Srijeda, 26. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Daniel Šarić

Bivši riječki član Vatrenih igrao je u La Ligi: "Uspijemo li Španjolcima poremetiti posjed lopte..."

Autor: Igor Duvnjak

15.06.2024. 11:00
Bivši riječki član Vatrenih igrao je u La Ligi:

Foto: Foto V. KARUZA

Sigurno da za to posjedujemo kvalitetu, imamo sjajne igrače, odličnu atmosferu, uvijek treba i malo sreće, ali se nadam pozitivnom rezultatu - kazao je Šarić



RIJEKA Daniel Šarić u bogatom nogometnom opusu rado pamti i sezone iz LaLige, igre u Sportingu iz Gijona kamo je stigao iz Rijeke, nastupe na stadionima iz zemlje čija je reprezentacija večeras impozantna prepreka Hrvatskoj. U dugoj karijeri vrsni vezni brozonogi igrač i znalac, jedan od tolikih proslavljenih igrača poteklih na Kantridi, osim svoje Rijeke, nosio je godinama dres Dinama i tri sezone grčkog velikana Panathinaikosa. U Rijeku se vratio iz Grčke, u »bijelom« je nakon četiri sezone okončao dugu impozantnu igračku sagu.


Čovjek iz stožera hrvatske U-21 reprezentacije iza koje je netom okončano okupljanje, živi je svjedok hrvatskog nogometnog fenomena, činjenice da u nas talenti svjetske klase iz generacije u generaciju rastu kao gljive poslije kiše.


– Talenata ima, ne znam razloge kritika za rad s mladima. Naši igrači uvijek nadolaze, to su momci koji postaju ozbiljni nogometaši, a svi prođu ove selekcije mlađih uzrasta. Bit će tako i u budućnosti – kaže Daniel Šarić na činjenicu da usprkos brojnim primjedbama na brigu o mladima, igrači iz Hrvatske nose dres velikana Reala ili Manchester Cityja, igraju u Bundesligi ili pak u Serie A. – Jedino nemamo toliku bazu da sve to bude konstantno jer čim nekoliko igrača ode u A reprezentaciju, to oslabi ovu mlađu. Mi nemamo toliki broj igrača da to tako brzo i kvalitetno nadomjestimo. Ali, najbitnije u svemu je da igrači za A reprezentaciju konstantno dolaze. Naša je reprezentacija u vrhu dugi niz godina, bit će tako i dalje.


Fenomen




Hrvatski nogomet je svjetski fenomen, zemlja koja ima manje stanovnika od Milana daje igrače za elitne klubove, reprezentacija dugogodišnjim sjajnim dometima izaziva itekakvo štovanje.


– To je zbilja fenomen, ima nas tako malo, a ostvarujemo takve rezultate i imamo tako vrsne igrače, to je zbilja nešto nezamislivo. Ostvarujemo ovakve rezultate i zasigurno se radi dobro, igrači stalno dolaze te imamo reprezentaciju koja dugi niz godina postiže strašne rezultate. Puno veće i mnogoljudnije zemlje s puno više igrača nisu ni blizu tome. Ovo što mi radimo je zbilja fantastično.


Ugled i ove generacije hrvatskih nogometaša je zavidan, visoke je međunarodne razine.


– Naravno, ovo je dobra reprezentacija. Ne zaboravimo da smo mi konstantno na najvećim natjecanjima, na svjetskim i europskim prvenstvima, rijetko koje smo propustili. Na mundijalima smo pritom ostvarili puno bolje rezultate, možda je baš sada došlo vrijeme da i na EURO-u napravimo jedan pravi rezultat koji će ostati upisan u povijest. Za to kvalitete imamo, to je sigurno, to je i pokazala ova prošla utakmica s Portugalom, iskazala je snagu naše reprezentacije. Naravno, bit će teško, skupina nam je teška, ali siguran sam da imamo kvalitetu i jasno, uz malo sreće, možemo ostvariti veliki rezultat.


I Zlatko Dalić, kao i njegovi trenerski konkurenti, pritom su morali »žonglirati« na pripremama, niz igrača koji su izgurali prvenstva u Ligi petice, a o Ligi prvaka da i ne govorimo, veće je umijeće pri treninzima odmoriti a ne umoriti.


