Utorak, 2. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Mario Tokić

Bivši Vatreni bez dlake na jeziku: "Protiv Albanije smo igrali rukomet, a Šutalo..."

Autor: Igor Duvnjak

20.06.2024. 07:10
Bivši Vatreni bez dlake na jeziku:

Foto: Marcelo Brozović i Josip Šutalo/Foto REUTERS

Očekivao sam Vidu, još nekog u obrani u posljednjih 10 minuta, ako već idemo zatvarati utakmicu - rekao je Tokić



RIJEKA  Šokirani su uzbudljivim remijem brojni hrvatski navijači i navijačice. Na hrvatske uspone i padove do podjele plijena u drugom kolu EURO-a iz svog je kuta gledao poznati internacionalac Rijeke pa Dinama te Graza, Austije, Rapida, nekadašnji reprezentativac Mario Tokić.


– U samom početku bio je vidljiv veliki respekt Albanaca prema nama, koji nažalost mi nismo iskoristili. Nismo se uopće postavili kao reprezentacija koja je posljednjih godina među najboljim svjetskim selekcijama. Nismo iskoristili tu njihovu impresioniranost. Oni posjeduju određenu kvalitetu i kada su vidjeli da nešto mogu, onda su oni nas šokirali onim prvim golom i utakmica je krenula u smjeru koji nismo željeli – kaže Mario Tokić, jedan u plejadi plemenitih talenata u BiH, elegantni znalac u obrani, rođen 1975. godine, koji je jako mlad iz rodne Dervente došao u Rijeku 1992. i tu počeo graditi zapaženu karijeru. Nakon dugih igračkih epizoda, sada su u jeku one trenerske, s Brankom Ivankovićem je u stožeru kineske reprezentacije. I on je, kao i svi mi, vidio veliku razliku u hrvatskoj igri u drugom u odnosu na prvo poluvrijeme.


Rukomet


– U prvom dijelu je preveliki problem bio što smo igrali »rukomet« protiv jako organizirane ekipe gdje je većina njih karijeru razvijala u Italiji, znaju kako se braniti. Previše nam je igrača bilo iza lopte, tu je kompletna obrana, onda ovi drugi izuzev Perišića, plus Modrić, Majer, Brozović, Kovačić, 6-7 igrača uvijek iza lopte. Tako se ne može probiti bunker. Na kraju možemo biti zadovoljni što je prvo poluvrijeme bilo 0:1 jer su oni imali dva zicera.




U nastavku je Hrvatska redala stvaranje šansi, dala je dva gola.


– Očekivao sam bolju Hrvatsku u nastavku, to se ispunilo. Ulaskom Pašalića i Sučića smo dobili dubinu, igrače u međuprostoru koji su radili nered u jako organiziranoj albanskoj ekipi.


Mario Tokić/Foto PIXSELL

Mario Tokić/Foto PIXSELL


Poentirao je Andrej Kramarić o kojem Tokić reda komplimente.


– Andrej Kramarić je sigurno u Hrvatskoj još uvijek podcijenjen, no kao što bi Ćiro Blažević rekao za Šukera, to je igrač kojeg se ne vadi, on će zabiti gol kad-tad. Kramarić je jedan od naših najplemenitijih igrača poslije Šukera, on je njegov nasljednik, sada nas je vratio u utakmicu. Imali smo mi i prodornih igrača poput Olića, Mandžukića, vrhunskih igrača, ali on je najplemeniti poslije Šukera. Ako je netko spreman uvijek otključati ovakav bunker, to je Kramarić. Pametna je Dalićeva odluka da ga je čekao, iako u prvom dijelu nije pružio skoro ništa, mogao ga je vaditi kao i Petkovića. Ali to je igrač kojeg se čeka i koji je uvijek spreman dati gol, to je svakako odlična odluka Dalića.


Obrana


Hrvatska je unatoč preokretu i dominaciji u nastavku ispala nasamarena golom za remi u sudačkoj nadoknadi vremena. Mario se dotaknuo obrane, konkretno Šutala.


– Dalić je vukao sve dobre poteze, radio dobre izmjene. Ne volim napadati nikoga, lako je pametovati, ali recimo Šutalo ima cijelu dosta turbulentnu sezonu i mislim da ovog trenutka nije za prvih jedanaest u reprezentaciji. To se pokazalo u prvoj utakmici te na ovoj gdje je direktan krivac kod oba gola. Očekivao sam Vidu, još nekog u obrani u posljednjih 10 minuta, ako već idemo zatvarati utakmicu, ušao je Sosa koji nije napravio ništa loše, ali ta nesigurnost Šutala cijelu utakmicu zadavala nam je brigu. Umjesto Šutala postavio bih Vidu. Poslije dvije utakmice nismo u zavidnoj poziciji, ali možemo pobjedom nad Italijom ići dalje i mislim da je vrijeme da Vida uđe u prvih 22. U obrani mora biti netko iskusniji, on je taj.


Hrvatska igra je u prva tri poluvremena bila kao klimav zub, s Talijanima treba jako velika promjena nabolje.


– Vodilja nam mora biti drugo poluvrijeme s Albanijom kada smo se digli, u napadu smo stalno imali 5-6 igrača kao špice u međuprostorima i onda naša kvaliteta dođe do izražaja. Budemo li daleko odmaknuti od gola, nećemo moći ništa Talijanima, jer su slični kao Albanija, ali puno dinamičniji, organiziraniji. Imaju i puno kvalitetnijih igrača u napadu koji će kazniti one naše panične reakcije u obrani. Obrana nam se mora popraviti pod hitno, recimo s Albanijom smo na svaku njihovu kontru ili polukontru bili jako panični. To nije odlika Hrvatske. Vatreni su uvijek bili stabilni u obrani, a to je davalo slobodu napadačima da se ponekad mogu i ne vratiti se, ostati u nekom međuprostoru. Šutalo je inače budućnost hrvatskog nogometa, volim ga, ali je očito turbulentna sezona u Ajaxu ostavila trag na njemu – poručio je Mario Tokić. Uz poruku »nadam se da se čujemo kada prođemo skupinu«…


Želja pobjeda Furije

Danas je dan novog velikog uzbuđenja u skupini, u derbiju navečer igraju Španjolska i Italija.


– I jedni i drugi imaju tri boda i vjerojatno će i jedni i drugi igrati da ne izgube. Kod Talijana nema toliko bombastičnih imena kao nekad, ali su svakako jako moderna ekipa. Igraju istureni presing, dinamični su, za razliku od prije. Sjećamo se Italije koja je znala »uspavati« cijelu utakmicu, a sada idu i bit će svakako nezgodni. Volio bih španjolsku pobjedu pa da onda s Talijanima igramo za prolaz pa da vidimo jesmo li bolji od njih, a mislim da jesmo.