navijača iz oko 120 zemalja.


Inače, dva dana prije prve utakmice koju će u Berlinu odigrati Hrvatska i Španjolska, živo je bilo oko obje te navijačke zone. Već tog dana pristigla je prethodnica hrvatskih navijača kojih smo sreli stotinjak, a uz naše primjetni su bili i navijači Škotske u svojim prepoznatljivim kiltovima. Oni su svratili u Berlin na proputovanju prema Münchenu gdje će njihova reprezentacija zajedno s domaćinom Njemačkom otvoriti ovaj EURO.


Güntzelstrasse 10


Već danas se u Berlinu može očekivati daleko više »kockastih« dresova na ulicama jer će u grad stići hrvatska reprezentacija koja će na Olimpijskom stadionu odraditi posljednji trening uoči subotnjeg susreta protiv Furije. Ipak, glavnina naših navijačkih trupa stići će na sam dan utakmice. U razgovorima s navijačima koje smo susreli dobili smo informaciju kako će iz mnogih njemačkih gradova put Berlina krenuti posebni navijački vlakovi. Recimo, samo iz Frankfurta će krenuti vlak s oko 3.000 naših navijača. U svakom slučaju, u subotu će Berlin gorjeti, a hrvatski navijači već po tradiciji odrede jednu lokaciju koja bude »službena« za njihovo okupljanje. Ovaj put za to je izabran grčki restoran Remvi na Güntzelstrasse 10.


No, neće to biti jedina lokacija okupljanja jer po Berlinu postoji puno ugostiteljskih objekata koje drže Hrvati, pa ne treba uopće dvojiti kako će svaki od njih biti jedna mala fan zona za one navijače koji neće imati sreću ući na Olimpijski stadion.


Livnjaci

Već dva dana prije utakmice sa Španjolskom po Berlinu se moglo vidjeti dosta navijača naše reprezentacije, s time da to nisu bili Hrvati koji žive u glavnom gradu Njemačke. Tako smo u četvrtak naletjeli na skupinu mladića iz rodnog grada Zlatka Dalića.


– Nabavili smo ulaznice samo za ovu utakmicu i došli dati podršku izborniku i igračima. U srijedu smo stigli avionom iz Splita kako bismo malo razgledali Berlin i zabavili se. Nakon ove utakmice se vraćamo doma. Uvjereni smo da naši prolaze skupinu i pokušat ćemo sve da se dokopamo ulaznica za nokaut fazu – rekao nam je Josip Miloloža.


Uz njega su u veselom društvu Livnjaka bili Pere Križan, Stipe Puđa, Zvonimir Kelava, Sipe Vrdoljak, Filip Franjičević i Marin Marinčić. Pokazujući navijački šal Troglava iz Livna, odmah su objasnili da je to izbornikov matični klub.


– Svi mi znamo izbornika iz viđenja po gradu. Velika nam je čast da naš čovjek tako uspješno vodi hrvatsku reprezentaciju – zaključio je Križan. (D. P.)