– Trenerima je teško u svemu tome. Kada je riječ o fizičkoj spremi, nema se tu što puno pričati. Oni dolaze iz raznih prvenstava, odigrali su puno utakmica. Taj je rad trebalo dosta dobro izbalansirati, naravno da se prijateljske utakmice moraju igrati kako bi se pripremilo neke stvari za ono što nas čeka. Ali mislim da smo mi to odradili na najbolji mogući način. Nije lako bilo sve to pripremiti poslije jedne naporne sezone, pogotovo one igrače koji su igrali na najvećoj mogućoj razini, a mi imamo takvih. U svemu tome je dosta bitna atmosfera unutar reprezentacije, a kod nas je to fantastično. Čeka nas u Njemačkoj puno naših navijača što će biti vjetar u leđa, imamo sve preduvjete za jedan iskorak na europskim prvenstvima.


Poseban naboj


Ulaznice za utakmicu sa Španjolskom zlata vrijede, primjerice jedan ju je riječki navijač nabavio mijenjajući je za sedam dana ljetovanja u Dubrovniku.


– Zanimanje je ogromno, našu reprezentaciju se jako prati, to je sigurno, a uz to, u Njemačkoj ima jako puno naših ljudi. Osim toga, EP nam je blizu, ne igra se u Japanu ili negdje tako daleko. Vjerujem da će doći naši ljudi iz cijele Europe, tko god je uspio doći do karte, stići tamo. Sigurno da će podrška naših navijača biti fantastična.


Sami pak hrvatski asovi iz generacije u generaciju obnavljaju kult reprezentacije, s posebnim motivom igraju za najbolju selekciju Lijepe Naše.


– Neupitan je jak motiv igrača u reprezentaciji, to nas i drži, čini mi se da i ova reprezentacija to ima. Mi imamo jedan poseban naboj kada ti dečki dođu igrati za reprezentaciju, svakako da je u svemu ovome to jedna izuzetno bitna stavka.


Svojom prezentacijom u izuzetno teškom startnom duelu Dalićevi će izabranici kako znaju i umiju nastojati da s tribina utihne pjesma »Eviva Espana«, utišati španjolske navijače a oduševiti svoje kako bi se Španjolska u Berlinu provela kao ondašnja slavna Invincibile Armada.


– Sama skupina nam je teška, tu su Španjolci, Talijani, Albanci. Ta prva utakmica nekog velikog natjecanja je uvijek jako bitna. Pozitivan rezultat uvijek daje lijepe mogućnosti, negativan pak oduzima pravo na kiks, donosi pritisak. Stoga je ovo sa Španjolcima na samom početku možda najteža moguća utakmica. Ali, mi imamo igrače koji igraju u najboljim europskim klubovima, gdje su nositelji igre te sam siguran da se možemo dobro nositi s ovim suparnikom što smo pokazali i s Portugalom, koji je također strašna reprezentacija. Neće biti lako, Španjolci teže čuvati loptu, znamo kakav im je stil igre i čemu teže. Znamo kakve igrače imamo u vezi, uspijemo li im poremetiti posjed lopte i ritam utakmice okrenuti na našu stranu, a znamo da to možemo, smatram da možemo napraviti pozitivan rezultat.


I Hrvatska među favoritima

Puno zvučnih imena čeka start EP-a, niz je favorita od kojih će mnogi postati nesuđeni slavljenici.


– Teško je i nezahvalno govoriti o favoritima, prvenstvo je jako dugo a nastupa puno dobrih ekipa. Tu su recimo Englezi, Francuzi, Španjolci, Portugalci, svakako smo i mi tu. Niz ekipa čini vrh, one koje bi mogle kandidirati za medalje. Za nas bi bilo sjajno da prođemo ovu izuzetno tešku grupu. Kada prođeš skupinu i stigne se do eliminacijskih utakmica, onda je tu sve moguće. Mi smo pak tu jaki, do sada smo to pokazali. Iskreno se nadam da ćemo uspjeti u toj izuzetno teškoj grupi proći dalje. Sigurno da za to posjedujemo kvalitetu, imamo sjajne igrače, odličnu atmosferu, uvijek treba i malo sreće, ali se nadam pozitivnom rezultatu.