ponedjeljak, 8. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

EURO

Demirel suspendiran na dvije utakmice, Bellingham novčano kažnjen

Autor: Hina

05.07.2024. 14:37
Demirel suspendiran na dvije utakmice, Bellingham novčano kažnjen

Foto: Reuters



Branič turske nogometne reprezentacije Merih Demiral suspendiran je na dvije utakmice nakon geste koju je napravio nakon pobjede njegove momčadi u osmini finala EURO-a protiv Austrije,” objavila je Europska nogometna federacija (UEFA).


Njemački mediji su još u četvrtak objavili kako će turski branič pauzirati iduće dvije utakmice, no Turski nogometni savez je priopćio kako vijest o kazni nije istinita jer “UEFA još nije okončala istragu”.


Turska žalba očito nije urodila plodom i u petak je stigla i službena potvrda o kazni.




Demiral je kažnjen zbog “povrede osnovnih pravila pristojnog ponašanja, zatim korištenje sportske priredbe za manifestacije nešportskog karaktera, te narušavanje sporta,” navodi se u priopćenju krovne nogometne organizacije “Starog kontinenta”.


Turski branič, koji je zabio oba gola, je pobjedu proslavio “vučjim pozdravom”, odnosno simbolom “Sivih vukova”, pokreta koji promovira desničarsku ekstremističku ideologiju koja vjeruje u superiornost “turske rase”.


Njihov je rad zabranjen u Francuskoj, njihovi simboli ne smiju se koristiti u Austriji, dok je rad “Sivih vukova” u Njemačkoj pod posebnim nadzorom.


“Simbolima turskih desničarskih ekstremista nije mjesto na našim stadionima,” rekla je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser u objavi na X.


Demiral i turski savez su njegovu gestu branili kao normalan izraz patriotskog ponosa.


Demiral će moći ponovo igrati tek ako Turska izbori plasman u finale, podsjetimo Turska će u subotu u Berlinu u četvrtfinalu igrati protiv Nizozemske.


UEFA je izrekla kaznu i za engleskog veznjaka Judea Bellinghama koji je suspendiran na jednu utakmicu i kažnjen sa 30.000 eura zbog nesportskog ponašanja na utakmici protiv Slovačke u osmini finala.


Međutim, veznjak “Gordog Albiona” i Real Madrida, koji je pokazivao prema svojem međunožju nakon što je zabio Slovačkoj, neće suspenziju odraditi u četvrtfinalu protiv Švicarske. Njegova kazna je uvjetna na godinu dana.


“Spomenuta suspenzija ne provodi se odmah i podliježe probnom roku od jedne godine, počevši od datuma ove odluke,” dodao je UEFA.


Engleski nogomtni savez (FA) je kažnjen sa 11.000 eura zbog nereda navijača i bakljade.