Petak, 28. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

HRVATSKI IZBORNIK

Dalić pred utakmicu istine: “Ne želimo tako rano kući, moramo pokazati svoje pravo lice”

Autor: Davor Petrović

23.06.2024. 21:10
Dalić pred utakmicu istine: “Ne želimo tako rano kući, moramo pokazati svoje pravo lice”

Foto: Vedran Karuza

Nakon sučeljavanja s Albanijom u Hamburgu Zlatko Dalić je djelovao šokirano, kao da je izvan sebe jer su mu sve lađe potonule, dan kasnije raspoloženje mu se popravilo, a na zadnjoj press konferenciji uoči utakmice istine izgledao je prilično vedro u društvu Matea Kovačića.



Na prvu bi se reklo da je izbornik u protekla četiri dana sa svojim suradnicima iz stručnog stožera reprezentacije složio plan igre koji će Hrvatskoj donijeti pobjedu, a samim time proboj u osminu finala.


– Ovo je još jedna u nizu povijesnih utakmica koje igramo. Takve su uvijek teške, ali mi smo spremni i vjerujem da će to biti dobro.


Svjesni smo situacije, znamo da je za nas nokaut faza već sada krenula, samo bez produžetka.


Znamo smo da nam igra samo pobjeda i moramo ju dohvatiti. S tri boda idemo dalje, a sve drugo nas šalje kući. Ne želimo napustiti ovaj EURO tako rano. Na prve dvije utakmice nismo napravili rezultat, i to sada moramo.


Uvijek smo bili pravi u takvim situacijama, i protiv Belgije u Kataru, i protiv Rusije u Splitu, i protiv Škotske u Škotskoj… – kazao je Dalić u uvodu.


Naravno, talijanske predstavnike medija najviše je zanimao njegov sud o Lucianu Spalettiju.


– Cijenim i njega, i njegove rezultate. S Napolijem je osvojio naslov prvak, a iz sebe ima još vrhunskih rezultata. Talijani su poznati po taktici, u tom segmentu su najjači. I obrana im je forte, a bod im je dovoljan. Moramo biti spremni na sve na ovoj utakmici.


Treba nam strpljenja i ne smije upasti u zamku nervoze ili neke provokacije. Sve je moguće, a mi moramo biti spremni na to.


Pritisak postoji jer želimo proći skupinu. Ovo je povijesna utakmica kakve nam se stalno ponavljaju. Uvijek je svaka odlučivala o nečemu. Pritisak postoji zbog rezultata, ali i sto tisuća ljudi koji nas prate po cijeloj Njemačkoj.


Svi želimo dobre rezultate, ali to nas nikako ne smije sputati. Moramo biti dobri i pokazati svoje pravo lice i karakter kada je najteže. Ne smijemo opet ući u rezultatski minus jer to sve mijenja iz temelja – objasnio je Dalić.


Suvišno je objašnjavati da je time ciljao na utakmice sa Španjolskom i Albanijom.


– To nije bio dobar start. Ovo što smo pokazali nije bilo na našoj razini. Ovdje prelagano primamo golove, i to je ključna razlika u odnosu na prethodna velika natjecanja. U Kataru smo u skupini primili jedan gol, a sada u dvije utakmice pet.


Zatim, nemamo Ivana Perišića kakvog smo imali na tom Svjetskom prvenstvu. U Kataru je bio u vrhunskoj formi, a sada se vraća nakon teške ozljede. Igrači su stariji dvije godine, a igramo protiv jakih suparnika, no mislim da je osnovni problem što smo prelagano primali golove – istaknuo je izbornik naše reprezentacije.


Potaknut pitanjem talijanskih predstavnika medija Dalić je nahvalio Azzurre i najavio konture svoje ideje.


– Mislim da ono protiv Španjolske nije bila njihova prava slika. Što se tiče taktike, ne očekujem da će Spalletti puno mijenjati. Možda uvede neke nove igrače, ako nije zadovoljan onima koji su igrali protiv Španjolske.


Mi znamo koliko Italija vrijedi, ali znamo da i mi vrijedimo. Bitno je da mi budemo bolji nego do sada. Moramo popraviti naše performanse, pogotovo u fazi obrane. Italija će imati nekoliko igračkih promjena, ali mi želimo igrati svoju igru. Moramo biti bolji prema naprijed, a pogotovo u defenzivi – rekao je Dalić.


Pred Kovačića je, pak, sletjelo pitanje vezano uz dosadašnje izvedbe veznog reda naše reprezentacije.


– Znamo da to nije bilo dobro. Nismo bili ni kvalitetni ni mirni na lopti, kao puno puta do sada, a nedostajala nam je i kompaktnost. Onda naša igra pati. Mislim da na prve dvije utakmice nismo bili na našoj razini.


Protiv Italije, u tim aspektima moramo biti bolji. Puno puta smo igrali skupa, dobro se znamo i vjerujem da ćemo to sada opet pokazati – zaključio je Kovačić.