Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

zadarski jedriličari

Noela Petešić i Petra Gambiraža prvakinje Hrvatske u klasi 420

Autor: Šime Ćurko

12.10.2023. 18:28
Noela Petešić i Petra Gambiraža prvakinje Hrvatske u klasi 420

Foto: JK Uskok



U Puli je održano otvoreno Prvenstvo prvenstvo u jedrenju za klasu 420 koje je okupilo 14 hrvatskih posada i po jednu iz Mađarske i Ukrajine. Prvi dan je puhala bura do 15 čvorova, a ostala dva lagani maestral, što je bilo dovoljno za odjedriti sedam plovova.


Ekipe zadarskog Uskoka osvojile su ukupno 10 medalja, od čega tri zlata, četiri srebra i tri bronce. Noela Petešić i Petra Gambiraža su bile prve ukupno i u ženskoj konkurenciji.


Mara Samaržija (Sv. Nikola) i Tin Fike (Uskok) prvi mješovito i drugi ukupno, Ana Grubelić i Sara Vuletić: druge u ženskoj kategoriji i do 17 godina te pete ukupno, Borna Krmpotić i Jakov Močinić, drugi (m), treći (U-17), šesti ukupno, Luka Dokoza i Pavle Mandić, treći (m), sedmi ukupno, Mija Močinić (Uskok) i Lucija Domazet (Labud), treće (ž), osmi ukupno.


Optimisti




U organizaciji JK Orsan u Dubrovniku je održana druga kvalifikacijska regata regije Jug za klasu Optimist. Zahtjevni uvjeti bili su pravi izazov za 95 jedriličara iz Dalmacije i Crne Gore. Održano je šest plovova, jedan po laganom južinu i pet po maestralu od 5-7 čv.


Ukupnu pobjedu odnio je Marko Barišić (Sailing club Split) dok je od predstavnika Uskoka najbolje bila Lucia Zoe Jukić, deseta ukupno i prva među djevojčicama. Slijede Tonka Car (14., treće djevojčice), Vito Lav Baranović (16.), Vito Šarić (24.), Matija Borčić (28.), Andrea Bralić (31., prva djevojčica do 12 godina), Petar Borčić (33.), Maris Olić (73.).



U Dubrovniku se natjecalo i šest članova biogradske Brive. Tonina Ugrinić je bila 38., Kris Katić 39., Jakov Eškinja 41., Miro Šangulin 57., Tin Katić 62., a Viktor Peharda 68.


CRO Melges 24 Cup


Održana je peta regata iz serije CRO Melges 24 Cup. Nakon Dubrovnika, Biograda, Opatije i Trogira domaćin je bio Split (+K Mornar). Poznavanje domaćeg terena najbolje je iskoristila posada Razjaren iz JK Split, koja je s kormilarom Antom Ćesićem pobijedila u sva tri plova.


Posada biogradskog Panjića, s kormilarom Lukom Šangulinom (članovi su Noa Šangulin, Duje Fržop, Helena Purić, Maja Bakotra), je bila četvrta u ukupnom redoslijedu, a Tutta Forza (kormilar Niko Jakovčev) iz Uskoka osma. Članovi posade bili su i Marin Jakovčev, Lovre Grzunov te Jakov Šokota. Panjić je osvojio ukupno prvo mjesto 2021. godine, kada je prvi put i organizirano ovo natjecanje.