ponedjeljak, 1. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Osmina finala

Njemački stroj favorit, Danci vrebaju u »tišini«

Autor: Alen Plahinek

29.06.2024. 13:57
Njemački stroj favorit, Danci vrebaju u »tišini«

Foto: Reuters



Poslije utakmice na Olimpijskom stadionu u Berlinu, na mitskom Westfalenu, odnosno Signal Iduna Parku, na teren izlaze domaćini Nijemci te Danci. U ovu fazu natjecanja ove momčad stižu iz potpuno drugačijih »dimenzija«.


Ogromna očekivanja


Njemačka osminu finala dočekuje kao prvoplasirana momčad skupine A u kojoj je »pregazila« prvo Škotsku s 5:1 na otvaranju, potom Mađarsku s 2:0, a onda remizirala sa Švicarskom u trećem kolu 1:1. Ostaje dojam kako je moćni Elf taj susret uistinu igrao »pod ručnom« te na neki način kalkulirao jer je prolazak skupine već bio osiguran. Vrlo kvalitetni Švicarci prihvatili su takve svojevrsne kalkulacije i prilično ih »oznojili«. Ugodno rashlađivanje u posljednjim treuncima svekolikoj njemačkoj javnosti donio je Niclas Fullkrug. Nakon stative u finalu Lige prvaka, sreća je konačno pomazila ovog istinskog nogometnog romatničara i donijela mu noć za pamćenje. Bar za sad…


Momčad Juliana Nagelsmanna izgleda zastrašujuće. Neuer je nezamjenjiva jedinica, ali zato dosadašnji obrambeni stup bi mogao imati problema. Po mnogima najbolji stoper današnjice Antonio Rüdiger do jučer je bio upitan hoće li uopće nastupiti zbog ozljede zadnje lože. Odluka je da hoće. Njegov partner u obrani Johnatan Tah preskače utakmicu zbog žutih kartona. Rüdiger će tako dobiti novog partnera, a to će najvjerojatnije biti Borussijin Nico Schlotterbeck. Napadački »orkestar« predvodi Havertz koji uvijek može biti zamijenjen Fullkrugom, dok su se Wirtz, Musiala i Gündogan poprilično igrali nogometa u skupini i djeluju nestvarno moćno u toj kombinaciji. A što reći o Kroosu… Veliki povratnik u reprezentaciju koji će nakon ovog Eura okačiti kopačke o klin. »Monstrum« iz Greifswalda u prvoj utakmici protiv Škotske imao je 101 točno dodavanje od ukupno 102. Brojka je to koja graniči sa zdravim razumom.




Upravo iz svega toga, ponajviše Kroosa, ali i domaćinstva te europske titule na koju čekaju već 28 godina, od Danske 1996. godine, ogromno je breme na leđima Elfa da ode do kraja. Za početak, treba proći Dansku.


Malo pokazano


Danci su na Euru pokazali jako, jako malo. Tri remija u tri utakmice uz dva zabijena i primljena gola, te osvajanje drugog mjesta zahvaljujući jednom žutom kartonu manje u odnosu na Slovence sukus su onoga što je Danska do sada odigrala.


Polufinalisti prošlog Eura ostali su nogometnom svijetu jako puno toga dužni. Spoj su Danci mladosti i iskustva. Schmeichel, Vestergaard, Eriksen nosioci su »stare garde«, a naravno u toj se računici ne smije zaboraviti ni utjecaj Kjaera, koji na ovom natjecanju nije odigrano ni minutu, ali je tu za momčad. Nešto slično kao što je to Vida kod Vatrenih. Malo mlađi, ali opet prilično poznati Chrisitansen u defenzivi, odnosno Hojbjerg u srednjem redu rade korektan turnir, ali završnica je zato problem za sada. Uvelike opjevani mladi napadač Hojlund je tek na dva udarca na gol u tri utakmice. Tu je i Jonas Wind koji je nešto malo bolji po brojkama, ali i dalje su obojica debelo ispod prosjeka i očekivanja od udarnih špica.


Na kraju dana, Njemačka se nameće kao favorit, najviše iz do sad pokazane igre, međutim nebrojeno puta smo se svi već uvjerili kako status favorita negativno djeluje na reprezentacije.