Petak, 21. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

FOTO Hrvatska reprezentacija u čudnoj utakmici doživjela hladan tuš na startu EURO-a

15.06.2024. 20:19
FOTO Hrvatska reprezentacija u čudnoj utakmici doživjela hladan tuš na startu EURO-a

BERLIN Hladan tuš doživjela je Hrvatska i njezinih 50-ak tisuća navijača na startu Eura u Berlinu. Doživjela je visok poraz od Španjolske u vrlo čudnoj utakmici. Nije naša reprezentacija igrala podređenu ulogu, ali je s jedne strane primala vrlo jeftine pogotke, a druge je promašivala svoje prilike. Na koncu je to platila vrlo skupo. Imala je naša reprezentacija strašnu podršku s tribina, ali to jednostavno nije bio njezin dan. Nepravedno bi bilo reći kako je Hrvatska razočarala, ali tako bolan doživljaj na startu nitko nije očekivao. Opet, navijači su reprezentaciju ispratili pljeskom i pjesmom “Volim te Hrvatska” što je jasna poruka da ne treba potonuti koliko god konačni ishod susreta bio frustrirajući.


 Frustrirajuće poluvrijeme


Španjolci su se nametnuli od prvog sudačkog zvižduka. Teško je Hrvatska disala u početnim minutama susreta zbog visokog presinga koji joj je nametnuo suparnik. Upravo nakon takvog jednog pritiska Španjolci su nas u sedmoj minuti natjerali na pogrešku. Naša se reprezentacija počela buditi nakon 15 minuta igre. Izvukli smo se iz početnog pritiska, ali taman kada smo počeli disati dobili smo bolan udarac u pleksus. U 29. minuti jednu ničiju loptu na svojoj polovici terena pokupili su Španjolci uslijedila je brza i okomita akcija u kojoj je Fabian Ruiz sjajnom loptom proigrao Moratu, Pongračić je zakasnio u namještanju zaleđa, pa se španjolski centrafor prošetao do našeg kaznenog prostora i bez problema matirao Livakovića.


Mogla je Hrvatska munjevito doći do izjednačenja jer jer odmah u sljedećem napadu Kovačić bio u obećavajućoj poziciji ali njegov udarac s ruba kaznenog prostora bio je lak plijen za Simona. I dok se, valjda, naši reprezentativci nisu oporavili ni od prvog, već je stigao drugi šok. U 33. minuti Fabian Ruiz je “izvozao” našu obranu, pa preciznim udarcem s ruba kaznenog prostora udvostručio prednost Španjolaca. I opet smo reagirali isto kao nakon prvog pogotka jer smo u sljedećoj akciji imali preko Majera veliku priliku za pogodak. Prethodno je s ruba šesnaesterca odapeo Brozović, Simon je odbio loptu, ali je Majer odbijanac poslao u vanjski dio mreže.


Hrvatska – Španjolska 0:3

Olimpijski stadion. Gledatelja: 68.844. Sudac: Michael Oliver (Engleska) – 6,5. Strijelci: 0:1 Morata (29), 0:2 Fabian Ruiz (32), 0:3 Carvajal (45+2), 1:3 Petković (79)


HRVATSKA: Livaković 6, Stanišić 6, Šutalo 6, Pongračić 5,5, Gvardiol 6, Brozović 6, Modrić 6 (od 65′ Pašalić 6), Kovačić 6,5 (od 65′ Sučić 6), Majer 6, Kramarić 5,5 (od 72′ Petković -), Budimir 5,5 (od 56′ Perišić 6).


ŠPANJOLSKA: Simon 6,5, Carvajal 7, Le Normand 6,5, Nacho 6,5, Curcuella 7, Pedri 6 (od 58′ Olmo 6), Rodri 6,5, (od 86′ Zubimendi -), Fabian Ruiz 7,5, Yamal 7 (od 86′ Ferran Torres -), Williams 6,5 (od 67′ Merino 6), Morata 7 (od 67′ Oyarzabal 6).


Iako je prilično lako došla u ozbiljan zaostatak Hrvatska se nije predavala, pa je u 41. minuti stigla nova prilika Majer je proigrao Gvardiola, a on je u sredini tražio Budimira koji je na tri-četiri metra od vrata ipak ostao kratak. I onda kada se već očekivao kraj prvog dijela opet je Hrvatska poklekla. U drugoj minuti sudačke nadoknade Yamal je poslao centrašut zdesna, a Carvajal se prikrao između naših braniča te iz blizine svladao Livakovića.


Tako je naša reprezentacija na odmor otišla s brutalnim zaostatkom u odnosu na ono što se događalo na terenu. Jednostavno je opisati to prvo poluvrijeme. Španjolska je zabila baš sve što je imala, a Hrvatska baš ništa što je stvorila. Frustrirajuća je bila lakoća kojom je naša reprezentacija primala pogotke.


 Petković “zapucao” penal


Početak durog poluvremena donio je po jednu veliku priliku na svakoj strani. Prvo je Livaković u 52. minuti sjajno zaustavio udarac Yamala, a tri minute kasnije lopta se šetala po “petercu” Španjolske, ali nitko je od naših igrača nije uspio ugurati u mrežu, a najbliže tome bio je Stanišić čiji je udarac ispred linije vrata blokirao Cucurella.


Nakon nešto više od sat vremena igre naš izbornik Zlatko Dalić shvatio je kako nam je taj susret izmakao iz ruku, pa je iz igre povukao Modrića i Kovačića, a nešto kasnije i Kramarića. Mijenjali su dosta i Španjolci zbog čega je susret posve izgubio ritam, a i izgledalo je kako jedni i drugi jedva čekaju njegov kraj. Hrvatska je morala prihvatiti bezizlaznu situaciju, a Španjolskoj nije trebala dodatna potrošnja pri visokom vodstvu. Potvrda da to nije bio naš dan došla je u 79. minuti kada je Rodri faulirao Petkovića u trenutku kada se on spremao zatresti mrežu.


Dosuđen je kazneni udarac kojeg je Simon obranio Petkoviću, a Perišić je u prihvatio odbijanac vratio ga Petkoviću koji je zatresao mrežu, ali nakon VAR provjere pogodak nije priznat jer je Perišić prerano utrčao u kazneni prostor prilikom izvođenja penala. Ostala je tako Hrvatska i bez tog barem počasnog pogotka, te se morala suočiti s visokim porazom na startu Europskog prvenstva.