Nedjelja, 30. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

Igor Budan

Bivši napadač Vatrenih s dugim stažom u Italiji: "S pravim izdanjem Hrvatska ima velike izglede"

Autor: Igor Duvnjak

23.06.2024. 09:50
Bivši napadač Vatrenih s dugim stažom u Italiji:

Foto: Foto REUTERS



Hrvatski »biti ili ne biti« protiv Italije u susretu u kojem je adutima Zlatka Dalića pobjeda imperativ, imao je više nego dostojnu predigru u latinskom derbiju u kojem kao da je igrala samo Španjolska, bez obzira na to što je pobijedila autogolom Calafiorija, potpuno je nadigrala Azzurre o čemu svoje mišljenje ima i Igor Budan, riječko reprezentativno napadačko ime, internacionalac s bogatom talijanskom karijerom kao igrač, a onda i sportski operativac.


– U tom smo susretu vidjeli dva suparnika koja su bila na dvije različite razine. Vidjeli smo Španjolsku koja definitivno odskače od Italije kvalitetom, igrom, intenzitetom nogometa, brzinom i tehnikom – kaže Igor Budan, koji s prijateljima na riječkoj Delti vodi vinoteku, »onako za gušt«, o toj utakmici velikana. – Dojma sam pak da je Italija pokazala svoj maksimum. Pokazala je pritom organizaciju igre, to što je Spalletti prenio na njih, dobro su postavljeni na terenu. Ali, to je maksimum, nisu mogli više od ovoga. U svemu, očekivao sam veći otpor Italije, ali jednostavno Španjolci su pokazali prije svega veliku motiviranost, nije bilo kalkulacija. Pritom imaju veliku nadmoć u igrui »jedan na jedan« gdje na stranama dva mlada dečka stvarno rade razliku. Veza im je pak savršeno posložena, u obrani imaju agresivnost i veliko iskustvo. U ovom trenutku možemo reći da su jedni od favorita za otići do kraja.


Yamal


Normalno da su svi opterećeni rezultatom, ali nogometni esteti u svemu guštiraju izvedbama Williamsa te Yamala, najmlađeg u povijesti EURO-a s niti 17 godina, nogometnog Mozarta Barcelone kojeg je Budan nedavno gledao uživo. Oba su se naigrala s Talijanima.


Igor Budan/S. DRECHSLER




– Prije dvadesetak dana sam u Barceloni gledao njihovu posljednju ligašku utakmicu na njihovom Olimpijskom stadionu. Yamala sam vidio uživo, svjedočio sam jednoj lepršavosti, lakoći u igri, kretanju, driblingu, mladosti. Naravno, treba još stasati u top igrača, ali takav talent i slijepac odmah vidi. Stvarno ga je gušt gledati. S druge strane smo sada vidjeli što je radio Williams i to nasuprot kapetanu Napolija Di Lorenzu, na onom drugom boku je bio Dimarco, najbolji lijevi bočni u Italiji. Znači, ne pričamo o igračima iz Empolija ili Frosinonea, ovo su top igrači u Italiji koji sada nisu mogli fizički pratiti moć ta dva dečka. Zgazili su ih po stranama i to »jedan na jedan«, individualnim akcijama, a ne igrom. Uglavnom, ovo što Španjolska ima je velika budućnost.


Španjolska je ekspeditivno vizirala prolaz u iduću fazu EURO-a dok se kao na tihoj vatrici u neizvjesnosti peku Hrvatska i Italija, koja je nakon susreta s Albanijom sada iskazala slabosti na kojima može inzistirati naša reprezentacija.


– Budemo li mi pravi, imamo veliku šansu protiv Italije jer kod njih ne vidim neku veliku ideju u igri. Primjećujem odlično stajanje na terenu i isto tako odlično pokrivanje prostora, dobru trku. U biti klasičnu talijansku igru, a da sada i nemaju nekih lukavih igrača koji mogu sakriti loptu i čuvati je, igraju dosta školski. Smatram da, postavimo li momčad kako treba, uspijemo li biti pravi, vjerujem da imamo velike šanse ići na pobjedu u tom susretu.


Promjene


Koliko je Hrvata, toliko ima izbornika, svaki ima svoje favorite. Realno, poslije uvjerljivog poraza s Furijom i remija s Albancima, javnost priželjkuje i očekuje promjene.


– Svakako bih napravio promjene tamo gdje nije bilo dobro. Nije slučajno što je u stožeru toliko bivših igrača, vjerujem da Dalić ima izbor. Slažem se s njim i sa svima da smo bili pravi kad god je bilo najteže. Imamo dovoljno iskustva i kvalitete, sada je samo pitanje kako su neki igrači psihofizički spremni, neovisno o godinama, prije svega fizički, mogu li iznijeti tu utakmicu. Ovo nije Albanija, koja je pokazala veliku trkačku moć, a manje znanja. Ovo je utakmica u kojoj moramo ići na pobjedu i biti oprezni da ne primimo gol, Talijanima je prednost jer im odgovara i remi. No, ne treba se s time zamarati. Znamo da nam igra samo jedan rezultat, nema nekih kalkulacija osim onih taktičkih, strateških. Treba napraviti dobru priču. Izbornik ima izbor, neki dečki su pokazali da mogu napraviti razliku, bilo mlađi ili stariji. Kako bi rekli Talijani, »non guardo in faccia a nessuno«, ne gledam tko si i što si, ovo je trenutak za odabrati najbolje, one za koje izbornik misli da će donijeti taj jedan jedini rezultat.


U toj priči trebali bi progovoriti i napadači, »špica« je do sada bila kao odsječena.


– To je stvar cijele tečnosti, dinamike igre, nije špica slučajno odsječena. U svemu što sam prošao u karijeri, još od juniora, vrijedilo je da linije uvijek moraju biti na određenoj udaljenosti. Nikada odsječene i previše udaljene jedna od druge jer to nije dobro. Kada je pak ekipa previše rastegnuta, onda nema suradnje. Sada vjerujem da ćemo biti onakvi kao u petnaestak minuta s Albanijom, treba ih podići na pola sata u svakom poluvremenu i onda će to biti jako dobro. Sada, tko će biti na toj razini, na izborniku i stožeru je da odluče, naprave dobar odabir i za prvo i za drugo poluvrijeme. Do sada smo se popravljali u nastavku, volio bih da se prvo poluvrijeme pripremi, a ne da se kasnije ispravlja, da se od početka napravi dobra priča.


Zajedništvo

Poruka Luke Kaliterne je da gol ne daje igrač, nego igra, jasno da Hrvatska za nužnu pobjedu valja proizvesti adekvatnu igru.


– Spalletiju tako nedavno rekoše da treba pobijediti, uzvratio je: »Me, treba dobro igrati«. Ima istine u tome. Neki se put pobijedi i bez igre, s lošom igrom. No, što to znači »bez igre«, znači recimo da si se dobro branio i onda došao u šansu. U biti, sve je to relativno. Sada treba postaviti ekipu da je čvrsta, da ima prostora i tečnosti u igri, a prije svega da ima zajedništvo, da dečki pričaju na terenu, budu glasni, reagiraju. To u ove dvije utakmice nisam baš vidio, pogotovo u obrani.