Subota, 6. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

EURO 2024.

Demirelov potez izazvao diplomatski spor između Turske i Njemačke

Autor: Hina

03.07.2024. 21:45
Demirelov potez izazvao diplomatski spor između Turske i Njemačke

Foto: Merih Demiral/Foto REUTERS

Njemački veleposlanik u Ankari pozvan je na razgovor zbog ovog prijepora



BERLIN Europski nogometni savez (UEFA) pokrenuo je istragu protiv turskog reprezentativca Meriha Demirala zbog geste kojom je proslavio svoj drugi pogodak u 2-1 pobjedi protiv Austrije u osmini finala EURA, a taj je nejgova gesta kojom je rukama imitirao vučju glavu uzrokovala je i diplomatski skandal između Njemačke i Turske.


Demirelova gesta povezana je sa “Sivim vukovima”, ultranacionalističkim ogrankom Stranke nacionalističkog pokreta (MHP), koja je koalicijski partner vladajuće stranke u Turskoj AK, koju vodi predsjednik Tayyip Erdogan, a u Njemačkoj je Demiralov potez osuđen kao rasistički.


“Simbolima turskih desničarskih ekstremista nema mjesta na našim stadionima. Korištenje Europskog nogometnog prvenstva kao platforme za rasizam je potpuno neprihvatljivo”, objavila je njemačka misistrica unutarnjih poslova Nancy Faeser putem društene mreže X.




“Sivi vukovi” osnovani su 1960-ih godina te ih se povezuje s ubojstvima oko 5,000 osoba prije i poslije vojnog udara 1980. Njihov je rad zabranjen u Francuskoj, njihovi simboli ne smiju se koristiti u Austriji, dok je rad “Sivih vukova” u Njemačkoj pod posebnim nadzorom.


S druge strane, tursko ministarstvo vanjskih poslova smatra kako je UEFA-ino pokretanje postupka protiv Demirala neprihvatljivo i kako se tu radi o ksenofobiji. Štoviše, njemački veleposlanik u Ankari pozvan je na razgovor zbog ovog prijepora.


“Osuđujemo politički motivirane reakcije na uporabu povijesnog i kulturološkog simbola i to na način koji nikoga ne napada tijekom proslave na sportskom događaju”, smatra tursko ministarstvo.


Sam Demiral, koji je zabio oba gola za Tursku u utorak te je proglašen igračem utakmice, u izjavi nakon susreta kazao je kako je planirao eventualni pogodak proslaviti na taj način.


“Ovu sam proslavu imao na umu kako bih pokazao da sam ponosan što sam Turčin. Nakon postignutog gola sam to osjetio u kostima i sretan sam zbog toga. Svi su naši navijači ponosni na nas, u publici sam vidio kako ljudi čine tu gestu te sam ju i ja napravio nakon što sam vidio njih”, izjavio je Demiral.


Incident na EURU poklopio se i s početkom suđenja 22 osobama u Turskoj zbog ubojstva bivšeg vođe “Sivih vukova” Sinan Ates, koji je ubijen u Ankari 2022.