Srijeda, 3. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Pucaju od optimizma

Azzurri vjeruju u još jedan veliki EURO: "Imamo kvalitetu, ali i velikog trenera..."

Autor: Igor Duvnjak

08.06.2024. 07:36
Azzurri vjeruju u još jedan veliki EURO:

Foto: Luciano Spalletti/Foto REUTERS

Pripremamo se za utakmice u velikom stilu - tvrdi Gianluigi Donnarumma



RIJEKA Sve je bliže 15. lipnja kada slavni Azzurri otvaraju nastup na EURO-u susretom protiv Albanije u Dortmundu. Ta je utakmica kao artiljerijska priprema za iduće bitke koje su u Njemačkoj pred aktualnim prvacima Europe. Uvod je to u dva velika derbija sa susjedima, pet dana kasnije sa Španjolcima u Gelsenkirchenu, a onda susret s Hrvatskom 24. lipnja u Leipzigu, zbog kojeg će milijuni navijača proživljavati svoje posebne emocije.


U talijanskom taboru je tek neznatno manja gužva uoči nedjeljne trening utakmice s Bosnom i Hercegovinom, izbornik Luciano Spalletti skratio je popis reprezentativaca, otpali su Ivan Provedel (Lazio), Samuele Ricci (Bologna) i njegov klupski prijatelj Riccardo Orsolini, ispred kojeg je prednost dobio Zaccagni.


– Sve su to taktički odabiri – prokomentirao je Spalletti. – Napravljeni su za dobro reprezentacije, sve kako bismo bili kvalitetniji na sredini terena s Fagiolijem te bili što nepredvidljiviji.


Polivalentnost




Namjera je pritom imati što više polivaletnih igrača, nogometaša koji mogu odigrati razne uloge. Kada je pak riječ o vratarima, Talijani se diče vratarskom institucijom Gianluigijem Donnarummom, Gigijem, kako mu tepaju, čovjekom koji je korak po korak gradio zapaženu karijeru. U reprezentaciji ima 61 nastup, najviše od svih, procjena je da je bio najzaslužniji za trijumf na prošlom EURO-u, čovjek s velikim stopalom (nosi broj 48) je i veliki vratar, statistika kaže da je u netom okončanoj sezoni drugi najuspješniji vratar u Ligama petice sa 71 posto obrana iza Španjolca Simona, koji ih ima 79 posto. Kapetan je Azzurra, s time u skladu emitira optimizam.


– Ponosan sam što nosim kapetansku traku i dajem primjer ostalima. I to pobuđuje znatne emocije jer nositi kapetansku traku reprezentacije je čast i privlegij – rekao je Donnarumma, vratar PSG-a, te usporedio momčad s prošlog EURO-a, kao i tadašnjeg izbornika Roberta Mancinija, slavljenika 2021. godine i njegova nasljednika.


– Sada je najvažnije da budemo momčad. Imamo kvalitetu, isto tako i velikog trenera, koji će nas sigurno dobro posložiti i postići da se osjećamo važnima. Pripremamo se za utakmice u velikom stilu, znači da ćemo svakako imati sve preduvjete da odigramo jedan veliki EURO. Razlika između Spalettija i Mancinija? Svaki trener ima svoju nogometnu filozofiju. Sa Spallettijem se svi osjećamo jako dobro, znamo kakve je rezultate ostvario u proteklim godinama, isto tako i ono što nam može dati, radi puno na taktičkom planu. Dobro se pripremamo za utakmice, a i izvan terena se dobro osjećamo. Izbornik čini sve da budemo dobri, stoga sam siguran da ćemo s njim i do velikih rezultata – kaže Donnarumma.


Fagioli iznenađenje


Bez obzira koliko silne priče o taktikama parale uši ili ne, nametanje svog načina igre je jedan od bitnih preduvjeta za uspjeh. Talijani se diče da mogu dobro odigrati u obrani s tri i s četiri braniča i tu dolazi priča o polivalentnim igračima, Darmian i Di Lorenzo mogu igrati u sredini obrane i na boku. Isto tako Bastoni i Buongiorno, koji se dobro snalaze u sredini i uz crtu te Cambiaso za kojeg važi mišljenje da mu je svejedno igra li na lijevoj ili desnoj strani, u obrani ili u vezi, isturenije ili povučenije. U onoj obaveznoj igri branjenja i građenja akcija plan su i brze kontre, sve sliči na neku vrstu igre »3 plus 2« otraga, znači preostalih pet igrača je ofenzivno orijentirano. Uz Jorginha i Barellu, iznenađenje s popisa je Fagioli kojeg izbornik hvali da dobro odigrava i čuva loptu, prodire i daje ključne pasove, ima sve odlike koje su nedostajale momčadi. Za mjesta u napadu najsigurniji su Chiesa i Pellegrini, tu je i Scamacca.


– Nikad ne smijemo zaboraviti da smo mi Italija – tvrdi Spalletti. – Albanija je dokazala da se zna postaviti na terenu. Hrvatska je jaka i iskusna momčad. Istina da su joj razni igrači u nekim godinama, ali neki i najviše razine.