Nedjelja, 7. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

Osmina finala

Nizozemska u susretu u kojem mora slaviti

Autor: Robert Hrkać

02.07.2024. 11:23
Nizozemska u susretu u kojem mora slaviti

Foto: LISI NIESNER



Rumunji su bilo najveći autsajder u grupi E, ali oni su bili ti koji su završili na vrhu. Napadačku raskoš su demonstrirali u visokoj pobjedi protiv Ukrajine, obrambenu stamenost u remiju protiv Slovačke, a Belgija? Ona je ipak bila preveliki zalogaj.


Traženje kombinacija


Ofenzivci Man, Stanciu, Hagi i Dragus radili su kao lavovi u obrani, a isto ih čeka u sudaru protiv Nizozemske, koja mora popraviti dojam nakon mršava četiri boda osvojena u grupi D. Oranje ima ogroman napadački arsenal, a Gakpo, Depay i Weghorst sigurno mogu dati još puno više. Obrana, unatoč uglednim imenima još ne funkcionira kako bi trebala, ali van Dijk, de Vrij, Ake i Dumfries imaju pregršt iskustva da bi zaustavili rumunjske brzance. Izbornik Ronald Koeman još nije našao dobitnu kombinaciju u sredini terena, a neki čak zazivaju i povratak Ginija Wijnalduma u prvi sastav. To bi ipak bio preveliki rizik za Koemana, s obzirom na formu bivšeg veznjaka Liverpoola u Saudijskoj Arabiji.





Ono što brine nizozemske navijače su svakako česte Koemanove rotacije, što mnogi smatraju glavnim razlogom za neuvjerljive predstave europskih prvaka iz 1988. Mehanizmi u igri se na taj način teško mogu uštimati, pogotovo u napadačkom dijelu. Na poziciji desnog krila izmjenjivali su se Frimpong, Malen i Simons, a potonji je protiv Francuske operirao i u vezi. Ipak, količina kvalitete koju posjeduje Koeman približit će njegove najopasnije eksponate prema Niti, čija će vrata sigurno biti pod velikom paljbom.


Lakši ždrijeb


Iza Nizozemske su na posljednjim velikim natjecanjima šareni rezultati. U Kataru nisu plijenili igrom, ali su bili nekoliko kaznenih udaraca udaljeni od polufinala Svjetskog prvenstva. Prije tri godine su slavili u sve tri utakmice grupne faze, da bi ih reprezentacija Češke iznenađujuće pobijedila u osmini finala, a tom porazu kumovala je glupost Matthijsa de Ligta i njegov bespotrebni crveni karton. Između Mundijala 2014., gdje su osvojili broncu, pa do Eura 2020. upali su u krizu koja je rezultirala izostankom s dva vezana turnira. No eksplozija talenta i odličan rad u omladinskim pogonima vratio je Nizozemsu na pravi put, a uz ždrijeb koji ih je pomazio mogu biti jedna od ljepših priča njemačkog turnira.


Podsjetimo, Nizozemska i Rumunjska su odmjerili snage na Europskom prvenstvu 2008. u Austriji u Švicarskoj, a u trećoj utakmici grupne faze bolje je bilo Oranje Marca van Bastena. U pobjedi od 2:0 zabijali su Klaas-Jan Huntelaar i Robin van Persie.