Petak, 5. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

pobjeda nad rumunjskom

Nizozemska bez muke osigurala četvrtfinale Eura

Autor: Alen Plahinek

02.07.2024. 21:03
Nizozemska bez muke osigurala četvrtfinale Eura

Foto: Reuters



Nizozemska nogometna reprezentacija jedina je od favorita bez ikakvih problema osigurala četvrtfinale. Oranje su s 3:0 ispratili senzaciju ovog turnira Rumunjsku u utakmici u kojoj su Rumunji kontrolirali susreta samo prvih 15-ak minuta, a nakon toga Nizozemci kao da su zasukali rukave i poručili svojim protivnicima »gledajte i učite kako se to radi«.


Potpuna kontrola


Rumunji su na startu pokazali da nisu došli samo mahati bijelom zastavom. Nekoliko puta doveli su nizozemski posljednji red do panike, a najbliže golu bili su u 14. minuti kada je Man pucao tik iznad grede. A onda je od 20. minute krenula potpuna dominacija i kontrola Nizozemaca.


Gakpo je primio loptu na krilu, sjurio se u kazneni prostor i neobranjivo zakucao. Nakon toga, kroz drugu polovicu prvog i čitavo drugo poluvrijeme, redali šansu za šansom, no nisu uspijevali prelomiti susret. Zabio je Gakpo ponovno, nakon nekoliko velikih zicera njegovih suigrača, u 63. minuti, međutim VAR je opravdano poništio pogodak zbog zaleđa napadača Liverpoola i »Tulipana«:




Ipak do pogotka za prijelom susreta Oranje stiže u 83. minuti. Gakpo je probio po lijevoj strani, pronašao Malena koji mirno zakucava u praznu mrežu. Točku na »i« Malen je stavio svojim drugim golom u trećoj minuti nadoknade na kraju utakmice. Bila je to njegova solo akciju koju je mirno završio udarcem s desetak metara.


Nizozemci opravdano odlaze među najboljih osam na Euru, dok Rumunji s uzdignutom glavom odlaze iz Njemačke s drugim najboljim rezultatom u povijesti svoje zemlje na europskim prvenstvima.Večeras su samo pokazali kako su, ipak, uz puno sreće bili pobjednici skupine.


Nadigrali su Ukrajinu i Slovačku, no kada je stigao »ozbiljniji« protivnik, poput Belgije ili danas Nizozemske, Rumunji su hrabro pali.