Utorak, 2. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

EURO 2024.

Danas počinje rasplet prve faze natjecanja, Švicarci su prvi pravi test za Elf

Autor: Goran Rojnić/Glas Istre

23.06.2024. 08:00
Danas počinje rasplet prve faze natjecanja, Švicarci su prvi pravi test za Elf

Foto: Jamal Musiala/Foto REUTERS

Njemačka se lako obračunala sa Škotskom i Mađarskom i tek će Švicarci biti prvi pravi test domaće reprezentacije



FRANKFURT  Završne utakmice skupine A nude dvoboj za prvo mjesto između domaćina Njemačke i Švicarske, kojoj je za čelnu poziciju skupine potrebna pobjeda nad Elfom. Njemačka se lako obračunala sa Škotskom i Mađarskom i tek će Švicarci biti prvi pravi test domaće reprezentacije, u kojoj je u prve dvije utakmice briljirao mladi Jamal Musiala.


– Briljantan je i samo treba uživati u nogometu – hvali svog reprezentativca njemački izbornik Julian Nagelsmann.


Nijemci se nadaju da bi ih mladi Muisala, uz Floriana Wirtza i İlkayja Gündogana, mogao odvesti do trona te tako iskoristiti domaće terene na EURO-u. Njemačka je pobjedom nad Mađarima s 2:0 prošla u osminu finala i današnji susret može iščekivati sasvim mirno.




Švicarci se, pak, hrabre nakon sjajnog pogotka Xherdana Shaqirija protiv Škota. Shaqiri je tim golom stigao do pogotka na šestom uzastopnom velikom natjecanju, odnosno na posljednja tri europska i svjetska prvenstva bio je strijelac za Švicarsku. Upitan je, međutim, branič Fabian Schär, koji je većinu utakmice 2. kola skupine A protiv Škotske u srijedu odigrao sa slomljenim nosom. Doduše, bez obzira na lom nosa, Schär još uvijek nije otpisan za današnji dvoboj.


U drugom susretu ove skupine Škoti dočekuju Mađarsku bez lijevog braniča Kierana Tierneyja, za kojeg je završen EURO zbog ozljede bedrenog mišića. Međutim, vjeruju da ih to neće zaustaviti da izbore prolaz u nokaut fazu.


– Mi smo dobra momčad, znamo koje su naše dobre strane. Bit ćemo agresivni i strastveni – smatra veznjak Billy Gilmour.


Usprkos dvama porazima u prva dva nastupa, Mađarska još uvijek može do osmine finala ukoliko u posljednjem kolu svlada Škotsku i ako joj se poklope rezultati u drugim skupinama.


– Škotska je fizički moćna momčad. Najvažnije je da u našoj zadnjoj utakmici u skupini našim navijačima pokažemo ono što se i očekuje, a to je dati sve od sebe – poručio je izbornik mađarske reprezentacije Marco Rossi.